Életmód

Ne hagyd ki a szűrővizsgálatot!

A csontritkulás ma már vitathatatlanul népbetegségnek számít: Magyarországon nagyjából 1 millió embert érint, a világon kb. 200 milliót. A közhiedelemmel ellentétben a megelőzés messze nem merül ki abban, hogy kalcium és D-vitamin tartalmú táplálék kiegészítőket fogyasztunk.

Az erős csontrendszer fenntartásához több tényezőre is szükség van. Ilyenek például az ép, jól működő emésztőrendszer, a megfelelően működő hormonháztartás, a megfelelő minőségű táplálkozás, és főként a rendszeres fizikai aktivitás, ami a meglévő csonttömeg fenntartásának alapfeltétele.
Ezen kívül azonban a szűrővizsgálatokon való részvétel is rendkívül fontos, hiszen a csontritkulás nem okoz panaszokat, a tünetek többnyire akkor jelentkeznek, amikor a csontállománynak már 30 százaléka elveszett. A csontritkulást egyébként természetes módon lehet a leghatékonyabban kezelni: megfontolt életmóddal, megfelelő táplálkozás és mozgásprogram segítségével. Súlyosabb esetben gyógyszeres támogatás is szükséges, de a rendszeres osteoporosis gyógytorna semmivel nem helyettesíthető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top