Életmód

3 meglepő antioxidáns-forrás – Gondoltad volna?

Mindannyian tudjuk, hogy a bogyós gyümölcsök és a vörösbor tele van a szabad gyökök ártalmait semlegesítő antioxidánsokkal. Ám szép számmal vannak olyan élelmiszerek, amelyekről kevesen gondolnák, hogy szintén kiváló antioxidáns-források. Megmutatjuk a három leggazdagabbat.

1. Teljes kiőrlésű tészta: a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták háromszor annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a finomított tésztaféleségek: az antioxidáns-tartalmuk vetekszik egyes gyümölcsökével. Számos kutatás árulkodik róla, hogy a teljes kiőrlésű tészta képes csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Eddig azt hitték, hogy azért, mert a benne található rostok csökkentik a koleszterinszintet, de az újabb vizsgálatok szerint az antioxidáns-tartalomnak is köze lehet a dologhoz.

2. Pattogatott kukorica: a pattogatott kukoricában négyszer több a polifenol (ezt az antioxidánst elsősorban erőteljes rákmegelőző tulajdonságaiért értékelik nagyra a kutatók), mint a gyümölcsökben- A legjobb, ha otthon pattogtatod, és vaj, illetve só nélkül fogyasztod.

3. Tojás: a spenóthoz képest kevesebb benne a szemet védő lutein (körülbelül a spenót lutein-tartalmának 5 százaléka), ezért eddig nem is tartották komoly lutein-forrásnak: a legutóbbi vizsgálatok azonban kiderítették, hogy a tojássárgája lutein-tartalma jobban hasznosul, mint a spenóté, mivel a zsírok segítik a szervezetet a feldolgozásában. Így a tojás is fellépett a hasznos luteinforrások listájára, bár a zöld, leveles zöldségeket még így sem tudja megverni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top