Életmód

4 meglepő tény a koleszterinről

Eddig csak annyit tudtál a koleszterinről, hogy nem jó, ha magas a szintje a vérben? És azt vajon tudod-e, hogy túl kevés is lehet belőle? Ráadásul nem ez az egyetlen meglepő dolog vele kapcsolatban...

Szükséged van a koleszterinre

A koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek működéséhez, az agy egészséges fejlődéséhez és még több tucatnyi testi folyamathoz. Ám nem feltétlenül kell a táplálékkal magadhoz venned, hiszen a máj naponta körülbelül 1000 milligrammot termel belőle, és ez épp elég az egészséghez.

Túl alacsony is lehet a koleszterinszinted

A túl alacsony koleszterinszint is egészségtelen, a kutatások szerint különféle egészségügyi kockázatokkal, például a rák megnövekedett veszélyével jár együtt – az azonban még nem tisztázott, hogy az egészségügyi problémák okozzák az alacsony koleszterinszintet, vagy fordítva.

Az edzés növeli a jó koleszterin szintjét

Egy új tanulmány szerint, amelyben 9 évig követték a résztvevők egészségi állapotának alakulását, a napi egy óra enyhe vagy fél óra közepes intenzitású edzés növelte a vérben a „jó” HDL koleszterin szintjét.

A koleszterinmentes étel is növelheti a koleszterinszintet

A növényi olajokban nincs koleszterin, de a hidrogénezett növényi zsírok, a transzzsírok növelhetik a koleszterinszintet. A transzzsírokat számos zsiradékban sült ételben és süteményben, pékáruban megtaláljuk – érdemes alaposan átnézni az összetevők listáját!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top