Életmód

Rákkeltő teflon – Milyen betegségeket okozhatnak az edények?

Egyre többet hallani arról, hogy a teflonedények rákkeltőek, az alumínium edények pedig Alzheimer-kórt okoznak. De vajon mi igaz ezekből a híresztelésekből?

Az alumínium edényekkel kapcsolatos aggodalmak a 60-as években kaptak szárnyra, amikor állatkísérletekből kiderült, hogy az alumínium nagy mennyiségben az Alzheimer-kórhoz hasonló idegi károsodást okozott a kísérleti állatokban, sőt Alzheimer-kóros emberek szervezetében is kimutattak az átlagosnál magasabb alumínium-szintet. A kutatások szerint azonban ez a fém csak napi 1000 mg feletti adagban árt az agynak – az alumínium edényben főző embernek, aki alufóliába csomagolja a maradékot, és alumínium dobozból issza az üdítőt, legfeljebb napi 9 milligramm kerülhet a szervezetébe.

Tippünk: ha nagyon tartasz az alumíniumtól, vegyél öntöttvas edényeket.

Ami a teflonedényeket illeti, ezeknél a perfluor-oktánsav a bűnös, amely egyébként a folttaszító textíliákban, és a mikrohullámú sütőben pattogtatható kukorica zacskójában is megtalálható. Állatkísérletekben ez a vegyület nagy mennyiségben összefüggésbe hozható volt a rákkal, az alacsony születési súllyal és egyéb egészségügyi problémákkal. A teflonedények gyártói szerint az edényeket nem szabad 500 Celsius-fok fölé melegíteni – ezt a biztonsági határt némi ráhagyással állapították meg, mivel az, hogy a bevonatból veszélyes anyagok választódnak ki, csak 660 Celsius-fok feletti hőmérsékleten fenyeget.

Tippünk: ne tedd a teflonserpenyőt üresen a tűzhelyre, legyen benne egy kis víz vagy olaj. Ha a bevonat megkarcolódik, vagy repedezni kezd, selejtezd le az edényt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top