Életmód

Miért okoz pattanásokat a stressz

Te is megfigyelted, hogy amikor stresszes vagy, azonnal kijönnek az arcodon a pattanások? Vajon mi lehet ennek az oka?

A bőr a magzati korban ugyanabból a csírahámból, az ektodermából fejlődik ki, mint a központi idegrendszer – így nem meglepő, hogy igazoltan szoros az összefüggés az idegállapot és a bőr állapota között. Ahogy a bőr érintése, a simogatás vagy a masszírozás képes megnyugtatni, úgy az idegesség, a stressz is nyomot tud hagyni a bőrön. Érzelmeink is kiülnek az arcunkra, például elpirulunk, elsápadunk vagy éppen libabőrösek leszünk.

A feszültség hatására felszökik a szervezetben a stresszhormonként ismert kortizol szintje. Ez olyan hormonális változásokat indít el, amelyek hatására a faggyúmirigyek több zsírt termelnek, ez pedig pattanások kialakulásához vezet. Ha szeretnéd eltüntetni a pattanásokat, sokat segíthet a rendszeres lazítás, a relaxáció, a meditáció, vagy a testmozgás – a kutatások mindegyik tevékenységet a stresszhormonok mennyiségének csökkenésével hozták összefüggésbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top