Életmód

Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség – Te is “alma” vagy?

A túlsúly mint probléma ritkán jár egyedül. Aki nassol, és nem mozog, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni belőle. A metabolikus szindrómáról és a kilépés lehetőségeiről dr. Marton Anna belgyógyász-kardiológus-diabetológus beszél.

A veszélyes „alma”

A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár „négyes fogatként” is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, amelynek többnyire feltűnő külső jegyei is vannak, amelyek valószínűsítik a kórkép jelenlétét.

A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma típusú elhízásról beszélhetünk, amit a laikusok sörhasként is emlegetnek. A súlyfelesleg mértéke azonban nem mindig korrelál az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kis fokú túlsúly is kifejezett anyagcsere-változással jár együtt. A hasi súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsíreltérések, cukorbetegség – mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok – legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke (agyiér-elzáródás, agyvérzés).

Állítsuk meg a metabolikus-szindrómát!

Ördögi kör

A  magas vérnyomást súlyosbítja, hogy a zsírszövet növekedése miatt a szív csak nehezen tudja a testen átpumpálni a vért, sőt a túlsúly az idegrendszer aktiválásán keresztül is gyorsíthatja a szívműködést. Ráadásul az alma típusú elhízottakban a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki. Ha pedig a sejtek inzulinérzékelése csökken, azt a szervezet inzulinhiányként éli meg, és – a hiányt, illetve az emelkedő vércukorszintet ellensúlyozandó – még több inzulint termel. A nagyobb hasi körmérettel rendelkezők többségénél kimutatható a magas inzulinszint, amely a magas vérnyomású betegek több mint felénél is jelen van. Az ördögi kör tehát itt is tetten érhető, hiszen a magas inzulinszint egyik mellékhatása, hogy fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, ami tovább súlyosbítja a magas vérnyomást. A védő HDL-koleszterin-szint csökkenése és az ártalmas LDL-koleszterin-szint emelkedése miatt kialakuló érelmeszesedés az érrendszer rugalmasságát csökkenti, ami a magasvérnyomás-betegség további romlását eredményezi. Mindezek közösen, egyéb biokémiai kölcsönhatásokkal együtt érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, agyiér-elzáródáshoz vezethetnek. A folyamatok tehát összefüggenek és szerteágaznak. Valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények. A metabolikus szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme nemcsak megemeli, hanem mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét.

40 felett: állapotfelmérés

Állítsuk meg a metabolikus-szindrómát!Az elmúlt évtizedekben többek között Skandináviában és az Egyesült Államokban is nyomon követhető, hogy hatásos lehet a metabolikus szindróma megfékezésére létrehozott felvilágosító kampány. Miután nagy tömegekben sikerült tudatosítani a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres ellenőrzések fontosságát, drasztikusan csökkent az infarktusok száma, és jelentősen növekedett a születéskor várható átlagélettartam.
Magyarországon is érdemes foglalkozni a kérdéssel, sőt túlsúly esetén bármikor, illetve 40 év felett mindenkinél ajánlatos állapotfelmérést végezni, amelynek ki kell terjednie a szív- és érrendszeri rizikófaktorok vizsgálatára is.

Felelősek vagyunk magunkért

A fenyegető következmények valóban riasztóak, de jó hír, hogy a metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere-javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. A komplex életmód-terápia a gyógyszerszükségletet fokozatosan csökkentheti, sőt idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette. Nemcsak a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázatától szabadulhatunk meg, hanem számtalan daganatos betegség előfordulását is jelentősen csökkenti. A fogyás és a rendszeres testmozgás így megszakítja a betegségek ördögi körét, nem is beszélve a közérzetünkre és a megjelenésünkre gyakorolt hatásról. Hosszú távon pedig mindenképpen olcsóbb egészségesnek lenni!

Forrás: www.oxygenmedical.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top