Életmód

A gabonapehely egészséges? Csak ha ügyesen választasz!

Rendszeresen müzlit vagy gabonapelyhet reggelizel, és úgy érzed, ezzel máris sokat tettél az egészségedért? Ez így is van, de csak akkor, ha a megfelelőt választod!

A gabonapelyhek dobozán szinte el sem fér a sok felirat, amelyek a termék egészségességét dicsérik. Ha viszont alaposabban megnézed a címkét, sok reggelire való esetében azt látod, hogy tele van cukorral, sőt, esetleg színezék és egyéb mesterséges anyagok is „dúsítják”. Hogyan válassz, és hogyan fogyaszd hát őket, hogy valóban egészséges eledel kerüljön az asztalodra?

  • Nézd meg a tápértékre és a tápanyagokra vonatkozó információkat a doboz oldalán, és válaszd azt a terméket, amelyikben adagonként legalább 3 gramm rost, kevesebb, mint 200 kalória, és 8 gramm cukor van. Ha a cukros és rostban szegény verzióra szavazol, még a délelőtt folyamán megbánod, amikor a vércukorszinted leesik, és rád tör az éhség.
  • Ne tölts tele egy müzlistálkát a gabonapehellyel: egyél inkább egy alacsony falú, széles bögréből, így a kevesebb is többnek látszik. Tedd el a dobozt azonnal, ahogy kitöltötted az adagot, így kevesebb az esélye annak, hogy repetázni akarsz majd. Ne rágcsáld a gabonaféléket magukban, a dobozból – néhány maréknyiban is rengeteg lehet a kalória. Evőkanál helyett pedig egyél teáskanállal!
  • A teljes tejben sok a kalória és a zsír, inkább használj zsírszegény tejet, amelyben csészénként csak 80 kalória van. Ha egészséges, eltelítő zsiradékra vágysz, tegyél a gabonapehelyhez egy kis lenmagot, vagy pár szem diófélét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top