Életmód

Három jó ok, hogy nemet mondj az alkoholra

Ha összejössz a barátaiddal, egy-két pohár ital is lecsúszik? Vigyázz vele, mert nem kell ahhoz alkoholistának lenni, hogy az egészséged a kárát lássa az iszogatásnak!

Az, hogy az alkohol kikészíti a májadat, már nem újdonság. A legutóbbi kutatások azonban három további okot is feltártak, ami miatt érdemesebb volna inkább a gyümölcslére szavaznod.

1. Védd a melled egészségét! Napi 2 pohár alkoholos ital elfogyasztása 22 százalékkal növeli a mellrák kockázatát. Az alkohol ugyanis visszafogja az immunrendszer működését, így több fronton is védelem nélkül marad a szervezet. Ráadásul a rendszeres alkoholfogyasztás a hormonrendszert is felborítja. Különösen azok vigyázzanak, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség.

2. Vigyázz az agysejtjeidre! Ha egy-egy buliban hajlamos vagy felönteni a garatra, jó, ha ismered annak a brit kutatásnak az eredményét, amelyet 17 és 19 év közötti fiatalokkal végeztek: ez kimutatta, hogy az alkohol nagyon gyorsan roncsolja a rövid távú memóriáért felelős agysejteket. Ha nem akarod elfelejteni, hová tetted a kulcsaidat, inkább igyál üdítőt.

3. Előzd meg a depressziót! Bár az alkohol rövid távon jó kedvre derít, és oldja a gátlásokat, hosszú távon árt a központi idegrendszernek. Visszafogja a szervezetben az adrenalin és a szerotonin hormonok termelését, ettől pedig nyomottá válik a hangulat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top