Életmód

Szenzáció! Már Magyarországon is kapható az a vírusölő szerrel átitatott arcmaszk H1N1 ellen

Már Magyarországon is kapható az a vírusölő szerrel átitatott arcmaszk, amit bárki használhat a H1N1 influenza idején, hogy megelőzze a fertőzést. A világújdonságnak számító, összehajtható arcmaszk azoknak is megoldást jelenthet a betegség elkerülésére, akik nem kaphatnak vagy nem szeretnének védőoltást.

A maszk könnyen tárolható, bárki szabadon viselheti minden ellenjavallat nélkül, és már most a járvány súlyosabb időszaka alatt elérhető.

Szájmaszk – a legkíméletesebb védelem a H1N1 ellen

A sertésinfluenza néven ismertté vált H1N1 influenza először Mexikóban jelent meg, ahol megfelelő védőoltás hiányában elsősorban maszkokat használtak védekezésre. Jelenleg a pandémia őszre prognosztizált, újabb hullámát már a legtöbb országban védőoltással várják. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a védőoltás még nem lesz elérhető mindenki számára, mire elkezdődik a járvány,  vagy az oltás még nem fejtette ki védőhatását. A H1N1 influenza elsősorban a terhes kismamákat, a krónikus betegségekben szenvedőket, az anyagcsere-zavarokkal küzdő, súlyosan elhízottakat veszélyezteti leginkább. A vakcinával történő megelőzés mellett is ajánlott szájmaszkkal védekezni a H1N1 fertőzés ellen. Az elmúlt években a különböző egészségügyi szervezetek (Egészségügyi Világszervezet – WHO, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ-CDC, az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ-ECDC és egyéb nemzeti egészségügyi szervezetek) a pandémiára való felkészülésben a már elérhető célzott gyógyszeres lehetőségek és a védőoltás mellett továbbra is fontos szerepet tulajdonítanak a maszkoknak. A WHO megfogalmazta, hogy a nem-gyógyszeres eszközök – beleértve az arcmaszk- széleskörű alkalmazása lelassíthatja a fertőzés terjedését. Mivel az arcmaszkok révén semmilyen gyógyszer vagy készítmény nem jut a szervezetbe, így azok is használhatják, akik valamilyen okból nem vehetnek fel védőoltást, vagy nem alkalmazhatnak antivirális szereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top