Életmód

Újabb kutatások bizonyítják: A jógázás fogyaszt!

Azt hitted, hogy csak az aerobic vagy a futás hasznos, ha fogyni akarsz? Dehogy! Egy kutatás épp mostanában igazolta, hogy a jóga hívei között kevés a kövér ember, túlsúly esetén pedig a jógázás a fogyást is elősegíti.

Alan Kristal amerikai kutató és munkatársai négy éve figyeltek fel arra, hogy azok a vizsgálati alanyok, akik a vizsgálat előtt már egy évtizede jógáztak, ritkábban híztak el, mint azok, akik ilyen fajta gyakorlatokat sohasem végeztek. A munkacsoport egyébként egy amerikai egészségügyi tudományos intézetben a betegségek megelőzésének lehetőségeit kutatja, és vizsgálatának eredményeit a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat (az Amerikai Dietetikusok Szövetségének lapja) legújabb számában közölték – írja a Magyar Távirati Iroda.
A megfigyelést a kutatók kezdetben azzal magyarázták, hogy a jógázók testük működésével – például az éhség vagy a jóllakottság észlelésével – kapcsolatban sokkal tudatosabbá válnak, mint azok, akik másfajta edzést végeznek. Most ezt a feltételezést igyekeztek tovább vizsgálni.
Elkészítettek egy 28-pontból álló étkezési kérdőívet, amelyet elküldtek a Seattle-ben működő jógastúdióknak, fitnesz-szalonoknak és fogyókúrás programok szervezőinek. A vizsgálatban több mint 300, önként jelentkező, átlagosan 41 éves, jógázó, más sportot űző, vagy súlytöbblettel küszködő ember vett részt.
A kérdőív igyekezett választ kapni arra, hogy az emberek már az étkezés előtt végiggondolják-e, elképzelik-e, hogy milyen lesz az ennivaló, amelyet majd elfogyasztanak. Foglalkoznak-e evés közben mással is, vagy csak azzal, ami a tányérjukon van? Befejezik-e az étkezést, amikor már úgy érzik, hogy jóllaktak? Mennyire befolyásolják őket a reklámok? Előfordul-e, hogy rosszkedvüket, bánatukat étkezéssel, nassolással próbálják ellensúlyozni?
A válaszokat pontozták, majd a pontok alapján értékelték, hogy a kérdőívet kitöltő személy mennyire tudatosan étkezik, milyen mértékben figyel táplálkozására.
A jógázók átlagos testsúlya bizonyult a legkedvezőbbnek, de az is kiderült, hogy ennek hátterében nem a több mozgás vagy más, súlycsökkentő tevékenység áll. A jóga hívei szinte valamennyien a tudatos étkezők közé tartoztak, mindig befejezték az evést, amint úgy érezték, hogy jóllaktak. A legnagyobb túlsúllyal azoknak kellett megküzdeniük, akik gondolkodás nélkül ettek-ittak – nem kérdéses, hogy ez általában sok kalória bevitelét jelenti. A szorongás vagy a depresszió okozta túlevés is gyakori gondnak bizonyult: ezekkel a problémákkal pedig a jógázóknak szintén kevésbé kell szembesülniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top