Életmód

7 fontos tény a Candidáról

Hallottál már a Candida-fertőzésről? Megrettensz, ha arra gondolsz, hogy megbetegedhetsz tőle? Ám mielőtt a kelleténél jobban megijednél, eláruljuk, hogy a Candida albicans nevű élesztőgomba minden ember szervezetében megtalálható, anélkül, hogy bármilyen problémát okozna.

1. Az emésztőrendszerben – elsősorban a vastagbélben – több mint 400 különböző fajból álló baktériumok és gombák közössége alkotja a bélflórát. Ennek része a Candida albicans is, amely normális körülmények között csak kis mennyiségben van jelen. A candidiasis nevű betegség akkor alakul ki, ha a Candida aránya a normál bélbaktérium-flóra rovására megnövekszik.

2. A gomba kóros mértékű elterjedésének legfőbb oka a legyengült immunrendszer, a súlyos Candida-fertőzés veszélye egészséges ember esetében gyakorlatilag elhanyagolható.

3. Az enyhébb tünetekkel járó Candida-túlsúly – amely nem okoz életveszélyt – kialakulását több tény befolyásolja. Többek között kemoterápiás kezelés után, esetleg trópusi vagy közel-keleti utazások alkalmával, illetve idült nőgyógyászati gyulladások kísérőjeként jelentkezhet, valamint különböző, ún. béltisztító kúrák alkalmazását követően alakulhat ki.

4. A gomba legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt szaporodik el. Mivel napközben ritkán van időnk arra, hogy nyugodt körülmények között elfogyasszuk ebédünket, sokszor betérünk például a legközelebbi gyorsétterembe. Ezek az ételek közel sem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, vitaminokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van.

7 fontos tény a Candidáról

5. A baktériumok, illetve sokszor a vírusok okozta megbetegedések kezelésére helytelenül felírt antibiotikumok a Candida-túlsúly másik leggyakoribb okozói, amelyek nemcsak a kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezetben található, a gomba elszaporodását akadályozó jótékony baktériumokat is.

6. A betegség visszaszorításának legjobb módja a bélflóra egyensúlyának a visszaállítása. Ennek egyik útja egyrészt egy speciális diéta alkalmazása – hiszen a gomba elpusztulásának egyik oka, ha nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat –, másrészt pedig probiotikum adása. Ezért törekedjünk az egészséges táplálkozásra: kevés édesség, a cukor és az élesztő fogyasztásának kerülése, mérsékelt húsfogyasztás, sok zöldség és nem édes gyümölcs.

7. A leggyakoribb tünetek között emésztőszervi és bőrgyógyászati természetű panaszok, valamint izom- és ízületi fájdalmak is szerepelhetnek. A fertőzés miatti magnéziumhiány gyakran okoz levertséget vagy depressziót is, és ha túlságosan elszaporodik a Candida, az is előfordulhat, hogy az idegrendszert, a szívet vagy a vérkeringést is megtámadja.

7 fontos tény a Candidáról

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top