Életmód

Vinoterápia: újabb titok a szép bőrért!

A jó borok kismértékű fogyasztása segít az egészség megőrzésében - ez a tudomány mai állása. A tartalmas borokban rejlő életerőt újabban a szépségipar is próbálja kiaknázni.

Már az ókori bölcsek is nagyra tartották a nemes ital gyógyászati értékét: a rómaiak és a görögök borban mosdatták az újszülötteket, sebeket kezeltek a nedűvel, de különféle fertőzésekre és betegségekre is alkalmazták.

Borozgassunk másképp!

Kutatók sorra fedezik fel a borok alkotórészeinek jótékony hatásait, s ennek eredményeként újfajta termékek és kezelési módszerek terjednek el. Az úgynevezett „vinoterápia” a hagyományosan boros nemzetek körében, elsőként is pedig a szépségiparban is élenjáró franciáknál lett népszerű. A mindig divatos francia hölgyek már évtizedek óta vesznek mézzel dúsított borfürdőt, és masszírozzák testüket ledarált szőlőfürtökkel. Szőlőből, borból, törkölyből készült kozmetikai szereket is szívesen használnak, hiszen a vinoterápiás krémek, pakolások, masszázsolajok fokozottan táplálják és fiatalítják a bőrt. A módszer immár hazánkban is egyre ismertebb. Aki ilyen kezelésekre vágyik, látogasson valamelyik történelmi borvidékünkre – mi Tokaj-hegyalján derítettük fel a vinoterápia titkait.

Gyógyító nektár

A Tokaji bort a Magyar Gyógyszerkönyvbe Vinum Tokajense néven jegyezték be, s még a múlt században is általánosan gyógyírként írták föl az orvosok. A Tokaji több, mint bor – nem véletlenül szőtte Kölcsey a Himnuszba gondolatait a tokaji vesszőkön csepegő nektárról. Mint ahogy nem véletlen az sem, hogy az országban elsőként itt gondolkodtak el arról, mi mindenre lehet még jó a nemes aszú bor és a szintén rendkívül értékes törköly…

Hogyan hat bőrünkre a bor?

– véd a sejtek idő előtti öregedése ellen

– hidratál

– tonizál

– gyümölcssavai halványítják a foltokat

– cukor és extrakt-tartalma táplál

– fokozza a hajszálerek aktivitását

Kincset érő bogyók
A nyári napfénynek köszönhetően a szőlőszemben meglehetősen nagy mennyiségű tápanyag gyűlik össze. Magas a B- és C-vitamin, valamint ásványi anyag tartalma. A szőlő héja természetes sejtvédő anyagokat rejt magában, de találhatóak benne flavonoidok, antioxidáns vegyületek és polifenolok, melyek az immunerősítésben és az öregedési folyamatok lassításában játszanak szerepet. Ezen hatóanyagok együttesen eredményesen veszik fel a harcot az emberi szervezetet károsító szabad gyökök ellen.

Az igazi erő a magban rejlik!

Külön említést érdemel a szőlő magjából sajtolt olaj, mely számos jó tulajdonsága miatt a kozmetika szinte minden területén bevethető. A szőlőmag olaja sűrűn folyó és aranyló színű, linolsav tartalma közel 70 százalék. Mivel a linolsav jelentős szerepet játszik a bőr vízháztartásának szabályozásában, a szőlőmag olaj a legjobb hidratálók egyike. Hihetetlen hatékonysággal javítja a bőr rugalmasságát! A szőlőmag olajban lévő ásványi anyagok (magnézium, kalcium, kálium) és nyomelemek (szelén, cink, vas, mangán) pedig energiával töltik fel a bőrt. Nem tévedés: antioxidáns és szabadgyök semlegesítő hatása 18,4-szer erősebb, mint a C-vitaminé, és 50-szer erősebb, mint az E-vitaminé! Szintén figyelemre méltó, hogy a szőlőmag olaj esszenciális zsírsavösszetétele miatt növeli a jó (HDL), és csökkenti a rossz (LDL) koleszterin szintet. Védi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti az erek és hajszálerek falait és csökkenti a trombózis veszélyt.

Lehetséges felhasználási területek:

 

Arckezelés

Tisztítás után Tokaj-komplex pakolás – olyan antioxidánsokban gazdag, szőlőből és borból nyert szérum felhasználásával, mely fokozza a bőr kollagén és elasztin termelését.

Hajpakolás

Vékonyszálú, erősen igénybevett töredezett hajra – a linolsav segít helyrehozni a hajszálak sérüléseit, erősíti a hajhagymákat

Masszázs

Tokaj-komplex illetve szőlőmag olaj használatával. Eredmény: rugalmas, telt, ragyogó bőr.

Szőlős kényeztetés tetőtől talpig

Tokaji borfürdő antioxidánsokban gazdag Tokajival, melyet törkölyös-gyógynövényes testpakolás követ. Záróakkord: szőlőmag olajos masszázs. Eredmény: selymesen feszes, ragyogó bőr.

Mámorító bormasszázs

Keverjen össze 2 ml szőlőmag olajat 2 ml 5 puttonyos Tokaji aszúval. Kapcsoljon be ellazító zenét, gyújtson meg egy illatgyertyát. Miután párjával koccintott, kérje meg, hogy felsőruházatát vegye le és feküdjön hasra. Csorgasson az elegyből a bőrére, majd a nyaki részen kezdve körkörös mozdulatokkal haladva alaposan masszírozza meg a gerinctájékát. Következzék a váll, a kar és a hát oldalsó szakaszai. Fontos, hogy masszázs közben lehetőleg ne, vagy csak csendesen beszélgessenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top