Így is átverhetnek netes vásárláskor

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Sajnos többféle módon is becsaphatnak bennünket, ha az interneten intézünk el valamit, például vásárolunk, vagy szerződést kötünk. A felelősség részben a miénk, hiszen sokszor magunk sem vagyunk tisztában azzal, mit "írunk alá". De még az sem teljes védelem, ha az elejétől a végéig átböngésszük az apró betűs részeket...

Tegye fel a kezét az, aki minden esetben elolvassa a feltételeket, amikor regisztrál egy új webshopban, vagy elkezd egy új szolgáltatást használni! Nos igen, elég kevés ilyen alapos ember van... A legtöbben csak kipipálják az "elfogadom" vagy "I accept" dobozt, aztán mennek is tovább, nem is gondolva bele, hogy az előző kattintásuk éppen szerződéskötésnek minősült. Pedig lehetnek hajmeresztő dolgok egy sima, mezei webshop általános szerződési feltételei között...

A lelkünket is eladnánk?

Idén április elseje környékén például egy angol számítógépes játékbolt beletette a szerződési feltételeik közé, hogy aki náluk vásárol, az átruházza rájuk a lelkét. Megadták ugyan a lehetőséget, hogy a vásárlók kivonják magukat a kötelezettség alól: csupán az "immortal soul clause", azaz "halhatatlan lélek záradék" felirat mellől kellett volna kivenniük a pipát, amiért ráadásul még egy ötfontos kupont is kaptak volna. A vásárlók 88 százaléka mégsem élt ezzel a lehetőséggel - elgondolkodtató szám. (A játékbolt tulajdonosai egyébként e-mailben tájékoztatták később a vásárlókat, hogy nem tartanak igényt a lelkükre.)

Kevesen tudják, hogy amikor kipipálják az "elfogadom a feltételeket" jelölőnégyzetet, az tulajdonképpen szerződéskötésnek minősül. Triviálisnak tűnhet az a tanács, hogy mindig fussuk át, mit is "írunk alá", de a fenti példa azt mutatja, hogy érdemes erre felhívni a figyelmet.

Így is átverhetnek netes vásárláskorSajnos azonban azzal, hogy mindent elolvastunk, még nem lehetünk biztosak abban, hogy ugyanezek a feltételek lesznek ránk érvényesek a későbbiekben is. A szerződési feltételeket a szolgáltató többnyire csupán a saját weboldalán tárolja, és ha ezt módosítja, arról nem biztos, hogy megfelelő módon és időben értesülnek a partnerei. Ez elsőre nem tűnhet túl veszélyes dolognak, ám biztosan másképpen vélekedik erről az a körülbelül 110 ezer magyar ügyfél, akiknek a bankszámlájáról nemrég leemeltek 2500 forint éves tagsági díjat. Az ügyfelek egy ingyenesnek hirdetett autópályamatrica-feltöltő szolgáltatásra iratkoztak fel, melynek szerződési feltételeit később a cég megváltoztatta, arra hivatkozva, hogy ők az ÁSZF-ben (Általános szerződési Feltételek) jelezték, hogy a szerződés változásáról csupán egy belső postafiókra küldenek tájékoztatást. Ők ezt meg is tették, ám az ügyfelek többsége, akik abban a két hónapban nem jártak az oldalon, más módon nem értesülhettek a változásokról. Az ügyben nem született még bírósági döntés, és nekünk nem is tisztünk ítélkezni, csupán egy példát említettünk.

Ha ilyen jellegű vitás kérdés merül fel, a pórul járt vásárló vagy felhasználó nem tudja bizonyítani, hogy szó sem volt tagsági díjról vagy lélek-átruházásról, amikor még ő olvasta az ÁSZF-et. Hacsak...


Mi lehetne a megoldás?

Védve lehetnénk, ha a kezünkben lenne valami, amivel bizonyíthatjuk, hogy akkor és ott mi milyen feltételeket olvastunk - ezt aztán hiába változtatná meg a szolgáltató, mi később is bizonyíthatnánk az igazunkat. Hivatalosan ehhez egy elektronikus aláírás és egy időbélyegző elég lenne: ezt természetesen nem nekünk kellene beszerezni, hanem a boltoknak, szolgáltatóknak kellene ilyet nyújtaniuk. De mi is ez az időbélyegző? Ez egy olyan elektronikus igazolás, ami hitelt érdemlően bizonyítja, hogy egy elektronikus dokumentum az adott időpontban az adott formátumban létezett. Ezt a legtöbb esetben elektronikus aláírással együtt használják - ám természetesen az elektronikus aláírással sem nekünk kell rendelkeznünk, hanem a boltnak, akinél vásárolunk, vagy a szolgáltatónak, akinek a szolgáltatását igénybe vesszük. Hogy ez hogy néz ki a gyakorlatban, azt a mellékelt képünkön láthatod.

Így is átverhetnek netes vásárláskor


Vitás kérdések estén az lehetne bizonyító erejű, ha letölthetnénk egy, a szolgáltató által elektronikusan aláírt ÁSZF-et, amire egy időbélyegző is kerül, ez hitelesítheti, hogy ezek voltak a szerződéskötés pillanatában fennálló feltételek.

Attól nem kell tartani, hogy az adott bolt jelentős áremelésre kényszerülne a plusz biztonsági funkció miatt, ugyanis ennek a költsége havi 100 darab időbélyegző, illetve elektronikus aláírás esetén sem több 20 ezer forintnál - mint azt az ilyen jellegű megoldásokkal foglalkozó Noreg Kft. ügyvezető igazgatójától, Dr. Kőrös Zsolttól megtudtuk. Mégis viszonylag kevesen használják ezt a szolgáltatást itthon, például az EMFESZ küldi el elektronikus aláírással hitelesített e-mailben a szerződési feltételeit az ügyfeleinek.

Dr. Kőrös Zsolt szerint az is megoldás lehetne, ha létezne egy olyan független szervezet, ami ugyanúgy felügyeli az e-kereskedők tevékenységét, mint a PSZÁF a bankokét. Ha egy ilyen szerv tarthatná nyilván minden online bolt éppen aktuális szerződési feltételeit, akkor valószínűleg nem lenne értelme nekünk az elektronikus aláírással és időbélyegzővel szöszölni, így viszont nem árt az óvatosság.


Az, hogy az online boltok és szolgáltatók élnek-e ezzel a lehetőséggel, az ő saját egyéni döntésük, lehet, hogy nem is látják a szükségességét. Arról viszont már mi döntünk, hogy rászánunk-e pár percet arra, hogy megnézzük: mit írunk alá. Lehet, hogy unalmasabbnak és hosszabbnak tűnik egy ÁSZF, mint a Háború és béke, mégis érdemes átböngészni nem csak akkor, amikor egy kinyomtatott példányt nyomnak az orrunk alá, hanem akkor is, amikor az interneten futunk bele.

Címkék: internet, szerződés
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

havasar 2010-06-04 13:33

Sajnos én is jártam már pórul de hát csak magamnak köszönhetem. feltűnhetett volna a túl kedvező ár...

N?k Lapja Café 2010-06-04 13:33

Sajnos többféle módon is becsaphatnak bennünket, ha az interneten intézünk el valamit, például vásárolunk, vagy szerződést kötünk. A felelősség részben a miénk, hiszen sokszor magunk sem vagyunk tisztában azzal, mit \"írunk alá\". De még az sem teljes védelem, ha az elejétől a végéig átböngésszük az apró betűs részeket...

Tovább a cikkre...

Romantika a kertben!

Romantika a kertben!

Itt a tavasz és vele együtt indul a kerti szezon is.

Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Gyerekkori kedvenceink: így készíts otthon nápolyit

Nápolyi házilag

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben gyerekkori...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
10 millió dolláros melltartó

10 millió dolláros melltartó

A Victoria’s Secret hozta ki a világ legdrágább...
Facebook lájkok száma
Ezért nem működik a fogyókúrád!

Hagyd a fogyókúrát másra!

Diéta helyett egyél akkor, amikor éhes vagy, annyit és...
Facebook lájkok száma
A magenta szín jelentése

A magenta szín jelentése

Ez a mély, bíborvörös szín a vörös és az ibolya...
Facebook lájkok száma
Válunk! Melyik barát marad?

Válunk! Melyik barát marad?

A válás sok mindent megváltoztat. Nem csak saját...
Facebook lájkok száma
Ha megszegted a diétád, ezt csináld!

Ha megszegted a diétád, ezt csináld!

Húsvétkor borult a diétád? Nincs még késő… nem csak te...
Facebook lájkok száma

Melyik lesz idén a legjobb munkahely nőknek?

Bárki esélyes lehet
Facebook lájkok száma
A legnagyobb sztárok legkínosabb fotói

A legnagyobb sztárok legkínosabb fotói

Ők sem voltak mindig Hollywood legnagyobb csillaga,...
Facebook lájkok száma
Peller Mariann: Kornél jár

Peller: Kornél jár

Kornél alig töltötte be a féléves kort, amikor egyik...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
VV Béci új dalában azt kritizálja, ami a hírnevet meghozta számára – videó

VV Béci új dalában azt kritizálja, ami a hírnevet meghozta számára – videó

Kell egy kis botrány címmel jelent meg a Young-G néven...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4

Legtöbbet megosztott cikkek

Utoljára csókoltak – a legemberibb pillanatok a múlt századból

Utoljára csókoltak - a legemberibb pillanatok a múlt századból

Szerelmüktől búcsúzó katonák, a nagy beállítás közben...
Facebook lájkok száma1717
Budapesti rúdtánckörkép

Budapesti rúdtánckörkép

Kik járnak rúdtáncolni?
Facebook lájkok száma214 Hozzászólások száma2
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma159 Hozzászólások száma55
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma126
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma115 Hozzászólások száma3
Kampánydal lett Radics Gigi slágeréből – videó

Kampánydal lett Radics Gigi slágeréből – videó

Radics Gigi Vadonatúj érzés című sikere a Meglepetés...
Facebook lájkok száma106
A Vácrátóti Botanikus Kert

A Vácrátóti Botanikus Kert

Virágba borult hazánk legnagyobb és legtöbb...
Facebook lájkok száma97
Tündéri videó: maguknak dobálják a labdát a kutyák

Tündéri videó: maguknak dobálják a labdát a kutyák

Magad, kutya, ha a gazdád nem ér rá.
Facebook lájkok száma74

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem