Életmód

4 dolog, amivel helyettesítheted a fehér lisztet

Kenyér, zsömle, kifli – nehéz lemondani róluk, pedig tudjuk, hogy árthat, ha sokat fogyasztunk belőlük. Most megmutatjuk, mivel helyettesítheted a fehér lisztet!

4 dolog, amivel helyettesíteheted a fehér lisztetLecserélnéd a cukrot is?
Eláruljuk, mivel helyettesítheted! »

A gabonák bűvkörében

Mint a cukor, a fehér liszt is egyszerű szénhidrát, így ugyanazt a problémát okozza, mint a cukor: hirtelen megemeli a vércukorszintet. A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és a csírakezdeményt, amelyek az emésztéshez fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, helyette fehérje és szénhidrát van benne bőven. Hogy a rostanyagot elválasszák a korpától, elvonják a belső, fehér, szénhidrátdús részeket, és csak ezeket őrlik lisztté. Emiatt a finomított fehér lisztből készült táplálék egyoldalú lesz, ami hosszú távon káros az egészségre, és kifejezetten hizlaló. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű lisztből (amely tartalmazza a héj és a csíra fontos anyagait is) készült kenyér élelmi rostokban gazdag, ezek pedig elősegítik az emésztést, csökkentik a zsír koleszterinszintjét.

4 dolog, amivel helyettesíteheted a fehér lisztet

 Mire cserélheted le?

1. Teljes kiőrlésű liszt: Rengeteg B1-vitamint tartalmaz, amely a szénhidrátok anyagcseréjében tölt be fontos szerepet. A pantoténsav hozzájárul a zsírsavak és a szénhidrátok lebontásához, az idegrendszer egészséges működéséhez. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a magnézium, amelyre a jól működő fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréhez van szükség, s amely az ideg- és izomműködést is szabályozza. A réz, a mangán, a króm és a szelén pedig olyan fontos nyomelemek, amelyeknek szintén kiemelkedő szerepük van az emberi szervezet működésében.

4 dolog, amivel helyettesíteheted a fehér lisztet

2. Tönkölybúzaliszt: A tönkölybúza előnye, hogy a környezetében lévő gyomokat elnyomja, így vegyszermentesen termeszthető. Olyan természetes tápanyag, amely a szükséges tápanyagok szinte mindegyikét tartalmazza, és kiválóan erősíti immunrendszerünket. Gazdag a rosttartalma, így tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést. Vitamin- és ásványianyag-tartalma egyedülálló: megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport, és kiemelkedően magas az E-vitamin-tartalma. A tönkölyből készült élelmiszerek kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma 7-8-szor magasabb, mint más gabonák esetében. A hagyományos gabonákhoz viszonyítva alacsonyabb a szénhidráttartalma, lassabban szívódik fel, így cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. Esszenciáliszsírsav-tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.

3. Zabliszt: Nemrég fedezték fel, hogy igen értékes tápanyag, magas fehérje- és E-vitamin-tartalom jellemzi. Ásványi anyagokban és rostban is gazdag. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a bélműködést. A kimagasló tápértékű zabból készült liszt a tápanyag-összetétele alapján az egyik legkiválóbb biológiai értékű lisztfajta.

4. Hajdinaliszt: Hosszú ideig feledésbe merült, de az utóbbi időben a reformkonyha újra felfedezte. Könnyen emészthető, és szervezetünknek fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Lecitintartalma sem elhanyagolható. Magas rutintartalmánál fogva erősíti a kötőszöveteket, védi a szív- és érrendszert.

Lugosi Dórának, az NLC szakértőjének a véleménye: 

„A liszt nélkülözhetetlen alapanyaga ételeinknek. Elképzelhetetlenek lennének a mindennapok kenyér, sütemények és tészták nélkül. Igaz, hogy a legtöbben óvatosan fogyasztják ezeket a finomságokat, mivel nagyon hizlalnak. Főként akkor igaz ez, ha finomított fehér lisztből készülnek. A fehér liszt minden hasznos tápanyagtól megfosztott üres kalóriabomba, amely rostok híján pillanatok alatt felszívódik, elindítva ezzel a vércukorszint-ingadozás körforgását. Hosszú távon ez akár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához és elhízáshoz vezethet. Ezért fontos, hogy inkább egészséges alternatívákat válasszunk a teljes kiőrlésű lisztek és más növények (amaránt, barna rizs, tápióka, hajdina stb.) lisztjeinek formájában. További gluténmentes alternatívák: pl. kölesliszt, hajdinaliszt, amarántliszt, tápiókaliszt.
Ha az egészséges lisztek mellett a cukor helyett esetleg Steviát használunk a süteményeinkhez (a Stevia nevű növényből készült, teljesen természetes, kalóriamentes, a vércukorszintet csökkentő édesítőszer), akkor nyugodtan falatozhatunk a süteményekből, nem kell az elhízástól tartanunk.”

 
Hogyan válts?

Ha a finomlisztet ezekkel a lisztfajtákkal helyettesíted, vagy kezdetben csak kiegészíted – mondjuk – fele-fele arányban, már sokat tehetsz az egészségedért. Habaráshoz, rántáshoz, tésztakészítéshez egyaránt használhatod ezeket, az így elkészített étel jóval táplálóbb, ízletesebb lesz.

4 dolog, amivel helyettesíteheted a fehér lisztet

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top