Életmód

3 szuper étel a felesleges kilók ellen

A fogyás tuti módszere nem az, ha egyszerűen kevesebbet eszel. Azt is okosan kell kiválasztanod, mi kerüljön a tányérodra. Ez a három étel például minden nap legyen ott az asztalodon.

Mandula

A diófélék, különösen a mandula a diéta adu ászai: tele vannak telítetlen zsírsavakkal, amelyek amellett, hogy részt vesznek az étvágy szabályozásában, a szívbetegségek és a cukorbaj kockázatát is csökkentik. Ráadásul fehérje- és zsírtartalmuk egyes kutatások szerint akár 3 és fél órára is felpörgeti az anyagcserét, miközben mindössze 3 dkg mandula a szervezet E-vitamin raktárait is feltölti, és a memóriát is karban tartja.

Teljes kiőrlésű kenyér

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói 27 ezer ember táplálkozási szokásait követték 8 éven keresztül. A kutatás eredményei szerint azok, akik rendszeresen ettek teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, átlagosan több, mint egy kilóval voltak könnyebbek, mint azok, akik csak finomított, fehér lisztből készült ételeket fogyasztottak. Egy másik amerikai kutatás szerint pedig azok, akik teljes kiőrlésű pékárukat fogyasztanak, 2,4-szer annyi zsírt képesek leadni a hastájékról, mint a fehér kenyeret fogyasztók. A teljes kiőrlésű kenyér ugyanis sokkal kedvezőbben hat a vércukorszintre: nem okoz nagy kiugrásokat, és visszaeséseket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kevésbé kell éhségrohamokra számítanod. Ráadásul a teljes kiőrlésű gabonában levő antioxidánsok gyulladáscsökentő hatásúak, és a szívet is védik.

Alma

Az alma remek rost- és tápanyagforrás, különösen, ha a héját is megeszed. Ám ha lehet, válassz biogyümölcsöt, mivel a növényvédő szerek is a héjon és közvetlenül az alatt hajlamosak lerakódni. Ha hagyományos módon termelt gyümölcsöt veszel, ügyelj a nagyon alapos mosásra. A kutatások szerint egyébként a normál súlyú emberek naponta átlagosan 12 gramm rostot fogyasztanak, míg a túlsúlyosak átlagosan napi 9 grammot. A különbség mindössze 3 gramm rost – annyi, amennyi egyetlen almában vagy narancsban található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top