Életmód

Érzelmek és ételek – Depressziót okoz a helytelen táplálkozás?

Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá.

Ami az egyiknek étel, a másiknak keserű méreg

Lucretius római költő szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak. Az elmélet évszázadokon át csupán feltevés maradt, s legközelebb az 1950-es években, amerikai orvosok feljegyzéseiben olvashattunk arról, hogy bizonyos betegeknél az érzelmi életüket a táplálkozásuk befolyásolja. Rinkel, Randolph és Zeller orvosok „Food Allergy” címmel megjelent könyvében a szerzők már egyértelműen állítják, hogy a depresszió, a hallucinációk, álmatlanság és a táplálkozás közt szoros kapcsolat áll fenn. Dr. Randolph belgyógyász-allergológus könyvében pedig már nemcsak azt állítja, hogy az ételek elfogyasztása a fizikai mellett mentális tüneteket is okozhat, de egyben azt is kijelenti, hogy a pszichoszomatikus tünetként diagnosztizált panaszok 60–70 százalékát többek közt az elfogyasztott ételek is okozzák.

Depresszió és ételintolerancia

A depresszió és az étkezés közti összefüggés példáját jól mutatja egy 37 éves depressziós beteg problémája, amire végül sikerült megoldást találni. A hölgy több hónapos eredménytelen gyógyszeres kezelés után jelentkezett vizsgálatra. A szakorvosi vizsgálat során kiderült, hogy tünetei a reggeli órákban kezdődtek, és a nap folyamán rosszabbodtak. A szakemberek kapcsolatot kerestek az étkezése és a hangulatváltozásai között. A hölgy táplálkozási szokásai és az elvégzett vizsgálatok alapján a gabonaféléket kiiktatták az orvosok az étrendjéből. Ennek köszönhetően a beteg tünetei napokon belül javultak, végül panaszai teljesen megszűntek.

Érzelmek és ételek - Depressziót okoz a helytelen táplálkozás?

A diagnózist bízzuk az orvosra

Természetesen senkinek nem ajánlott, hogy otthoni körülmények közt kezdje el a panaszait orvosolni. Az étkezések és a tünetek kialakulása közti kapcsolat feljegyzése hasznos lehet a szakorvos számára, de ne zárjunk ki fontos tápanyagokat az étrendünkből pusztán saját tapasztalatainkra hagyatkozva.

Az ezerarcú betegség

A depresszió csupán egy tünet a sok közül, amit immunmediált ételintolerancia okozhat. A panaszok hátterében álló okok felderítése során a betegek sajnos ritkán hallanak annak lehetőségéről, hogy kapcsolatot keressenek az étkezés és a tüneteik közt. Az ételintolerancia felismerése a kezelőorvosok számára is nehéz, a tünetek ugyanis késleltetve jelentkeznek, és nem az adott étel elfogyasztását követően azonnal. A lassú kialakulás miatt nincsenek jól meghatározható, csak az „immunmediált ételintoleranciára” jellemző tünetek. A panaszok aszerint jelentkeznek, hogy az ártó anyagok mely szervben rakódnak le, hol indítanak gyulladást, és ez a gyulladás hol töri át azt a határt, ami már tüneteket is okoz. Ennek következtében a depresszió mellett számtalan visszatérő panasz – többek közt álmatlanság, hasi panaszok, krónikus fáradtság és fejfájás – hátterében is állhat immunmediált ételintolerancia. A kezelésben kulcsfontosságú, hogy felismerjék azt az ételt, amely a tüneteket kiváltja. Az allergiát okozó étel kiiktatását követően az esetek döntő többségében gyors javulás érhető el.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top