Életmód

Téli depresszió? Tippjeinkkel elkerülheted!

A téli lehangoltság gyötrő kimerültségben végződhet. Ez gyengíti az immunrendszert, visszaveti a munkakedvet, konfliktusokat okozhat a család életében. Összegyűjtöttünk néhány ötletet a borongós kedv ellen.

A téli időjárás a nőket különösen érzékenyen érinti. Hajlamosabbak a levertségre, mint a férfiak, ráadásul a rossz hangulatuk ugyancsak rányomja a bélyegét a mindennapjaikra. De vajon miért van mindez? A téli hónapokban a fényhiány hatására megbillen a szervezet biológiai egyensúlya: megemelkedik a szervezetben a melatonin nevű hormon szintje, ezért érezzük levertnek, fáradtnak magunkat. Ez a hormon felelős az ébrenlét és alvás ciklusának összhangjáért, amely télen szinte teljesen felborul. A fényhiány másik hatása, hogy az agy egyik fontos ingerületközvetítője, a jó kedélyállapotért, memóriáért és a figyelemért felelős szerotonin gyorsabban lebomlik, és hiánya depressziós állapotot idézhet elő.

A téli depresszió tünetei:

• csökkent energiaszint, lehangoltság, kedvetlenség,
• alvászavarok (például túlzott aluszékonyság),
• evészavarok (étvágy növekedése, túlzott szénhidrátfogyasztás),
• koncentrálási problémák, munkavégzési nehézségek.

7 tipp a téli fáradtság ellen

A tél különös betegsége• Mozogjunk minél többet nappal, friss levegőn, mindez segít elűzni a nyomasztó gondokat. A boldogsághormonok (endorfinok) termelődését már napi egy óra tornázás vagy egy kiadós séta is elősegíti.
• Vegyünk levendula-illóolajos fürdőt, amely ellazít és megnyugtat.
• A  tejtermékekben, a tojásban, a hal- és húsfélékben lévő B-vitamin segít elűzni a fáradtságot, a rosszkedvet, és még fejfájás elleni is hatásos.
• A  koncentrálóképességet és a hangulatot kalciumban, vasban, magnéziumban gazdag ételekkel javíthatjuk, ezért ne hagyjuk ki az étrendünkből a diót, a banánt, a spárgát, a céklát.
• Töltsük fel a testünket C-vitaminnal: fogyasszunk sok narancsot, grépfrútot, kivit. Ezek a gyümölcsök az immunrendszer erősítése mellett a közérzetre is jótékony hatásúak.
• Ha a tünetek súlyosbodnak, forduljunk szakemberhez.
• Engedjük be az otthonunkba a fényt: tegyük a lakást világosabbá, és szellőztessünk rendszeresen.

Ha már majdnem betegség

Sokan akadnak azonban olyanok, akiknél már nem egyszerű téli lehangoltságról beszélünk, hanem komolyabb betegségről. Mindez azért is alakul így, mert az emberek többsége nagyobb terhet cipel, mint amekkorát elbír. A munka, a gyereknevelés, a háztartás, az idősebb rokonok ápolása szinte minden energiát felemészt, ezért egyre több középkorú nőt érint a krónikus fáradtság mint betegség. Bár a pontos okok nem ismertek, az immunrendszer gyengülése jelentős szerepet játszhat ebben a betegségben. A krónikus fáradtság szindróma fő tünete az állandó és általános kimerültség. A be­tegek állandóan gyengének és levertnek érzik magukat, gyakran az alvás­sal, a koncentrálással és egyszerű, mindennapi feladatok elvégzésével is problémáik vannak. Sokuk depressziós is. Az orvosok vitatkoznak azon, hogy a krónikus fáradtság egyetlen betegség-e, vagy inkább több tényező okozta tü­netegyüttes. Mindenesetre nem árt odafigyelni rá!

Jellegzetes tünetei:

• legalább hat hónapig tartó folyamatos vagy visszatérő fáradtság, amely pihenés vagy alvás után sem szűnik meg,

A tél különös betegsége

• memóriazavar, fejfájás, a koncentrálóképesség elvesztése,
• hőemelkedés, izom- vagy ízületi fájdalmak, torokfájás,
• megnagyobbodott nyaki és hónalji nyirokcsomók.

Oka lehet:

• Candida gomba,
• alacsony vérnyomás,
• központi idegrendszeri gyulladás,
• rendellenes hormontermelődés,
• az Epstein–­Barr-vírus (a mononucleosis infectiosa nevű betegség okozója).

Táplálékkiegészítők

A krónikus fáradtság megelőzésében segíthet a táplálékkiegészítő terápia. Ennek fő célja az immunrendszer egészséges mű­ködésének helyreállítása. A kúrát érdemes C-vitaminnal, karotinoidokkal és orbáncfűvel (amely antivirális hatású, enyhíti a dep­ressziót) kezdeni. Érdemes még beszereznünk kasvirágkivonatot is, amelyet tanácsos kínai csüdfűvel és aranygyökérrel felváltva szedni. A hormontermelés helyreállítására pedig biztonsággal ajánlható a szibériai ginszeng és az édesgyökér. (Édesgyökérre link: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=2149)

A tél különös betegsége

Ásványi anyagok hiánya

Figyelem!
Napjainkban már nem csak felnőtteken jelentkeznek a kimerültség tünetei. Már gyermekkorban is találkozhatunk a betegséggel, mert az iskolai túlterheltség, a különórák, az aránytalan szellemi és testi megterheltség nem engedi a szervezetet regenerálódni.

A krónikus fáradtság szindróma (CFS – chronic fatigue syndrome) hátterében gyakran valamely létfontosságú ásványi anyag hiánya áll. Az ilyen tünetekkel jelentkező embereket általában sok stressz éri, s emiatt előbb-utóbb felborul szervezetükben a stresszhormonok egyensúlya. Ennek következtében a szervezetben magnéziumhiány lép fel, amely izomfájdalmakat, pszichés problémákat, gyenge immunrendszert és gyulladásokat okozhat. Ezért fontos, hogy magnéziumot szedjünk.

Azonban a nem megfelelő mennyiségű nátriumbevitel miatt is kialakulhatnak a tünetek. A sószegény étrend állandó kimerültségérzést, fejfájást, gyenge koncentrálóképességet és alvászavart, súlyosabb esetekben pedig vérnyomáscsökkenést, erős szédülést és ájulásokat is okozhat. A cink a harmadik ásványi anyag, amelynek hiánya hozzájárulhat a fáradtságérzés megjelenéséhez.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top