Életmód

A bőrödre megy! Van valódi segítség

Az utóbbi években a bőrgyógyászati alapkutatások rohamos fejlődése következtében sikerült azonosítani számos, a pikkelysömör kialakulására hajlamosító örökletes tényezőt, a kóros immunológiai folyamat jobb megismerése pedig lehetővé tette a korábbiaknál hatékonyabb, célzott oki kezelések bevezetését.

A pikkelysömör (psoriasis) krónikus, a bőrt és az ízületeket érintő örökletes, gyulladásos betegség, amely nem gyógyítható, de a megfelelő terápiával tünetmentessé tehető. A pikkelysömör miatti életminőség-romlás mértéke meghaladja a súlyos szív- és érrendszeri vagy cukorbetegségben szenvedő betegeknél észlelt szintet. Magyarországon a pikkelysömörben szenvedők száma mintegy 150-200 ezerre tehető.

Amikor az immunrendszer őrületbe kergeti a bőrt

Bár a pikkelysömör köztudottan nem fertőző, a betegek bőr- és körömtünetei gyakran riasztóak azok számára, akik a betegséget nem ismerik. Ennek következtében a psoriasisos betegek gyakran izolálódnak környezetüktől, nehezebben találnak munkát, illetve sokszor a munkájukat is elvesztik, vagy munkaképtelenné válnak. A családon belüli konfliktusok és a válás is gyakoribb a körükben.

Akár teljesen tünetmentessé válhat

Amikor az immunrendszer őrületbe kergeti a bőrtA psoriasis kezelésére helyi kezelést, fényterápiát és szisztémás kezeléseket alkalmaznak, illetve ezek kombinációit. A betegség – hasonlóan más krónikus betegségekhez, mint pl. a diabétesz – véglegesen nem gyógyítható, de a betegek döntő többsége hatékonyan kezelhető, és csaknem mindegyiküknél tartós tünetmentesség érhető el a különféle kezelésekkel.

A kór kezelésében áttörést hoztak az elmúlt években bevezetett úgynevezett  biológiai terápiák. Ezek lényege, hogy célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat. A biológiai szerek az adott betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó, gyulladást okozó anyagok vagy sejtek működését fékezik, így megállíthatják – vagy legalább nagymértékben lassíthatják – a kóros folyamatot.

Több gyógyszerkészítmény tartozik ebbe a kategóriába: kórházban beadott infúziós készítmények, és injekciós tollban kiszerelt forma is elérhető, amelyet a beteg heti egyszer önmagának egy gombnyomással tud beadni. A bőrtünetek és az életminőség javulásában elérhető eredmények nagyon meggyőzőek, a súlyos pikkelysömör akár teljesen tünetmentessé is válhat – hangsúlyozta dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem docense. A biológiai terápiás készítményeket a biológiai terápiás centrumokban  (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs, Kecskemét, Miskolc, Kaposvár, Szombathely) kaphatják a súlyos psoriasisban szenvedők.

Vigyázat! Ügyeskedők vadásznak a betegekre

Vargáné Kiss Zsuzsa, a Magyar Psoriasis Alapítvány és a Magyar Psoriasisos Betegek Egyesületének képviselője szerint a kiszámíthatatlan rosszabbodásoktól a betegek szoronganak. A mások által megszokott helyzetekben kiszolgáltatottnak érzik magukat, pl. szűrővizsgálatokon, közlekedésnél, iskolában, a munkahelyen, nyaraláskor.

A betegek gyógyulási vágyát és tájékozatlanságát sokszor ügyeskedők is kihasználják hatástalan, drága gyógymódokat  kínálva, ezért az alapítvány és az egyesület azt javasolja, hogy minden esetben szakorvoshoz forduljon az, aki ebben a betegségben szenved.

További információ: www.psoriasis.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top