Életmód

A világ 9 legbizarrabb orvosi csodája

Szinte naponta olvashatunk olyan orvosi csodákról, amelyeket a média szívesen tálal sokkoló esetekként: a kutyák rákot diagnosztizálnak, 10 évig élt két szívvel egy ember, valaki felébredt 19 év kóma után. Ezek tényleg csak kiszínezett hétköznapi esetek? Sok esetben nem! Néhány hangzatos címlapsztori mögött valódi orvosi csoda rejlik.

Egy babával többet szült…

Egy amerikai nő, Nadya Suleman nyolcas ikreknek adott életet. A szokatlan terhesség mesterséges megtermékenyítés eredménye volt. Az ultrahangvizsgálatok hét pocaklakót mutattak, de a szüléskor – mindenki megdöbbenésére – egy bébivel több jött világra. A beavatkozást egy 46 orvosból és ápolónőből álló csapat végezte. A nyolc újszülöttet kevesebb mint öt perc alatt, császármetszéssel segítették világra. Az ikrek kilenc és fél héttel korábban születtek, 820 és 1540 g közti súllyal. Nadia az ikerterhessége idején már hat gyermek édesanyja volt. Ezzel a szüléssel új rekordot állított fel, mivel az USA-ban ez volt az első alkalom, hogy mind a nyolc újszülött túlélte a szülést.

A világ 9 legbizarrabb orvosi csodája

Még több cikk a témában:
2009 legnagyobb orvosi szenzációi »
Forradalmi módszer a vakság gyógyítására! »
3 veszedelmes sportsérülés »
Útmutató szexvészhelyzetekhez »

A kutyák rákot diagnosztizálnak

Az orvosok a legmodernebb műszereket vetik be a rákos betegségek diagnózisának felállításához, pedig a technika segítsége nélkül is felismerhetőek az ilyen elváltozások. A kutyák ugyanis bámulatos módon „kiszagolják” a rákot. Számos tanulmány létezik az állatok segítségével felállított rákdiagnózisokról: sok esetben a házi kedvencek hívták fel gazdájuk figyelmét a megbetegedésre azáltal, hogy egy anyajegyet, sérülést, pattanást szimatoltak, nyalogattak vagy éppen harapdáltak. Sőt, egy tanulmány azt is bebizonyította, hogy a kutyák szaglószerve a legtöbb esetben helyes diagnózist mutat: a kutyákat egészséges és rákbeteg emberek elé vezették, akiket megszaglászhattak, majd – jelzésként – a beteg személy elé kellett feküdniük. Az eredmény döbbenetes: a kutyák tüdőrák esetében 88, mellrák esetében 97 százalékban jól diagnosztizáltak. Ennek az lehet a magyarázata, hogy léteznek a rákra jellemző szerves vegyületek, amelyeket a kutyák érzékeny szaglórendszere érzékelni tud.

10 évig élt két szívvel

Egy brit lány, Hannah Clark kardiomiopátiával (a szívizom megbetegedési formája, ami miatt a szív nem képes elegendő vért pumpálni) született. 1995-ben kapott új szívet, amelyet egy szívtranszplantáció során ültettek be, hogy segítsen a beteg szívnek a vér áramoltatásában. Hannah több mint 10 éven át élt két szívvel a mellkasában. 2006-ban a lánynál kilökődési tünetek jelentkeztek, így a londoni sebészek nehéz döntés előtt álltak. Végül eltávolították a transzplantált szívet, hogy lássák, vajon Hannah saját, beteg szíve működik-e. És sikerült! A beteg szerv a beültetett szívvel együtt eltöltött idő alatt „kipihente magát”, így Hannah a saját szívével élhet teljesen normális életet.

A világ 9 legbizarrabb orvosi csodája

Ébredés 19 év kóma után

Jan Grzebski 19 kómában eltöltött év után ébredt fel. Egy évvel a rendszerváltás előtt elgázolta egy vonat, és kómába esett. A férfi a feleségének köszönheti életét, aki csaknem két évtizeden át odaadóan ápolta. Az orvosok nem sok esélyt adtak neki, hogy bármikor is magához tér, de 2007-ben felébredt, és döbbenten tapasztalta a körülötte lévő teljesen új világot. Jan Grzebski a kóma egész idejére emlékszik: „Mindent láttam és hallottam, az orvosokat is, akik egy vagy két hónapot jósoltak nekem, de nem tudtam reagálni.”

Forrás: daylife.com
Forrás: Daylife.com

 
Magzat a magzatban

A fetus in fetu, azaz „magzat a magzatban” egy rendkívül ritka fejlődési rendellenesség. Az ikerterhesség nagyon korai szakaszában az egyik magzat szinte becsomagolja a másikat, így az elhal, és nem az édesanyja, hanem ikertestvére testében fejlődik tovább. A legtöbb ilyen esetet közvetlenül a szüléskor észlelik, és az elhalt, parazita magzatot a megszületett gyermek testéből sebészeti úton eltávolítják. 2008-ban a nyolc hónapos Malin élő Fatoumatának a parazita ikertestvérét kellett leoperálni a hátáról, mivel az hátráltatta a növekedésben. Egy ilyen elhalt magzat több kilót is nyomhat, és leginkább egy tumorra vagy egy cisztára hasonlít. A „magzat a magzatban” esetek igen ritkák, félmillió terhességből egy ilyen eset van.

A halszagszindróma

1970-ben a kutatók felfedezték a TMA-t (trimetilaminuria), amely egy rendkívül ritka genetikai anyagcserezavar. A TMA olyan genetikai mutáció, amely miatt a test túl sok trimetil-amint (egy, a halakban megtalálható anyagot) termel. A betegség fizikai tünetei között szerepel a veríték, a lehelet, valamint a vizelet szagának rothadó halszagra emlékeztető elváltozása. A halszagszindróma nagyon kellemetlen, mivel a betegek állandóan romlott halszagot árasztanak, és szinte semmit sem tudnak tenni ellene. A világon több százan szenvednek tőle, de hatásos gyógymódot a mai napig nem ismer az orvostudomány. A szag intenzitását csak a kolinban gazdag tápanyagok (hal, tojás, máj, szója, dió és egyéb olajos magvak) fogyasztásának csökkentésével lehet enyhíteni.

A világ 9 legbizarrabb orvosi csodája

46 éve terhes

2002-ben egy megkövesedett magzatot találtak egy marokkói asszonyban. A 75 éves Zahra Aboutalib erős medencetájéki fájdalommal került kórházba. A kivizsgáláskor kiderült, hogy halott magzatát hordozta méhében. Az idős asszony 46 éve volt terhes. A 3700 grammos baba még 1956-ban, a terhesség vége felé elhalt, megkövesedett, majd hozzánőtt anyja hasfalához és belső szerveihez. A kőmagzat a görög litopedion szóból ered, és egy olyan nőgyógyászati megbetegedés, amelynek során az embrióban az elhalás után mészsók rakódnak le, és ezáltal kőszerű, kemény tömeggé válik.

A világ 9 legbizarrabb orvosi csodája
A világ 9 legbizarrabb orvosi csodája

 
Amikor az anyai szeretet megbetegít: Münchhausen-szindróma

A Münchhausen-szindróma a hipochondria egyik súlyos formája. Franciaországban egy anya olyan nagy mennyiségű inzulinnal mérgezte 9 éves lányát, hogy az anyag megtámadta emésztőszerveit, sőt el kellett távolítani a lány hasnyálmirigyének egy részét. 2002-ben az ügy bíróság elé került. A tárgyaláson kiderült, hogy az anya Münchhausen-szindrómában szenved, és ő bántalmazta gyermekét. Ez a betegség leginkább a nőket érinti: az anya kitalál gyermekének egy betegséget, gyakran viszi orvoshoz, és nem tud megnyugodni addig, míg az orvos a „betegséget” meg nem találja. Súlyosabb esetekben tüneteket is előidéz annak érdekében, hogy meggyőzze az orvosokat, vizsgálják meg, és kezeljék gyermeküket. Ennek persze komoly következményei lehetnek.

Ikrek két apától

Az eset 2009 májusában az Egyesült Államokban történt meg. A fiatal szülők azt vették észre, hogy ikreik, Justin és Jordan egyáltalán nem hasonlítanak egymásra, ezért elvégeztettek egy DNS-tesztet. A vizsgálat eredménye megdöbbentő volt: az ikrek két apától származnak. A hír sokkolta a 20 éves anyát, Mia Washingtont, aki a terhelő bizonyíték nyomására bevallotta partnerének, hogy pár órával az együttlétük után a szeretőjével is lefeküdt. Ennek következmény superfecundatio lett, azaz a két petesejtet két különböző spermium termékenyítette meg. 2008-ban a Sunday Times egy hasonló esetről tudósított: Dél-Afrikában hármas ikrek születtek két apától. Az újság szerint ez akkor fordulhat elő, ha egy nő 24 órán belül különböző férfiakkal létesít szexuális kapcsolatot.

A világ 9 legbizarrabb orvosi csodája

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top