Életmód

4 étel, amely megóv az öregedéstől

Ránctalan, ragyogó bőrre, selymes hajra, feszes testre vágysz? Könnyen elérheted, ha ügyesen választasz az ételek közül!

1. Színes zöldségek, gyümölcsök

Az idő múlásával gyengül a bőr saját antioxidáns védelme, és így kialakulnak a ráncok. Minél színesebbek a tányérodra kerülő zöldségek és gyümölcsök, annál több antioxidánshoz segítik hozzá a szervezetedet: például C-vitaminhoz (paradicsom, paprika, citrusfélék), E-vitaminhoz (avokádó), polifenolokhoz (bogyós gyümölcsök), kvercetinhez (hagyma és brokkoli), és karotinoidokhoz (zöld leveles zöldségek, édesburgonya, és minden, ami narancsszínű).

2. Minél több folyadék

Az idő múlásával egyre kevésbé érezzük a szomjúságot – és egyre jobban fenyeget minket a kiszáradás, amelytől rugalmatlan, ráncos lesz a bőr. A napi cél: nyolc pohár folyadék. Ha nem szereted a vizet, kortyolgass, zöld teát, zsírszegény tejet, vagy egyél levest.

3. Izommentő fehérjék

30 fölött évtizedenként 8 százaléknyi vész el az izomtömegünkből, amelytől nemcsak az erőnk csappan meg, hanem az anyagcserénk is lelassul. Az ellenszer: rendszeres erősítő edzés és sok fehérje, amely az izomépítés mellett a fáradtságot is elűzi, egyenletesen tartja a vércukorszintet és segíti a sejtek megújulását. Az ajánlások szerint a napi kalóriák 30 százalékát kellene fehérjékből, például sovány húsból, halból, zsírszegény tejtermékből, hüvelyesekből vagy szójából fedezni.

4. Értékes gabonák

Tömd tele a kamrád antioxidánsokban bővelkedő teljes kiőrlésű gabonafélékkel, például vad- és barna rizzsel, bulgurral, kölessel és zabpehellyel. Ha köretet készítesz, ne csak a fehér rizs és a krumpli jusson eszedbe: a teljes kiőrlésű gabonákban több a rost és az öregedésgátló tápanyag.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top