Életmód

3 étel a női egészségért

Ha szereted a zöldséget és a gyümölcsöt, akkor már jó úton haladsz az egészséges táplálkozás felé. Vannak azonban olyan növényi eledelek, amelyek a nők számára a szokásosnál is fontosabbak. Lássunk hármat közülük!

1. Sütőtök: segít fiatalon tartani a bőrödet

10 dkg sütőtökben 3954 mikrogramm béta-karotin van. Ez az anyag, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, antioxidáns hatásánál fogva a bőr szokatlanul erős szövetségese: védi a sejteket a szabad gyökök agressziójától, így sokáig megőrzi a fiatalságát. Ráadásul a DNS regenerációját is támogatja, így hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet kijavítsa azokat a sérüléseket, amelyeket a külső hatások, például a napsugarak okoznak.

2. Brokkoli: a mell egészségét is védi

Tele van olyan, erőteljes védő hatású anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a daganatok megelőzéséhez – egyes kutatások egyenesen az első számú rákellenes zöldségnek nevezik a brokkolit. Elsősorban a mell, a petefészek, a méhnyak, a gyomor és a szájüreg daganatos betegségeinek kivédésében hatékony. A béta-karotinon kívül C-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz – e két anyag valóságos antioxidáns védőpajzsot épít ki a testben. Káliumban is gazdag, amely a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet.

3. Narancs: megvéd a vírusoktól

A C-vitamin jól ismert védőanyag: segíti az immunrendszer működését, így megóv a légúti problémákat és egyéb kellemetlen betegségeket okozó baktériumoktól, vírusoktól. Javítja a sejtek oxigénellátását, és serkenti a bőr kollagéntermelését, így a ráncok ellen is hatékony fegyver. Egy közepes narancsban körülbelül 75 mg C-vitamin van, ami nagyjából fedezi is a napi szükségletünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top