Életmód

3 hatékony természetes gyógymód fejfájás ellen

Azt szokták mondani, hogy a fejfájás nem betegség, hanem tünet, de ez valószínűleg nem nyugtatja meg azokat, akiknek erős, hányingerrel járó migrénjük van. Fejfájás különböző okokból alakulhat ki: frontérzékenység, éhség, fáradtság vagy a szem megerőltetése miatt, sőt nőknél még hormonális eredetű is lehet.

A fejfájásnak négy jellegzetes típusa van:

3 hatékony természetes gyógymód fejfájás ellenAz átmeneti: amikor egy helyzetből adódik a fájdalom. Előidézheti rossz, állott levegő is, és már az is változtat rajta, ha kilépsz ebből a helyzetből. Például a friss levegőre.

A migrén: valamilyen időközönként rohamszerűen visszatérő hasogató fejfájás, amelyet gyakran kísér émelygés, hányinger, látászavar.

Szervi rendellenesség okozta fejfájás: okozhatja gyomorpanasz vagy nyakcsigolya-meszesedés (ezeket az okokat leginkább orvosi kezelés szüntetheti meg!).

Sérülés következtében kialakult fejfájás: feltétlenül orvosi kontroll alatt kell tartani.

A gyógyszerszedést sokan a szervezet elleni kényszerként élik meg, ezért a természetes gyógymódokat részesítik előnyben. A gyógyszereknek olykor nagyon erős mellékhatásaik vannak, amelyek csak átmenetileg szüneteltetik a tüneteket. A természetes módszerek ellenben úgy hatnak, hogy a szervezet öngyógyító erejét serkentik.

Összegyűjtöttük a három leghatékonyabbat!

 Akupresszúra

 

Az akupresszúra az egyik legősibb természetes gyógymód. Sokféle panasz és krónikus betegségek tünetei kezelhetők vele hatásosan, különösen hatékony idegrendszeri eredetű problémáknál, mint a fejfájás, a migrén csillapítása vagy a feszültségek, a stressz feloldása. Különböző pontokra gyakorolt nyomással feloldja a test energiakeringésének elakadásait, segíti működésbe hozni az öngyógyító erőket.

Gyakorlat: Középerős nyomás a mutatóujjaddal, közvetlenül a fülcimpa mögött, a koponya tövében. Tartsd ki három percig. A kezdődő fejfájást hatékonyan elmulasztja. Vagy az úgynevezett szempontok nyomása. Külön-külön – belülről kifelé haladva –, lágyan, ritmikusan masszírozd a szemöldököd három fő pontját: az elejét, a közepét és a végét, a fájdalmat mintegy szétdörzsölve.

 Illóolajok

A növényi illóolajok sokféle betegség tüneteinek kezelésére alkalmasak. Gyors segítséget nyújtanak heveny görcs, láz vagy fájdalom csillapítására.

Az illatanyagok bőrünkön és orrunkon keresztül fejtik ki hatásukat az agyra. A gyógyító hatás mindig a megfelelő kombinációban összeválogatott olajoktól függ.

3 hatékony természetes gyógymód fejfájás ellen

Gyakorlat: Készíts nyugtató hatású borsmentateát. Ehhez forrázz le két evőkanál borsmentafüvet, majd fedő alatt pihentesd öt percig, és szűrd le. Fájdalomcsillapításra nagyon hatékony a citromfű illóolajának párologtatása a szobában, és a fűzfakéregtea, amihez egy kiskanálnyit két deci forró vízben áztatunk, majd leszűrve fogyasztható. Bazsalikom vagy oregánó vízzel leforrázva, teaként elfogyasztva serkenti az agyműködést, hányingert csökkentő és görcsoldó hatású.

Jóga


A jóga jótékony hatása szervezetünkre már évszázadok óta ismert. Az ászanák és a légzőgyakorlatok nyugtató hatással vannak az idegrendszerre, ezért a különböző eredetű fájdalmakat képesek szelídíteni.

Indiában végeztek egy olyan kutatást, amelynek során kiválogattak néhány tucat krónikus fejfájásban szenvedő embert, majd naponta elvégeztettek velük egy, a jóga gyakorlataiból összeállított terápiás módszert. A kutatás során a betegek enyhülő fájdalomérzetről számoltak be, „mellékhatásként” szorongás és depressziós hangulat is ritkábban jelentkezett.

Gyakorlat: Feküdj „hullapózba” (Szama vritti pránájama), hanyatt fekvésben karok, lábak kényelmes terpeszben. Figyelj a légzésedre. Lélegezz először természetes ritmusban, majd kezdj erősebben koncentrálni. A belégzés-kilégzés egyformán négy ütemig tartson. Öt-nyolc légzésciklus után növeld az ütemszámot ötre, majd öt légzésciklus után hatra, illetve hétre. Közben figyeld a tested, hogyan reagál, ha feszültséget érzel valahol, akkor koncentrálj arra a területre.

Ha kellemetlen az elnyújtott légzésritmus, akkor csökkentsd vissza az ütemszámot. Ne erőltesd egyáltalán, és figyelj arra, hogy homlokod kisimuljon, állkapcsod laza legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top