Életmód

Ételek a barnaságért – A három legjobb karotinforrás

A béta-karotin segíti az immunrendszer működését, szépíti a bőrt, és még a barnulásban is segít. S hogy mivel viheted be a szervezetedbe? Keresd a narancssárga színt!

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja: szervezetünk A-vitamint állít elő belőle (egységnyi vitamin előállításához hatszor annyi béta-karotinra van szükség). A zsírban oldódó A-vitamint a máj képes tárolni, így túladagolható, ez pedig számos veszéllyel jár. A bőséges karotinfogyasztás viszont nem vezet túladagoláshoz, mivel a szervezet csak a szükséges mennyiséget alakítja át belőle. (Azért ha azt veszed észre, hogy a tenyered és az orrod töve sárgás színben pompázik, ne erőltesd tovább a sárgarépa-nassolást!)

S hogy miért rendkívül hasznos tápanyagok a karotinoidok, köztük is elsősorban a béta-karotin? Először is védik a szemet: az A-vitamin, azaz a retinol ugyanis alapfeltétele annak, hogy a szem ideghártyájának szín- és fényérzékelő receptorai megfelelően működjenek. A karotinoidok erőteljes antioxidánsok: megóvják a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásától, így a daganatos megbetegedések veszélyét is csökkentik. Vizsgálatok szerint különösen a tüdő-, a bőr-, a méhnyak-, valamint a gyomor- és vastagbéldaganatok megelőzésében vállalnak szerepet. Támogatják az immunrendszert, és a bőr, valamint a nyálkahártyák egészségét is védik, így segédkeznek többek közt az allergiás, asztmás, valamint a meghűléses tünetek enyhítésében.

Ilyenkor nyáron azonban egy másik tulajdonságukért szeretjük különösen a karotintartalmú élelmiszereket: a karotinoidok részt vesznek a bőr pigmentációs folyamataiban, segítik az egyenletes barnulást, miközben antioxidáns hatásuknál fogva védik a bőrt a napfény károsító hatásától, és segítenek megelőzni az idő előtti ráncokat. Jó ötlet tehát, ha a nyaralásra készülődve feltöltöd szervezeted karotinraktárait. Ehhez nem kell mást tenned, mint bőségesen csemegézni a nyár narancsos-sárgás gyümölcseiből és a jó öreg sárgarépából.

Ételek a barnaságért - A három legjobb karotinforrás

A hunzák titka

Kína, Tádzsikisztán és Pakisztán határvidékén él a hunza népcsoport, amelynek tagjai százévesen általában még gond nélkül éldegélnek, végzik a munkájukat a földeken. Ezt – amellett, hogy arrafelé ismeretlen a stressz, a környezetszennyezés és a tartósítószerekkel, színezékekkel „dúsított” étel – sárgabarackfáik termésének is köszönhetik. Te is sokat tehetsz az egészségedért ezzel a nyári finomsággal: napi két-három szemmel már fedezheted a szervezeted napi A-vitamin-igényét. A sárgabarack a béta-karotinon kívül jelentős mennyiségben tartalmaz még szintén antioxidáns és bőrvédő hatású C-vitamint és vasat, magjában pedig a szintén daganatellenes hatásáról ismert B17-vitamin rejtőzik.

Emellett rendkívül gazdag kalciumban, káliumban, foszforban és nátriumban. Káliumtartalma vízhajtó hatású, s ez az A-vitaminnal és kéntartalmával együtt segíti a méregtelenítést. A kajsziban levő kénnek köszönhető az is, hogy a bőr mellett a haj és a köröm is megszépül a gyümölcstől.

Fogyókúrázóknak jó hír, hogy édes íze miatt csökkenti az édesség utáni vágyat. Télen aszalva is fogyaszthatod, így azonban nagyobb a kalóriatartalma.

 
Nem csak a nyuszik szeretik

Azok a várandós és szoptató mamák, akik sok sárgarépát fogyasztanak, közvetve a baba csontozatának fejlődését is segítik. A répa a kicsiknek is az egyik első eledele, sőt hányás és hasmenés esetén is hasznos lehet. A sok béta-karotin mellett jelentős mennyiségű kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas, magnézium, króm, valamint C- és E-vitamin van benne, és bővelkedik a B-vitamin-család tagjaiban is. Hatóanyagai segítik a méregtelenítést, és megelőzik, gyógyítják a gyulladásokat. A répa javítja az emésztést, és a szervezet lúgosításában is komoly szerepet játszik. Erőteljes antioxidáns, így többek között a daganatos betegségektől is véd.

A répa vastag sejtfalai miatt a szervezet a nyersen elrágcsált sárgarépa béta-karotin-tartalmának mindössze 25 százalékát képes hasznosítani. Főzve viszont ezek a sejtfalak roncsolódnak, ráadásul a főtt ételekkel némi zsiradékot is magunkhoz veszünk, ami az A-vitamin felszívódásához szükséges. Így a karotintartalom nagyobb része képes hasznosulni. Nyersen jobban érvényesül az élelmi rostok jó hatása, például az, hogy a répa laktató, hosszú időre eltelít, miközben 10 dekával mindössze 52 kalóriát viszünk a szervezetünkbe.

A gyökérzöldségek azonban képesek a műtrágyák és a növényvédő szerek méreganyagainak felhalmozására – épp ezért különösen a betegek és a csecsemők étrendjével érdemes vigyázni, számukra mindenképpen jobb választás a garantáltan nitrát- és vegyszermentes biorépa.

 

Ételek a barnaságért - A három legjobb karotinforrás

Gyulladásgátló édesség

A sárgadinnye tápértékét a benne található kalcium, foszfor, vas, mangán, magnézium, nátrium, kálium, C-vitamin, B-vitaminok és persze a jelentős mennyiségű béta-karotin adja. A gyümölcs enyhíti a menstruációs görcsöket, de egyes bőrbetegségek tüneteit is képes elmulasztani. Ásványi anyagai kiegészítik a béta-karotin egészségvédő hatásait, így a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszereként is ismert. Különösen kiváló a hatása a hasi gyulladásokra, például a vékony- és a vastagbél, valamint a vékonybél végénél elhelyezkedő, ileum nevű zár gyulladásos megbetegedései esetén (ez utóbbi probléma különösen azoknál fordulhat elő, akik sok kemény, rostos, nyers táplálékot vesznek magukhoz). Gyomor- és bélgörcs ellen is kiváló, mivel oldja az idegek és a belek feszültségét. Nyaranta a fogyókúrázók is szívesen nassolnak belőle, mivel amellett, hogy magas víztartalma miatt remekül hűsít, nagyon kevés, 100 grammonként mindössze 39 kalóriát tartalmaz. A cukorbetegeknek azonban magas szénhidráttartalma miatt érdemes óvatosan bánniuk vele.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top