Életmód

A tél leghatásosabb vitaminbombája az emésztést is serkenti

A retek a források szerint már az egyiptomi piramisépítő munkások egészségét is védte: ma sem tehetnénk jobbat a szervezetünkkel, mint hogy a szendvics mellé elrágcsálunk egy-két karikával - lehetőleg a fekete változatból.

A fekete retek gyógyhatás tekintetében valamennyi rokonát felülmúlja: a népgyógyászat a felső légúti, hűléses megbetegedések gyógyszereként ajánlja. A gumóban rengeteg C-vitamin található, de csírája is természetes antibiotikumnak számít, ráadásul remekül oldja a náthával együtt járó kellemetlen nyáklerakódásokat.

A retek csípősségét a benne levő kénvegyületeknek köszönheti: ezek is gyógyhatásúak, mivel serkentik az emésztést, segítik a zsírok lebontását, javítják az étvágyat, és az epeutakat is rendben tartják. A reggeliből azonban érdemes kihagyni a retket, mivel ugyanezek az emésztésserkentő hatású kénvegyületek ilyenkor még irritálhatják az üres gyomrot, és akár egész napos gyomorfájást is kiválthatnak.

A fekete retek kiváló méregtelenítő eledel is, mivel támogatja a máj munkáját. Levét azonban ne magában idd, mindig hígítsd fel valamivel, például ásványvízzel vagy egyéb zöldséglevekkel. Levele is hasznos eledel lehet, mivel rengeteget tartalmaz vasból, és az A-vitamin elővitaminjából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top