Életmód

6 dolog, amitől tuti pattanásos leszel

A pattanások természetesen mindig a legrosszabbkor törnek ki az emberen. De vajon mi lehet az oka a megjelenésüknek, és mit tehetsz ellenük?

Stressz: a feszültség felborítja a szervezeted hormonális egyensúlyát, ez pedig beindítja a  bőr faggyútermelését, ami a pórusok eltömődéséhez vezet.

Menstruáció: a menstruáció előtt egy héttel a szervezetben csökken az ösztrogén mennyisége, és nő a progeszteroné. Ez a hormonális változás is a bőr zsírosodását okozza.

Terhesség: az ösztrogén és a progeszteron magas szintje egyesek számára a zsíros bőr, másoknak pedig a pattanások hónapjait hozza el.

Étrend: a finomított szénhidrátok nagy dózisban szintén zsírossá tehetik a bőrt.

Dörzsölés: mindentől lehet pattanásod, ami hosszú időn át dörzsöli a bőrödet: akár a sokáig a füledhez tapadó mobiltelefontól, vagy a kerékpáros sisaktól is.

Hiányos arctisztítás: ha nem távolítod el a napi szennyeződést az arcodról, a baktériumok szépen bemásznak a pórusaidba, és pattanásokat okoznak.

Vigyázat, ha folyamatosan dörzsölgeted, piszkálod a pattanásokat, csak még mélyebbre nyomod a koszt és a faggyút a bőrödbe, így még nagyobb lesz a gyulladás, és akár sebhelyet is hagyhat maga után.

Mi a megoldás: a legjobb pórustisztító termékek szalicilsavat tartalmaznak, ez mélyen behatol a pórusokba, és eltávolítja a szennyeződéseket. Emellett érdemes olyan lemosót vagy tonikot használnod, amely elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat. A duzzanatot és a gyulladást legjobban a kéntartalmú krémek, ecsetelők tüntetik el. Gyorssegélyt egy jól fedő korrektor jelenthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top