Életmód

Egy onkológus, egy belgyógyász-hematológus és egy sebész lett az Év Orvosa 2009-ben

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány által tavaly szeptemberben meghirdetett Az Év Orvosa 2009 pályázat február 7-én lezárult. A díjátadó ünnepség a Magyar Tudományos Akadémián került megrendezésre 2010. február 16-án. A neves közéleti és szakmai személyekből álló zsűri döntése, valamint a közönségszavazatok alapján Astellas Díjat vehetett át Dr. Fábián Ferenc, debreceni onkológus, Dr. Németh Lajos, szekszárdi sebész és Dr. Tóth Árpád Gábor, győri belgyógyász-hematológus.

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány által tavaly szeptemberben meghirdetett Év Orvosa kezdeményezésre közel 300 történet érkezett, amelyekkel betegek, betegségükből felgyógyult emberek jelölték orvosukat az Astellas Díjra. A zsűri által döntőbe juttatott 17 orvos 27 történetére szavazhatott a nagyközönség a www.dijazorvoskokert.hu weboldalon az egyes történetek osztályozásával.

Dr. Berencsi György, a pályázat főszervezője elmondta, hogy az Astellas Díj – Az Év Orvosa elismerés ismét elérte célját. Közel 300 pályázat érkezett be hálás emberek tollából és összesen 8082 szavazat érkezett a döntőbe jutott 27 történetre a honlapon.

Dr. Fábián Ferenc, a debreceni Kenézy Kórház Onkoradiológiai Osztály osztályvezető-főorvosa volt 2002. 04. 02-től 2009 áprilisáig. 2009. októbertől a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház Onkológiai Centrumában dolgozik főorvosként. 2002-től posztgraduális képzéskeretein belül rezidenseket, szakorvos jelölteket és családorvosokat oktat onkológiából.
“Úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb megtiszteltetés egy orvos számára, hiszen így kapunk visszajelzést arról, hogy elismerik és tisztelik munkánkat. Sok kollegámmal együtt nagyon lelkiismeretesen dolgozunk, de úgy érzem, sajnos a jó dolgok nem kapnak olyan publicitást, mint a kevésbé jók, ezért is nagyon örülök ennek a díjnak. Személy szerint majdnem 20 éve foglalkozom daganatos betegek gyógykezelésével és tudom, hogy a maximális szakmai tudás mellett legfontosabb, hogy a betegeinkkel szemben mindig a legnagyobb humánummal és tisztelettel legyünk.” – mondta Dr. Fábián a díj átvételekor.

Dr. Németh Lajos, sebész adjunktus szekszárdi lézer ambulanciáján érrendszeri megbetegedésben szenvedő betegeket gyógyít 1996 óta. Magánműtőjében több mint 17 éve foglalkozik „lézer sebészettel”, ahol számos egyedi műtéti eljárást dolgozott ki: 24 órás sebészeti eljárást is megelőzve már a műtétet követően azonnal távozhat a beteg otthonába – teljes biztonsággal – jó néhány sebészeti megbetegedés sikeres műtéte után.
„Nagyon fontosnak tartom, hogy a beteg első találkozáskor olyan orvost találjon, akinek a szavaiból, tekintetéből érzi azt a közelséget, közvetlenséget és kisugárzást, amelytől teljesen nyitottá válik, mindent elmond orvosának, így hamarabb eljutunk a diagnózisig, sokkal könnyebben és eredményesebben tudunk gyógyítani.” – fejezte ki gondolatait Dr. Németh az orvos-beteg közötti bizalmi kapcsolat fontosságáról.

Dr. Tóth Árpád Gábor, 1977-től a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Belgyógyászat és Hematológiai Osztályán dolgozik belgyógyász-hematológusként – 2006-tól adjunktusi titulussal. Tóth Doktor a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végezte tanulmányait. Az osztállyal kialakult szoros kapcsolat már 1989-ben kezdődött, amikor is nyári szünetben segédápolói munkakörben szintén itt dolgozott. „Köszönet először azért a sok szeretetért, melyet ilyen formában adtak vissza betegeim. Köszönet a megerősítésért, hogy úgy érzik, jó úton járok. Én belül mindig úgy érzem, lehetne még egy kicsit jobb. Be kell vallanom, hogy a jó orvos-beteg kapcsolat titka nem csak az orvosban rejlik. Bár kell hozzá egy önzetlen „kapitányi” szellemiség, érezni a beteg hajóját és ismerni a tengert, hogy együtt partot érjenek. De ez önmagában mit sem ér a környezetemben dolgozó rengeteg gondos kolléga és nővér nélkül, akik segítő keze, és vigyázó szeme nap, mint nap elengedhetetlen a gyógyuláshoz, kölcsönös bizalomhoz” – szólt meghatódva Dr. Tóth Árpád Gábor.

Az Év Orvosa pályázatról

Idén is több százan gondolták úgy, hogy meg kell írniuk saját gyógyulásuk, kezelésük történetét, amelyek nem betegségekről, hanem beteg embereket gyógyító emberséges orvosokról, pozitív emberi kapcsolatokról szólnak. Az eddig beküldött történetek közül több mint száz történet olvasható a pályázat hivatalos honlapján, a www.dijazorvosokert.hu weboldalon.

Az idei pályázat már a harmadik, és bátran mondhatjuk: a civil kezdeményezés mögé álló Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány nagy örömmel nyugtázza, hogy évről évre egyre többen ragadnak tollat. Ez is azt bizonyítja, hogy a betegekben él a vágy, hogy hírt adjanak a csodálatos, áldozatkész munkát végző orvosokról, hogy a média által sokszor igaztalanul negatívra festett képet helyrebillentsék! Az Év Orvosa – Astellas Díj pályázatnak is ez a fő célja: inspiráló példák bemutatásával javítani az orvos-beteg kapcsolaton és ez által az orvos-szakma társadalmi megítélésén. Hogy miért olyan fontos a jó orvos-beteg kapcsolat? Bármilyen hihetetlennek is tűnik: a jól megválasztott kezelés mellett ez a legfontosabb tényező, amely a gyógyulást kedvezően befolyásolja. Gondoljunk csak arra, hogy a bizalom és az orvosunkba vetett hit megsokszorozza a gyógyulásért tett erőfeszítéseinket! Ha azt látjuk, hogy Ő mindent megtesz értünk, nem hagyja, hogy feladjuk a betegséggel való küzdelmet, automatikusan mi is hasonlóképpen viszonyulunk a betegségünkhöz és a terápiához!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top