Életmód

Babát hozó torna – az Arwen-módszer

Sok nő évekig küzd azért, hogy gyermeke lehessen, végigjárva a meddőségi kezelések hosszú és fájdalmas útját. Számukra megváltás lehet az Arwen torna, amely olyankor is sikert hozhat, amikor más módszerek eredménytelennek bizonyultak.

Ha valaki, akkor Németh Tünde tudja, milyen az, amikor egy nő hónapról hónapra reménykedve várja, hogy teherbe essen, de az idő múlásával nem egy új élet növekszik benne, hanem a csalódás és a fájdalom. Aztán egyik vizsgálat követi a másikat, lélekölő várólistákról, hosszadalmas kezelésekről szól az élet, sokszor mindhiába. Ma Magyarországon minden ötödik pár meddőségi kezelésre szorul, amire Tündének nyolc éve ment el. Már volt egy kislánya, amikor úgy döntöttek, szeretnének még egy gyermeket, de nem sikerült teherbe esnie. A vizsgálatok kimutatták, hogy policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenved, ami az egyik leggyakoribb meddőségi ok. Az orvosa azt mondta, nincs esélye természetes úton teherbe esni, ezért belevágott a meddőségi kezelésbe, amelyet azonban annyira rosszul viselt a szervezete, hogy folytatásával az életét veszélyeztette volna. Végül beletörődött, hogy nem lehet több gyermeke, de nem volt könnyű talpra állnia. Úgy érezte, a mozgás lesz a legjobb gyógyír a lelkének, hiszen ez az, amit egész életében szeretett többféle sportban, keleti mozgásrendszerekben és táncokban is kipróbálta magát, végül mozgástanár, mozgássérültekkel foglalkozó pedagógus, majd gyógytornász lett. A sikertelen kezelés után visszanyúlt a különféle mozgásrendszerek alapjaihoz. A gyakorlatok, amelyeket Tünde saját magán kikísérletezve dolgozott ki, olyan hatásosnak bizonyultak, hogy egy év múlva teherbe esett, majd ez a csoda három év múlva újra megtörtént. Ekkor érezte úgy, hogy szívesen segítene más, hasonló helyzetben levő nőknek is. Gyakorlatai Arwen torna néven 2005 óta váltak ismertté.

Mi vár rád a tornán?

Németh Tünde
Németh Tünde

Egy zenés tornára készülj, amely nagyrészt ülve, szőnyegen végezhető gyakorlatokból áll. Ezek könnyen elsajátítható és bárki által elvégezhető lassú, lágy mozdulatokból állnak, ennek ellenére komoly izomlázat okoznak. Az Arwen torna ötvözi a hatha jóga alapászanáit, a tajcsi, a csikung, az Alexander- és a Graham-technika alapelemeit, testhelyzeteit, speciálisan adaptált mozgástechnikákat, légzéshez kötött körkörös mozgásformációkat és a mozgásrendszerbe szervesen illeszthető saját gyakorlatokat, valamint a hasi légzést és a teljes jógalégzést. A pszichoszomatikus vezetéssel történő torna során nagyon fontos az izolált izomérzet kialakítása, az egyes szervek és szervrendszerek megéreztetése, azaz a testtudat kialakítása. A légzés ritmusához alkalmazkodó gyakorlatok elsősorban a has és a kismedence szerveit dolgoztatják meg, de finoman átmozgatják az egész testet is. A torna rendszeres részvételt igényel, ugyanis csak így fejti ki a kívánt hatást. Ez heti két-három alkalmat jelent, ami egy hónap után már érezhető változást eredményez, másfél éven belül pedig a statisztikák alapján a részt vevő nők fele teherbe esik.

A siker titka: mozgás + helyes étrend

A gyermekáldáshoz olykor speciális diétára is szükség lehet amellett, hogy rendszeresen részt veszünk az Arwen tornán, és mellette hetente kétszer-háromszor más jellegű mozgást is végzünk, például úszunk, biciklizünk vagy kocogunk, hogy testünket másképpen is átmozgassuk. Manapság ugyanis túl sok „műételt” fogyasztunk: finomított, fehérített, tartósított termékeket. Ha ezeket szervezetünk nem képes tolerálni, felborul az anyagcserénk, ami idővel meddőséghez is vezethet. A meddőségi problémák jelentős része, például a PCOS, az endometriózis vagy a korai klimax ugyanis anyagcserezavar következménye lehet.

Hogyan hat?

Babát hozó tornaA torna a női belső nemi szerveket több oldalról áttornáztatja, mozgásba hozza, ezáltal javítja azok élettani működését. Fokozza a kismedencei vérbőséget, aminek az eredménye a hormonrendszer teljes áthangolása. Támogatja a ciklikus hormonműködést és a hormonszintek egyensúlyban tartását, hozzájárul a minőségi peteéréshez, elősegíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását, és megelőzi az anyagcsere-problémákat, például a terhességi cukorbetegséget és a toxémiát.

Az Arwen torna szervi és nem szervi eredetű meddőségek kiegészítő terápiája. Az endometriózis, a petevezeték-elzáródás, a PCOS, a preklimax, a magas FSH-szint, az elhízás és egyéb okok által kiváltott meddőségek esetén növeli a spontán, illetve mesterséges megtermékenyítéssel létrejött terhességek számát. Fizikailag és szellemileg felkészíti a nőket a várandósságra, és elősegíti annak problémamentes lefolyását. A torna bármikor végezhető, az endokrinológiai és meddőségi kezelések előtt, alatt és után is. Ma már egyre több olyan orvos is javasolja, aki megtapasztalta azt, hogy a torna mellett feleannyi hormongyógyszerrel érhető el ugyanaz a hatás, vagy azt, hogy számos sikertelen lombik után a torna mellett végzett beavatkozás eredménnyel járt.

Nem csak babaváróknak

A gyakorlatok nem csak akkor hasznosak, ha valaki babát szeretne. Sokan azért járnak, hogy karbantartsák magukat, érzik ugyanis a torna jótékony hatását testi és pszichés szinten egyaránt. Tónusfokozó hatásaival ugyanis a torna oldja a stresszt, helyreállítja a pszichoszomatikus egyensúlyt, segít leküzdeni a depressziót. Stimulálja az immunrendszert, és jótékonyan hat a központi, valamint a vegetatív idegrendszerre – rendszeres tornával például csökkenthető a vérnyomás, és teljesen megszüntethetők a menstruációs görcsök. A gyakorlatok helyreállítják az ízületek fiziológiás mozgáshatárait is, ezáltal azok mozgékonyabbá válnak.

Fogyaszt és fiatalít

Az Arwen torna elősegíti a fogyást és az ideális testsúly megtartását is. Emellett hozzájárul a női szervezet megújulásához, optimális működéséhez. Külső-belső fiatalító hatása van, hosszú távon javítja az állóképességet és a kitartást, kitolja a klimaxot és annak tüneteit.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top