Életmód

3 dolog, ami romba döntheti a diétádat

Úgy érzed, mindent megteszel, és a mérleg valahogy mégsem akarja mutatni az annyira várt eredményeket? Lehet, hogy valami olyasmi szabotálja a diétádat, amiről nem is gondolnád, hogy hizlal.

1. Ha fázol

Mi a probléma? Aki fázik, hajlamos kalóriadús ételekkel feltölteni az energiaraktárait. Ez az automatizmus még a barlanglakó időkben alakult ki az emberben, amikor a túlélés múlhatott a zsírpárnák felhalmozásán. Sajnos még ma is működik, pedig a túlélésünk már rég nem ezen múlik…

Mi a teendő? Sportolj hetente egy órával többet, vagy minden étkezéshez egyél egy salátát is: ettől hosszabb ideig leszel eltelve, viszont az elfogyasztott kalóriák számát nem növeli jelentősebben. Vigyél magaddal egy plusz pulóvert, hogy felvehesd, ha fázol, ha pedig semmi sem segít, sétálj egy keveset gyors tempóban, hogy felmelegedj.

2. Nem alszol eleget

Mi a probléma? Ha fáradt vagy, a szervezeted nagyobb mennyiségben termeli az étvágyfokozó grelin, és kisebb mennyiségben az éhséget elnyomó leptin hormont. Az eredmény: éhségrohamok, pedig nem is éhes vagy, hanem álmos.

Mi a teendő? Minden éjszaka igyekezz legalább hat-nyolc órát aludni, ha pedig nagyon fáradt vagy, napközben is próbálj időt szakítani 15 perc szundikálásra.

3. Hizlal a társaság

Mi a probléma? Ha a rokonokkal vagy a barátaiddal vacsorázol, hajlamosak vagytok elmerülni a hizlaló ételekben vagy felhörpinteni néhány pohárral? Az ilyen bulikon csak ültök és beszélgettek? Ha igen, akkor minden találkozás jó alkalom arra, hogy magadhoz végy pár száz üres kalóriát.

Mi a teendő? Ha felugranak a barátaid, chips helyett készíts ki zöldségeket, salátákat, és egészséges gyümölcsleveket. De akár sportolhattok is együtt a legközelebbi cukrászdai pletyidélután helyett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top