Életmód

Csodafegyver a csontritkulás ellen: nálad is ott van a polcon?

A zöld teát évezredek óta fogyasztják frissítőként és gyógyitalként: a legújabb tudományos vizsgálatok most azt jelzik, hogy a kellemes ital a csontok erősítésére is alkalmas - írták hongkongi kutatók a Journal of Agricultural and Food Chemistry legújabb számában.

 A zöld tea gyógyhatásában sokan hisznek. Nagy természetgyógyászati szakirodalma van daganatos betegségek, illetve különféle szívbajok kezelésével kapcsolatban és fogyókúráknak is fontos kiegészítője. Ping Csung Leung kutató és munkacsoportja viszont a csontképződés, csontlebomlás tanulmányozása során észlelte a zöld tea néhány hatóanyagának figyelemre méltó tulajdonságait – írja a Magyar Távirati Iroda.
Az életkor előrehaladásának szinte elkerülhetetlen következménye a csontok mésztartalmának csökkenése. Az öregek között mind gyakoribb a törés: ha elesnek, hol a felkart kell begipszelni, hol a combcsont megszögelésére van szükség.
A csontrendszer nem a felnőttkorra kialakuló, merev váz, hanem élő szövet, amelyben a csontfejlődés és a lebomlás finom egyensúlya dönti el a pillanatnyi helyzetet. Vannak sejtek, melyek új csontot hoznak létre és vannak, amelyek lebontják a csontszövet bizonyos részeit. A Kínai Orvostudományi Intézet munkatársai szövettenyészetben vizsgálták a csontot építő sejtek viselkedését a zöld tea háromféle hatóanyagával történő kezelés során.
 A teában a katechin kémiai csoport többféle változata megtalálható. Ezek közül az epigallokatechin, nemzetközi rövidítéssel EGC, gyógyhatása tűnt a legígéretesebbnek. A csontépítő sejtek EGC-vel való kezelése néhány nap alatt 79 százalékkal növelte az új csontszövet keletkezését.  
A kutatók azt is megfigyelték, hogy az így kifejlődő csontszövetben, EGC hatására a mész beépülése is fokozódik, ami erősíti a vázszerkezetet. A kedvező eredményt még tovább növelte, hogy a csontot lebontó sejtek működése viszont lassult, ezért az egyensúly a csontok lebontása helyett a jobb minőségű, új csontok felépülése irányába tolódott el.
 Az utóbbi évek vizsgálatai egyértelműen igazolták, hogy az öregedés a csontok erősségének, biztonságának fokozatos romlásával, a csontritkulás megjelenésével, előrehaladásával jár. A kínai kutatók szerint ezt a kedvezőtlen folyamatot a zöld tea rendszeres fogyasztásával talán mérsékelni lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top