Életmód

Miért menstruálnak egyre korábban a kislányok?

A statisztikákból az derül ki, hogy az első menstruáció egyre korábban következik be a lányoknál. De vajon mi lehet ennek az oka?

A statisztikai feljegyzések szerint az 1830-as években az első menstruáció átlagosan 17 évesen köszöntött be a lányok életébe. 1900 körül már 15 éves kor körül menstruáltak a lányok, manapság pedig a 13 év számít átlagosnak. Ám úgy tűnik, hogy az utóbbi évtizedekben ez a tendencia megállt, nem került még előbbre az első menstruáció időpontja.

A jelenség okaként a szakértők a javuló életkörülményeket szokták emlegetni. A testsúly is szerepet játszik a jelenségben: egy kislány általában akkor kezd menstruálni, ha eléri a 46-47 kilót. Ennek köszönhető az is, hogy az ennél kisebb testsúlyú tornászlányok vagy balett-növendékek általában később menstruálnak, miközben a túlsúlyos kislányok életébe korábban érkeznek meg a „nehéz napok”. A Földközi-tenger vidékén élő népeknél pedig nem ritka, hogy az első menstruáció már 11 éves kor körül bekövetkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top