Életmód

Űzd el a másnaposságot banánnal!

A banán különleges gyümölcs: feltölt vitaminokkal, utána sokáig nem leszel éhes, és még a kedvedet is javítja.

A banán B6-vitaminnal, rostokkal, C-vitaminnal, magnéziummal és káliummal látja el a szervezetedet. A B6-vitamin hiányát a gyengeség, az ingerlékenység és az alvászavarok jelzik, ezeket a tüneteket rendszeres banánfogyasztással könnyen kivédheted. A kálium segít rendben tartani a vérnyomásodat, így csökkenti a magas vérnyomás és az agyvérzés veszélyét. Ugyanez az ásványi anyag járul hozzá edzés közben az izmok megfelelő összehúzódásához, és véd meg a görcsöktől. Ha buliba készülsz, jó, ha tudod, hogy a másnaposság megelőzéséhez és gyógyításához is kiváló ez a gyümölcs: az alkoholfogyasztás utáni kellemetlen közérzet fő oka ugyanis a folyadék- és káliumvesztés. Egy közepes banánban 400 mg kálium van, ami a napi szükséglet 11 százalékának felel meg. 110 kalóriát tartalmaz, és 4 gramm rosttal segíti a bélműködést. Energiaforrásnak is kiváló, mivel sok benne a szénhidrát. Egy fárasztó edzés után vitaminjaival és ásványi anyagaival újratölti tested kimerült raktárait, és energiát ad a hazajutáshoz. A gyerekek energiaigényének kielégítésében is hasznos segítőtárs.

Édes íze miatt akkor is beválik, ha édesség után sóvárogsz. Szerotonin-  és norepinefrin-tartalma egyes kutatások szerint még a depresszióból való kilábaláshoz is hozzásegíthet, az enyhébb hangulati problémákon pedig könnyedén úrrá lehetsz a segítségével.

A banánt érdemes szobahőmérsékleten tárolni addig, amíg olyan érett nem lesz, ahogy szereted. Ezután tedd be a hűtőbe: a héja egy idő után megbarnul, de a belseje érintetlen marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top