Életmód

Reformkonyha, jó étvággyal

Napjaink egyik legdivatosabb főzéssel kapcsolatos kifejezése a reformkonyha. Sokan gondolják, hogy az áttérés az egészségesebb táplálkozásra megterheli a péntárcánkat, mi azonban tudunk három érvet, hogy miért nem kell félnünk a reformkonyha többletköltségeitől!

Reformkonyha, jó étvággyal

A reform szó önmagában valaminek a megújítását, újragondolását jelenti – jelen esetben a konyháét, a táplálkozásét, a főzését. A reformkonyha a jobb életminőséghez vezető út egyik eszköze. Egyik javaslata, hogy az általában megszokott három helyett naponta négyszer-ötször együnk, azonban akkor se rengeteget, hanem mindig csak kisebb, kényelmesebb adagokat. De emellett nem határozza meg pontosan, hogy ezt vagy azt együnk, vagy ne együnk. Néhány dologból azért mértékletességre int, vagy arra, hogy jobban odafigyelve válasszuk ki, mit eszünk.

Mint említettük, mindent lehet enni, de mindent mértékkel. Ilyen például a húsok köre: fogyasszunk belőlük bátran, de ne mérték nélkül. Az ételeket ajánlatos zsír nélkül, vagy csak nagyon kevés zsír felhasználásával elkészíteni. Tészta esetében a durum egészségesebb, vagy a kenyerek között a fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű a javasolt. Cukor helyett érdemesebb mézet, esetleg juharszirupot használni. És természetesen sok gyümölcs, zöldség javasolt.

Böjt – nem csak egészséges, de gazdaságos is

Aki a reformkonyhát bevezeti az életmódjába, nem csak az ételek összetevőit választja ki nagyobb odafigyeléssel, de egy idő után az étrendjében is nagyobb tudatosságot visz. Ennek része lehet az időszakonként beiktatott egy-két napos böjt, melynek kipróbálói egyöntetűen vallják, hogy mind a szervezetre, mind az általános közérzetre pozitív hatással van. A rövid, de rendszeres szünetek az étkezésben pedig a háztartás költségében is jelentkezni fognak.

Reformkonyha, jó étvággyal


A idénynek megfelelő összetevők olcsóbbak

Érdemes mindig az adott évszaknak megfelelő, környezetünkben termő zöldséget, gyümölcsöt vásárolni a piacon. Így nemcsak a növényi nyersanyagok arányát növeljük napi étkezéseink során, de jelentősen csökkenthetjük az étkezésre szánt költségeinket is. Ráadásul a főzésbe újfajta, kreatív energiákat vonhatunk be, ha utánajárunk a reformkonyha receptek között, milyen más módon használhatjuk fel az egy-egy idényre jellemző zöldségeket, gyümölcsüket.

Reformkonyhához megreformált kártyahasználat

Reformkonyha, jó étvággyal

A finom, és egészséges összetevők valóban drágábbak, mint a bizonytalan eredetű, tartósítószereket tartalmazó, illetve nem megfelelően kezelt alapanyagok. Ugyanakkor, ami vásárlásnál többletköltség, az ugyanott meg is térülhet. Hogyan?

Ha Ön például célul tűzi ki magának, hogy egy év múlva átalakítja, modernizálja konyháját, és minden nap egészséges, finom ételekkel lepi meg családját, célja eléréséhez sokféle úton eljuthat. Ehhez nyújt segítséget Önnek a Raiffeisen Bank Magyarországon egyedülálló programja, ami szinte észrevétlenül segít automatikusan megtakarítani. Nem kell mást tennie, csatlakozzon a Raiffeisen Rendszeres Megtakarítási Programhoz, és használja rendszeresen bankkártyáját. Így máris megtette az első lépést a kitűzött cél megvalósításához.

További információért látogasson el a www. megtakaritok.hu honlapra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top