Életmód

4 meglepő ötlet az egészségedért!

Néha apróságok is hozzásegíthetnek ahhoz, hogy ne kelljen tartanod a betegségektől. Lássunk négy olyan trükköt, amelyet a mindennapjaidba is beépíthetsz.

1. Húzd ki magad!

Miért? Mert elkerülheted a fejfájást.

Ha összegörnyedsz, és előreszegett fejjel ülsz az íróasztalodnál, összenyomhatod a koponya tövénél elhelyezkedő izmokat és idegeket, ettől pedig megfájdulhat a fejed. Ülj úgy, hogy azt képzeled, a fejed tetejéhez egy szalagot erősítettek, amely a plafonhoz csatlakozik. A füled legyen a válladdal egy vonalban.

2. Csókold meg a kedvesed!

Miért? Mert megvéded a fogaidat.

A csók nemcsak élvezetes, a fogaid egészségét is óvja: serkenti a nyáltermelést, a nyál pedig megtisztítja a szájüreget a szuvasodást okozó baktériumoktól. Ha épp nincs kit megcsókolnod, a xilitet tartalmazó cukormentes rágógumi is jó szolgálatot tesz.

3. Egyél egy tojást!

Miért? Mert óvja a látásodat.

A tojás a sárgarépánál is jobb forrása a szembarát karotinoidoknak: a lutein és a zeaxantin a retina éles látásért felelős sárga foltjának egészségét őrzik. A tojás ugyan nem tartalmaz annyi luteint és zeaxantint, mint a zöld színű leveles zöldségek, de a szervezet jobban hasznosítja a tojás antioxidánsait. A kutatások szerint napi 1 tojás elfogyasztása 26 százalékkal növeli a szervezetben a lutein szintjét és 38 százalékkal a zeaxantinét, miközben a koleszterinszintet nem emeli.

4. Szimatolj levendulát vagy rozmaringot

Miért? Mert fiatalosabb lesz tőle a külsőd

A levendula nemcsak a nyugodt éjszakák kulcsa, a nappali fényben is jót tesz neked. Egy kísérletben a résztvevők 5 percig levendula vagy rozmaring illóolajat szimatoltak. Az eredmény: a kortizol stresszhormon nyálban mérhető szintje 24 százalékkal csökkent. Ez azért jó hír, mert a stresszhormonok túlzott termelődése emeli a vérnyomást és károsítja az immunrendszer működését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top