Életmód

3 legenda a fogyásról – Te bedőltél nekik?

Az interneten számos legenda és híresztelés terjed a fogyasztó, méregtelenítő csodaszerekről, és a tökéletes fogyókúrás programról. Utánanéztünk, van-e valami alapjuk.

Használnak a vastagbél-tisztító termékek?
Nem, ráadásul veszélyesek is lehetnek. A béltisztítás elve azon alapszik, hogy a méreganyagok megtapadnak a bélfalon, és betegségeket okoznak. Erre azonban semmiféle bizonyíték sincsen.

Az izom valóban zsírrá alakulhat?
Nem. Mivel a zsírszövet és izomszövet sokban különbözik, az egyik nem tud a másikká alakulni. Ha néha mégis így látszik, az annak a következménye, hogy az ember 30 felett veszíteni kezd az izomtömegéből. Ez évtizedenként mintegy 30 százalékkal lassítja az anyagcserét, így zsír jelenik meg azokon a helyeken, ahol korábban izom volt – például a kar hátsó részén.

Fogyaszt az acai bogyó?
Nem – mindeddig semmilyen bizonyítékot nem sikerült szerezni arra, hogy az acai bogyó segítene a fogyásban. Tény, hogy a bogyóban (az áfonyához és a vörös szőlőhöz hasonlóan) nagyon sok az antioxidáns, és némi egészséges zsírsav is van benne, de a neki tulajdonított csodatevő tulajdonságok (például, hogy segít megelőzni a rákot, csökkenti a koleszterinszintet) igazolására még további kutatások kellenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top