Életmód

Stresszes kismama: a fiú magzat nagyobb veszélyben van

A University of Adelaide-en végzett kutatás szerint a magzat neme befolyásolja a stresszre adott választ, valamint magzat túlélési esélyét.

Az eltérő nemű magzatok más-más növekedési illetve fejlődési ütemet követnek, ha édesanyjuk megbetegszik, esetleg dohányzik vagy pszichés megterhelés éri. Ez derült ki a Robinson Institute’s Pregnancy and Development Group által a Lyell McEwin Kórházban végzett kutatásból. A kutatás vezetője, Dr. Vicki Clifton docens szerint: „Eredményeink az mutatják, hogy a méhen belüli stressz hatására az eltérő nemű magzatok növekedési üteme más-más módon változik.”

Stresszes kismama: a fiú magzat nagyobb veszélyben vanA kisfiúk, ha anyjukat stressz éri, nem lassítják növekedésüket, ezzel szemben a lányok növekedése kicsit az átlag alá lassul, még ha nem is kerül kóros tartományba. A következő stresszfaktor hatására – ami lehet megegyező vagy eltérő is, mint az azt megelőző volt – a leány magzatok a lassult ütemnek megfelelően tovább növekednek, ezzel szemben a kisfiúk alkalmazkodó képessége kisebb: megnő a koraszülés, a növekedésbeli elmaradás és a méhen belüli elhalás esélye.

Ez a nem által meghatározott különbség megfigyelhető asztmás, preeklampsziás (magasvérnyomás, ödéma, fehérjeürítés tünetei a terhesség során) és dohányzó kismamák esetén, de megfigyelték pszichés stressz hatására is. A kortizol az a stresszhormon, amely a lepényi funkciók révén befolyásolja a növekedést. Leány magzatoknál a megnövekedett kortizol szintje a lepényi funkciók megváltoztatásával vezet a növekedés lassulásához, míg fiús édesanyák esetén ugyanez a kortizol szint nem eredményezi a lányoknál megfigyelt változást a lepényi funkciókban.

Clifton docens szerint a közölt eredmények eltérő kezelési sémákhoz vezethetnek a különböző nemű koraszülöttek és a koraszülések esetében. Ráadásul megkönnyíti a nőgyógyászok számára a magzatok növekedésének és fejlődésének megítélését a pathológiás terhességek esetében. „Azt kutatjuk, hogy mely események befolyásolják a méhen belüli növekedést, mi ennek az oka, és azt, hogy ez milyen hatással lesz a terhesség kimenetelére illetve a magzatokra” – nyilatkozta a docensasszony.

Stresszes kismama: a fiú magzat nagyobb veszélyben van

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top