Így is átverhetnek netes vásárláskor

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Sajnos többféle módon is becsaphatnak bennünket, ha az interneten intézünk el valamit, például vásárolunk, vagy szerződést kötünk. A felelősség részben a miénk, hiszen sokszor magunk sem vagyunk tisztában azzal, mit "írunk alá". De még az sem teljes védelem, ha az elejétől a végéig átböngésszük az apró betűs részeket...

Tegye fel a kezét az, aki minden esetben elolvassa a feltételeket, amikor regisztrál egy új webshopban, vagy elkezd egy új szolgáltatást használni! Nos igen, elég kevés ilyen alapos ember van... A legtöbben csak kipipálják az "elfogadom" vagy "I accept" dobozt, aztán mennek is tovább, nem is gondolva bele, hogy az előző kattintásuk éppen szerződéskötésnek minősült. Pedig lehetnek hajmeresztő dolgok egy sima, mezei webshop általános szerződési feltételei között...

A lelkünket is eladnánk?

Idén április elseje környékén például egy angol számítógépes játékbolt beletette a szerződési feltételeik közé, hogy aki náluk vásárol, az átruházza rájuk a lelkét. Megadták ugyan a lehetőséget, hogy a vásárlók kivonják magukat a kötelezettség alól: csupán az "immortal soul clause", azaz "halhatatlan lélek záradék" felirat mellől kellett volna kivenniük a pipát, amiért ráadásul még egy ötfontos kupont is kaptak volna. A vásárlók 88 százaléka mégsem élt ezzel a lehetőséggel - elgondolkodtató szám. (A játékbolt tulajdonosai egyébként e-mailben tájékoztatták később a vásárlókat, hogy nem tartanak igényt a lelkükre.)

Kevesen tudják, hogy amikor kipipálják az "elfogadom a feltételeket" jelölőnégyzetet, az tulajdonképpen szerződéskötésnek minősül. Triviálisnak tűnhet az a tanács, hogy mindig fussuk át, mit is "írunk alá", de a fenti példa azt mutatja, hogy érdemes erre felhívni a figyelmet.

Így is átverhetnek netes vásárláskorSajnos azonban azzal, hogy mindent elolvastunk, még nem lehetünk biztosak abban, hogy ugyanezek a feltételek lesznek ránk érvényesek a későbbiekben is. A szerződési feltételeket a szolgáltató többnyire csupán a saját weboldalán tárolja, és ha ezt módosítja, arról nem biztos, hogy megfelelő módon és időben értesülnek a partnerei. Ez elsőre nem tűnhet túl veszélyes dolognak, ám biztosan másképpen vélekedik erről az a körülbelül 110 ezer magyar ügyfél, akiknek a bankszámlájáról nemrég leemeltek 2500 forint éves tagsági díjat. Az ügyfelek egy ingyenesnek hirdetett autópályamatrica-feltöltő szolgáltatásra iratkoztak fel, melynek szerződési feltételeit később a cég megváltoztatta, arra hivatkozva, hogy ők az ÁSZF-ben (Általános szerződési Feltételek) jelezték, hogy a szerződés változásáról csupán egy belső postafiókra küldenek tájékoztatást. Ők ezt meg is tették, ám az ügyfelek többsége, akik abban a két hónapban nem jártak az oldalon, más módon nem értesülhettek a változásokról. Az ügyben nem született még bírósági döntés, és nekünk nem is tisztünk ítélkezni, csupán egy példát említettünk.

Ha ilyen jellegű vitás kérdés merül fel, a pórul járt vásárló vagy felhasználó nem tudja bizonyítani, hogy szó sem volt tagsági díjról vagy lélek-átruházásról, amikor még ő olvasta az ÁSZF-et. Hacsak...


Mi lehetne a megoldás?

Védve lehetnénk, ha a kezünkben lenne valami, amivel bizonyíthatjuk, hogy akkor és ott mi milyen feltételeket olvastunk - ezt aztán hiába változtatná meg a szolgáltató, mi később is bizonyíthatnánk az igazunkat. Hivatalosan ehhez egy elektronikus aláírás és egy időbélyegző elég lenne: ezt természetesen nem nekünk kellene beszerezni, hanem a boltoknak, szolgáltatóknak kellene ilyet nyújtaniuk. De mi is ez az időbélyegző? Ez egy olyan elektronikus igazolás, ami hitelt érdemlően bizonyítja, hogy egy elektronikus dokumentum az adott időpontban az adott formátumban létezett. Ezt a legtöbb esetben elektronikus aláírással együtt használják - ám természetesen az elektronikus aláírással sem nekünk kell rendelkeznünk, hanem a boltnak, akinél vásárolunk, vagy a szolgáltatónak, akinek a szolgáltatását igénybe vesszük. Hogy ez hogy néz ki a gyakorlatban, azt a mellékelt képünkön láthatod.

Így is átverhetnek netes vásárláskor


Vitás kérdések estén az lehetne bizonyító erejű, ha letölthetnénk egy, a szolgáltató által elektronikusan aláírt ÁSZF-et, amire egy időbélyegző is kerül, ez hitelesítheti, hogy ezek voltak a szerződéskötés pillanatában fennálló feltételek.

Attól nem kell tartani, hogy az adott bolt jelentős áremelésre kényszerülne a plusz biztonsági funkció miatt, ugyanis ennek a költsége havi 100 darab időbélyegző, illetve elektronikus aláírás esetén sem több 20 ezer forintnál - mint azt az ilyen jellegű megoldásokkal foglalkozó Noreg Kft. ügyvezető igazgatójától, Dr. Kőrös Zsolttól megtudtuk. Mégis viszonylag kevesen használják ezt a szolgáltatást itthon, például az EMFESZ küldi el elektronikus aláírással hitelesített e-mailben a szerződési feltételeit az ügyfeleinek.

Dr. Kőrös Zsolt szerint az is megoldás lehetne, ha létezne egy olyan független szervezet, ami ugyanúgy felügyeli az e-kereskedők tevékenységét, mint a PSZÁF a bankokét. Ha egy ilyen szerv tarthatná nyilván minden online bolt éppen aktuális szerződési feltételeit, akkor valószínűleg nem lenne értelme nekünk az elektronikus aláírással és időbélyegzővel szöszölni, így viszont nem árt az óvatosság.


Az, hogy az online boltok és szolgáltatók élnek-e ezzel a lehetőséggel, az ő saját egyéni döntésük, lehet, hogy nem is látják a szükségességét. Arról viszont már mi döntünk, hogy rászánunk-e pár percet arra, hogy megnézzük: mit írunk alá. Lehet, hogy unalmasabbnak és hosszabbnak tűnik egy ÁSZF, mint a Háború és béke, mégis érdemes átböngészni nem csak akkor, amikor egy kinyomtatott példányt nyomnak az orrunk alá, hanem akkor is, amikor az interneten futunk bele.

Címkék: internet, szerződés
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

havasar 2010-06-04 13:33

Sajnos én is jártam már pórul de hát csak magamnak köszönhetem. feltűnhetett volna a túl kedvező ár...

N?k Lapja Café 2010-06-04 13:33

Sajnos többféle módon is becsaphatnak bennünket, ha az interneten intézünk el valamit, például vásárolunk, vagy szerződést kötünk. A felelősség részben a miénk, hiszen sokszor magunk sem vagyunk tisztában azzal, mit \"írunk alá\". De még az sem teljes védelem, ha az elejétől a végéig átböngésszük az apró betűs részeket...

Tovább a cikkre...

Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Dekoltázst villantott Vajna Tímea – fotó

Dekoltázst villantott Vajna Tímea – fotó

Vajna Tímea és férje ismét Amerikában tartózkodnak,...
Facebook lájkok száma
Kórházba került Miley Cyrus – fotó

Kórházba került Miley Cyrus

Kórházi ágyáról üzent a rajongóknak.
Facebook lájkok száma

Kevesen igényelték eddig a gyed extrát

Nagy hírverés volt tavaly a gyed extra körül. Most...
Facebook lájkok száma
Áprilisi könyvajánlatok

Áprilisi könyvajánlatok

Borzongató krimik, érzelmes lányregények, izgalmas...
Facebook lájkok száma
55 millió dollárba kerül a világ legdrágább karórája – fotó!

55 millió dollár a világ legdrágább karórája

Több ezer munkaóra alatt készült el a rózsaszín...
Facebook lájkok száma
VV Alexa feltöltette száját, mélyen vallásos anyja kiborult - fotó

Megváltoztatta külsejét VV Alexa - fotó

VV Alexa a minap feltöltette a száját, ez a tette...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Leves- és főzelékfesztivál – csalódásokkal

A vendégek többsége csalódottan távozott
Facebook lájkok száma
Ökoanyu – locsolókölni házilag

Ökoanyu – locsolókölni házilag

Ha nem akarjátok fiaitokat, férjeiteket a szokásos...
Facebook lájkok száma
Máris árulja RTL-es nyereménylakását VV Attila

Máris árulja nyereménylakását VV Attila

Hosszas huzavona árán, alig egy éve költözött be a...
Facebook lájkok száma
Csodás fotók: álomnyaralók a Föld körül

Csodás fotók: álomnyaralók a Föld körül

Álomúticélok álomnyaralókkal, remek kombináció, nemde?...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Dombóvári Istvánt lepattintotta Zimány Linda – videó

Dombóvári Istvánt lepattintotta Zimány Linda – videó

Dombóvári István is megpróbált Zimány Linda közelébe...
Facebook lájkok száma1013
Ilyen egy nő teste nagy fogyás után!

Ilyen egy nő teste nagy fogyás után!

Sokszor olvassuk a nagy fogyás történeteket, és csak...
Facebook lájkok száma775 Hozzászólások száma38
Ez történt, amikor egy anyuka tovább aludt, mint szokott – videó

Ez történt, amikor egy anyuka tovább aludt, mint szokott – videó

Nem lettünk volna a helyében, míg feltakarította a...
Facebook lájkok száma208
„Nekem a gyerekek az elsők, nem a szex!”

„Nekem a gyerekek az elsők, nem a szex!”

Egy pár intimitásában az egyik legnagyobb kihívás nem...
Facebook lájkok száma153 Hozzászólások száma52
Így ittak ők – Mátyás király borozott, Kádár János rumos teát ivott

Így ittak ők – Mátyás király borozott, Kádár János rumos teát ivott

„Fiatalabb koromban az volt az elvem, hogy ebéd előtt...
Facebook lájkok száma55
Az okospalack figyelmeztet, hogy eleget igyál

Az okospalack figyelmeztet, hogy eleget igyál

A modern technika nem hagyja, hogy csak úgy...
Facebook lájkok száma44
Szuper húsvéti menütippek a sztárbloggertől

gyors húsvéti menü

Közeleg a húsvét, és már most azon aggodalmaskodsz,...
Facebook lájkok száma43 Hozzászólások száma8
Nem unalmas: a fekete-fehér 40 arca

Nem unalmas: a fekete-fehér 40 arca

Olyan tavaszi ruhákat és kiegészítőket gyűjtöttünk...
Facebook lájkok száma41

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem