Életmód

Gyógyítsd magad! – Tuti ételek nátha ellen

Ha úrrá lett rajtad a nátha, gyorsítsd fel a gyógyulást! Jó néhány olyan étel van, amely segíthet, hogy minél kevesebb időt tölts a betegség tüneteitől szenvedve.

A náthából és az influenzából való felgyógyulást sok étel gyorsíthatja: közös tulajdonságuk, hogy felturbózzák az immunrendszer működését, hogy a szervezet eredményesebben küzdhessen meg a kórokozókkal. A betegség múltával pedig abban segítenek, hogy ne térjenek vissza a tünetek.

Hallgass a testedre!

Jó ötlet, ha ösztönösen a citromos-mézed teáért nyúlsz: a forró folyadék segít felszabadítani az eldugult légutakat, és enyhíti a torokfájást. A tea ráadásul vírusölő és gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsokkal is ellát, és a méz is gazdag védő hatású, antioxidáns hatóanyagokban. A citromlé C-vitaminnal segíti az immunrendszert. Az íze a nyálelválasztást serkenti, így fájós torokkal is könnyebb nyelni.

Hallgass a nagyira!

A húsleves a  kutatások szerint a főtt csirkehúsban levő cisztein nevű aminosavnak köszönheti gyógyító erejét: ez hasonlít az acetilciszteinre, amely gyulladáscsökkentő és a tüdőt megnyugtató gyógyszerek hatóanyaga. A sós leves nyákoldó hatású, a fűszerezésre használt fokhagyma gyulladáscsökkentő, a paprika kapszaicin-tartalma pedig a légutak felszabadításában segít.

Hallgass a gyomrodra!

Nem véletlen, hogy sokan ilyenkor meleg kásákat, vagy hűvös joghurtot kívánnak. A forró zabkása például rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amely támogatja az immunrendszer munkáját: többek közt szelént, cinket és béta-glukánt. Az élőkultúrás joghurt probiotikumai szintén segítenek az immunrendszernek a fertőzés legyőzésében. A kását és a joghurtot is jó ötlet C-vitamint és antioxidánsokat tartalmazó bogyós gyümölcsökkel, vagy E-vitaminban, cinkben és szelénben gazdag diófélékkel dúsítani. A fahéj pedig nemcsak finom, hanem láz-  és fájdalomcsillapító, valamint baktérium- és vírusölő hatású is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top