Egy fogkefe és két tubus fogkrém évente - csoda, ha rossz a magyarok foga?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Szerencsés az a felnőtt, akinek még sosem fájt a foga, de a magyarok között alig akad ilyen. Egy megdöbbentő statisztika szerint évente átlagosan egy fogkefét és két tubus fogkrémet használunk el. Nem csoda, ha előbb-utóbb elromlik a fog! A fájdalom lehetséges okairól dr. Benkő Krisztina fogszakorvos beszélt.

 

A zománc áttörése

Egy fogkefe és két tubus fogkrém évente - Csoda, ha rossz a magyarok foga?A fájdalom hátterében leggyakrabban a fogszuvasodás (káriesz) áll. A lassú folyamat során tulajdonképpen áttörik a zománc – ez pedig hideg-, melegérzékenységet válthat ki. A háttérben a fogak felszínén megtelepedő baktériumok romboló hatása áll, ugyanis ezek savtermelése kioldja a kalciumot a fog anyagából. Amennyiben az üregképződés továbbhalad, a szuvasodás érinti a fog belső állományát, a dentint is, és ha eléri az idegeket, a fájdalom súlyosabb jelleget is ölthet. Ráadásul a fogbelet merev fal veszi körül, így gyulladás esetén nem tud tágulni. Ennek következtében megnő a nyomás, ez okozza a folytonos, feszítő fájdalmat. Ha még ekkor sem fordulunk orvoshoz, a fog elhal, és befertőződik a foggyökércsúcs körüli terület. Az elhanyagolt gyulladás tályogot is létrehozhat, amelynek orvosi feltárása viszont már elengedhetetlen, hiszen a felszaporodott gennyet csak így lehet eltávolítani.

Az ínyre is figyelni kell

Az íny gyulladása, sérülése is állhat a fog fájdalma mögött, ezért mindig komolyan kell vennünk, ha ínyvérzést, duzzanatot, vörösséget, fájdalmat vagy akár rossz leheletet érzékelünk. Ezek ugyanis az ínygyulladás (gingvitis) jellegzetes tünetei. Nem érdemes megvárni, amikor már fájdalom is jelzi a betegséget, az első figyelmeztető jel maga a vérzés. Csak ezután duzzad meg és vörösödik vagy lilul be az érintett terület, és később kezd el fájni. Ne vegyük félvállról ezt a problémát, hiszen ha az ínygyulladás hosszabb ideig fennáll, a gyulladás áttevődik a fog tartószöveteire, kialakul a fogágybetegség, amely elhanyagolt esetben akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

Az ínygyulladás mögött állhat akut probléma is, mint például heveny herpeszes fertőzés, illetve hormonális változások, amilyen a terhesség is, vagy szuvas fogak, rosszul záródó tömések, elálló szélű koronák. Ezek és a nem megfelelő szájhigiéné miatt felgyülemlő plakkbaktériumok betegítik meg az ínyt. A plakk tulajdonképpen nem más, mint az a puha, ragacsos réteg, amely a fogra rakódva melegágyat kínál a baktériumoknak.

A legjobb támadás a védekezés

A legjobb, amit tehetünk a fájdalom ellen, a megelőzés. Ebbe beletartozik a megfelelő szájhigiéné: elsősorban a pontos, alapos fogmosás. Jó, ha megtanuljuk a megfelelő technikát, hiszen helytelen mozdulatokkal akár kárt is tehetünk, például kikoptatjuk a fognyakat, és így mi magunk okozzuk a fájdalmat. Fontos még, hogy elsajátítsuk a fogselyem és/vagy fogköztisztító kefe használatát, hiszen ezekkel az eszközökkel megtisztíthatjuk az elérhetetlen felszíneket. Ha szeretnénk, használjunk szájvizet is, amely már számtalan változatban elérhető. Van, amelyik a kellemetlen leheletet semlegesíti, van, amelyik antibakteriális hatású, és van olyan gyulladáscsökkentő készítmény, amelyet kifejezetten probléma esetén bizonyos ideig ajánlott használni.
Ezenkívül nagyon fontos, hogy ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, félévente ellenőriztessük a fogaink állapotát. Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet az orvos, a professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás megakadályozhatják a későbbi visszafordíthatatlan folyamatok kialakulását.

Egy fogkefe és két tubus fogkrém évente - Csoda, ha rossz a magyarok foga?

 Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_379840 2010-06-13 09:28

Nos, amilyen ápolatlanok az emberek, én még sokallom is ezt a mennyiséget...

Remie 2010-06-13 01:53

Hogy milyenek a fogak az  csakis a taplalkozastol fugg!

No, meg ha  a szuleidnek  fogai rondak  voltak   akkor valoszinuleg te is orokolted.

 

 

Mar latom, a kovetkezo  topc az lesz:

"hanyszor egy evben viszed a kutyadat  fogorvoshoz? "....

angolrozsa 2010-06-05 07:23

Q 10-et tartalmazó fogkrémről van tapasztalatotok?

nusi07 2010-05-30 14:30

én braun elektromos fogkefét használok a drágább kategóriából. Brutál jól és alaposan tisztít. Emellett tulajdonképpen a legolcsób fogkrémet is használhatok, mert olyan szép tiszta lesz a fogsorom fogmosás után.

nusi07 2010-05-30 14:28

meg azért is van, mert senki nem jár el fogkőleszedésre és dentálhigéniai kezelésre. a tartós lepedék és fogkő nem jön le fogkrémmel és fogkefével. A fogkő meg nagyon csúnyán tönreteszi és elszínezi a fogakat.

Akkor is gyorsan romlik a fogazat, ha össze-vissza állnak. Nem lehet hatékonyan tisztítani és kirohad. 

A magyarok szájhigéniája meg katasztrófa. Szégyen és takargatnivaló a fogszabályzó a fiatalok körében. Szebbnek tartják a fél kiló vakolatot, mint egy egészséges és szép fogsort. 

Még az igényes ismerőseim  között is vannak olyanok akiknek elég ótvar csúnyák és egészségtelenek a fogaik. 

almira.nlc 2010-05-30 12:55

Sziasztok!

 

Érdkelne, hogy milyen fogkefe és fogkrém a kedvencetek. Én most a 360 fokos Colgate-t vettem, és nagyon tetszik, csak elég drága...

sidney06 2010-04-18 19:52

Tényleg elképesztő ez a statisztika! De ha azt nézem, hogy az egyetemi évek alatt 10 szobatársam volt, ebből 7 mosott normálisan fogat, kb. 2 havonta vett mindenki új fogkefét és fogkrémet. Egynek egyáltalán nem is volt se fogkeféje, se fogkrémje, bezzeg volt neki 18 tömött foga...

2 lakótárs közösen vett az év elején 1 fogkrémet és fogkefét, majd kiköltözéskor is még félig volt, úgy vitte az egyik haza. Szóval az ilyen emberek miatt egész hihetőek az adatok.  :'(