Életmód

Az 5 legjobb tipp fejfájás ellen

Sok mindentől fájhat a fejünk, egyvalami azonban biztos: szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tőle. Ha viszont nem akarjuk tablettákkal mérgezni a szervezetünket, választhatunk természetes gyógymódot is.
Borsmentaolaj – Hatása: akár a gyógyszeré

Kutatások bebizonyították, hogy a borsmentából készült illóolaj ellazítja az izomzatot és fokozza a vérkeringést, ezáltal befolyásolja az agyban a fájdalomhormon termelődését. Különösen a nyomásos típusú fejfájás ellen kiváló. Hatékony, mint a fájdalomcsillapító tabletták, csak éppen nincs annyi mellékhatása.
Használata: Cseppentsünk a jobb és a bal halántékunkra, majd a homlokunkra néhány csepp borsmentaolajat, majd finoman masszírozzuk el. Mivel növényi fájdalomcsillapítóként hat, annyiszor lehet alkalmazni, ahányszor csak szükséges.

Az 5 legjobb tipp fejfájás ellen


Az oregánó – Tisztítja a fejet

Ez a gyógynövény is fájdalomcsökkentő olajokat tartalmaz, ezért kiváló az idegi eredetű fejfájás ellen.
Használata: Forrázzunk le 1,5 dl vízzel egy teáskanálnyi szárított oregánólevelet, majd lefedve hagyjuk állni tíz percig. Ezután szűrjük le, és naponta háromcsészényit igyunk meg belőle.

A citromfű – Megnyugtat és ellazít

A növény illóolaja megnyugtatja a vegetatív idegrendszert, így segít a stressz és a feszültség elűzésében.
Használata: Forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított citromfűlevelet 1,5 dl vízzel, majd lefedve hagyjuk állni tíz percig. Ezután szűrjük le, és naponta három-négy csészényit igyunk meg belőle. Külsőleg is kiváló. A belőle készült tinktúrával dörzsöljük be a halántékunkat.

Az 5 legjobb tipp fejfájás ellen


A fűzfakéreg – Természetes fájdalomcsillapító

Szalicil van benne, amely a szervezetben szalicilsavvá alakul át, az pedig évszázadok óta ismert gyulladás- és fájdalomcsökkentő. Érdekesség, hogy fűzfakéregből készült az első aszpirin is.
Használata: Forrázzunk le 1 teáskanálnyi fűzfakérget 1,5 dl vízzel, majd lefedve hagyjuk állni tíz percig. Ezután szűrjük le, és naponta háromcsészényit igyunk meg belőle.

A citromos kávé – Javítja a véráramlást

A citromlével ízesített erős kávé gyakran csodát tesz. Tágítja az agyi ereket, javítja a vérkeringést és ezáltal csökkenti a fájdalmat. Másnaposság ellen is hasznos lehet.
Használata: Egy csésze meleg, erős kávéba tegyünk 4 evőkanálnyi citromlevet.

Hideg-meleg lábfürdő

A lábfürdő szabályozó hatással van az egész test érrendszerére, így tudja csökkenteni a fejben is a fájdalmat.
Használata: Töltsünk tele egy lavórt 38 fokos vízzel, egy másikat pedig hideggel. Jégkockát is tehetünk bele. Először tegyük a lábunkat 3 percre a meleg vízbe, majd utána 8 másodpercre a hidegbe. Ezt háromszor ismételjük meg, majd húzzunk meleg zoknit, és feküdjünk le pihenni.

Az 5 legjobb tipp fejfájás ellen
A torma ellazít

A tormás nyaki borogatás javítja a vérkeringést, és ellazít – ez pedig megszünteti a fájdalmat.
Használata: Tegyünk 1 teáskanálnyi frissen reszelt tormát egy zsebkendőbe, majd csináljunk belőle kis csomagot, és helyezzük a tarkónkra. Tekerjük be sállal, majd hagyjuk rajta maximum 8 percig. Ha égető érzésünk van, azonnal vegyük le a borogatást, és tisztítsuk meg a bőrt.

A leggyakoribb fejfájástípusok

Az 5 legjobb tipp fejfájás ellenMigrén
A fájdalom általában a fej egyik oldalán, a homloknál vagy a halántéknál tör elő, lüktető és „ütögető” formában. A test érzékenyen reagál a fényre és a zajra, és mindez gyakran rosszulléttel is együtt jár. Rendszeres gyakorisággal jelentkezik. Diagnosztizálni orvossal érdemes.

Feszüléses fejfájás
A szorító fájdalom a tarkótájékon, a szemkörnyéken és a homloknál jelentkezik. Havonta 15-ször is előfordulhat, változó intenzitással. A lehetséges kiváltó okok: stressz, zaj, magas vérnyomás, depresszió, oxigénhiány, a váll, a nyak és a fej izmainak feszülése. Normális esetben pihenéssel, a váll és a nyak masszírozásával, enyhébb fájdalomcsillapítókkal gyógyítható. A mérsékelt koffeinfogyasztás még segíthet.

Rohamokban jelentkező fejfájás
Nagyon kínzó, a homloknál, a szem mögött jelentkezik – mindig ugyanott és ugyanakkor. A hirtelen fájdalom általában csak kb. 1 óráig tart. A fájdalommal egy időben és ugyanazon az oldalon szemkörnyéki duzzanat, orrfolyás és könnyezés is előfordulhat.

Vigyázz!
Ha rendszeresen fáj a fejed, ne kísérletezgess, hanem menj orvoshoz, hogy megállapítsák a fájdalom okát.

Tipp: A középkorban a mák volt a legismertebb fájdalomcsillapító. Ma már azt is tudjuk, hogy a mák sok nyugtató hatású magnéziumot tartalmaz. A diófélékben, hüvelyesekben és a banánban is sok van belőle. A burgonyában sok B-vitamin található, amely erősíti az idegrendszert. A kálium pedig értágító hatású – ezért jó az édeskömény is, amelynek magas a káliumtartalma.

Forrás: Meglepetés

Fejfájás.lap.hu »
Gyógyszer.lap.hu »
Stressz.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top