Életmód

Mire jó a sport?

A legtöbben azért kezdünk mozogni, hogy leadjunk egy-két felesleges kilót. Pedig a sport másra is jó...

Segít tanulni: egy német kísérletben azok a résztvevők, akik kétszer három percig futottak, a futások között kétperces szüneteket tartva 20 százalékkal gyorsabban tanultak új idegen szavakat, mint azok, akik tanulás előtt pihentek. A jelenség hátterében nem csak az áll, hogy a sport felgyorsítja a vérkeringést, és így több oxigén jut az agyba. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a sport felgyorsította az agy azon területeinek fejlődését, amelyek a tervezésért, memóriáért és a különböző feladatok egy időben történő végzéséért felelősek.

Így használd ki: ha vizsgára készülsz, a legnehezebb tételek előtt mozogj egy kicsit.

Megvéd a náthától: a mérsékelt tempójú testedzés hatékonyabb működésre serkenti az immunrendszert, így a szervezet a náthavírusoknak is jobban ellenáll. Egy kísérletben 50 és 75 év közötti hölgyekkel hetente ötször 45 perc kardioedzést végeztettek. E résztvevők közül harmadannyian betegedtek meg meghűléses betegségekben, mint azok közül, akik hetente egyszer stretching-gyakorlatokat végeztek.

Így használd ki: ha eddig csak sétáltál, próbálkozz meg a futással, vagy más módon tegyél hozzá egy kis kardioedzést az eddigi edzésprogramodhoz.

Javítja a látást: egy 4000 ember bevonásával elvégzett brit kutatás szerint az aktív élet akár 70 százalékkal is csökkentheti az időskori sárgafolt-elfajulás kialakulásának kockázatát, amely az idős korban kialakuló vakság fő oka.

Így használd ki: mozogj minél többet, de a szabadtéri sportolásnál mindig védd a szemedet jó minőségű napszemüveggel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top