Életmód

3 rossz szokás, amely árt a hátadnak

A derék- és hátfájás a modern világ egyik leggyakoribb panasza. Lehet, hogy csak néhány rossz szokást kell elhagynod, hogy a te életedet ne tegye tönkre?

Felülésekkel formálod a hasad: az erős hasizom javítja a tartásodat, de a felülések épp azokat a hasizmokat nem erősítik, amelyeknek a hátat kellene stabilizálniuk. Ráadásul, ha rosszul csinálod a gyakorlatot, hátfájást okozhatnak.

Mi a megoldás? Nem kell teljesen elhagynod a felüléseket, de lassan, és szabályosan csináld őket. Igyekezz olyan hasizom-edzést végezni, amely a ferde hasizmokat is erősíti, ezek stabilizálják a legjobban a törzset.

A válladon hordod az egész életedet: a tömött táska a sportsérülések súlyosságához hasonló hátproblémákat okozhat! A súlyos válltáskát hurcolva ugyanis a vállaid kiegyensúlyozatlan helyzetbe kerülnek, és a gerinced is kényszertartást vesz fel.

Mi a megoldás? Keresd a lehető legkönnyebb táskát – az abszolút maximum a testsúlyod 10 százaléka lehet. Ne hordd mindig ugyanazon a válladon a táskát, és ha sok mindent kell cipelned, oszd el két részletre, hogy mindkét oldalad ugyanannyira terheld.

Meg vagy sértődve: egy amerikai kutatás szerint a megbocsátással nemcsak a düh és a depresszió enyhül, hanem a derékfájdalom is. Az érzéseink ugyanis befolyásolhatják az izomfeszülést és a fájdalomérzetet.

Mi a megoldás? A megbocsátás nem egy egyszeri aktus, újra és újra azt kell választanunk, hogy a dühöt és a sértettséget megértésre cseréljük. Először gondolj valakire, akit szeretsz, és kívánj neki kellemes, egészséges, biztonságos és boldog életet. Majd ismételd meg ezt a gyakorlatot valaki olyannal, akit nem ismersz személyesen. Végül  próbáld meg valaki olyannal is, akit nem kedvelsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top