Életmód

Idd magad csinosra

Szeretnél "fájdalommentesen" spórolni a kalóriákkal? Gondold át, mit iszol, s ha okosan választasz, súlyos kilóktól szabadulhatsz meg!

Ügyelsz a kalóriákra, mégsem fogysz? Vedd szemügyre az italaidat! Több ezzel kapcsolatos kutatás is igazolta, hogy hajlamosak vagyunk kihagyni a számításból a folyékony formában lenyelt kalóriákat. Pedig hiába nem eszel fagylaltot, ha egy-két kóla lecsúszik a nap folyamán, máris ott tartasz, mint ha megrendelted volna a desszertet. Az italok nem töltik úgy el a gyomrunkat, mint a szilárd ételek, ezért nem vesszük őket figyelembe. Pedig naponta akár 1400 kalória is lecsúszhat belőlük a torkunkon, ez pedig megközelíti a napi ajánlott teljes kalóriabevitelt (1500-2000 kcal). Naponta 250 pluszkalória heti kb. 20 deka súlynövekedést jelent: elég, ha egy kicsit több az üdítő vagy nagyobb a kapucsínó, s máris szaporodnak a kilók.

Mi a megoldás? Nos, semmiképpen sem az, hogy nem iszunk eleget, a szervezetünknek ugyanis legalább napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Ám az italokat is jól kell megválasztani – ebben segítünk tippjeinkkel.

Gyümölcslé reggelire

Vigyázat, rejtett kalóriák! A nap első étkezésénél jó választás a gyümölcslé, hiszen a kalóriákkal együtt rengeteg antioxidáns is kerül a szervezetedbe. Ám ha a lé helyett az egész gyümölcsöt megeszed, pluszvitaminhoz és rosthoz juthatsz – egy narancs például az egész napi ajánlott C-vitamin-adagot tartalmazza, és rostokkal is ellátja a szervezetet.

Kortyolgass okosan! Ha gyümölcslevet vásárolsz, a 100%-os változatot vedd meg a cukros, alacsony gyümölcstartalmú italok helyett – még jobb, ha magad facsarod ki a gyümölcs levét. Ha spórolni szeretnél a kalóriákkal, csak félig töltsd a poharat, és öntsd fel ásványvízzel.

100%-os narancslé, 1 dl: 50 kcal

100%-os grépfrútlé, 1 dl: 45 kcal

100%-os ananászlé, 1 dl: 55 kcal

100%-os paradicsomlé, 1 dl: 20 kcal

Délelőtti kávé

Vigyázat, rejtett kalóriák! Nem könnyű nyomon követni a több összetevőből álló italok kalóriatartalmát. Egy azonban biztos: a tejszín, a teljes tej és a cukor mindenképp emeli a kávé energiaértékét.

Kortyolgass okosan! Kérj sovány tejet a kávéba, a cukrot pedig cseréld édesítőszerre. A tejszínhabos kapucsínóról viszont le kell mondanod (jó, ha tudod, hogy az eredeti recept szerint a tejszínhabnál sokkal kalóriaszegényebb tejhab kerül az ital tetejére, jobb helyeken kérés nélkül így szolgálják fel).

2,8%-os tej, 1 dl: 58 kcal

Kávétejszín, 0,1 dl: 17 kcal

Kávé, 1 csésze: 5 kcal

Tea, 1 csésze: 2 kcal

Citromos ice tea, 1 dl: 30 kcal

Tejszínhab-„spray”, 10 g: 24 kcal

 

Üdítő az ebédhez

Vigyázat, rejtett kalóriák! Azt mindenki tudja, hogy az üdítőitalok tele vannak cukorral, de érdemes szem előtt tartani, hogy a különféle gyümölcsitalok is bőven tartalmaznak cukrot – és ezáltal felesleges kalóriákat! Ráadásul minél kisebb a gyümölcstartalmuk, annál kevesebb bennük az értékes tápanyag.

Kortyolgass okosan! Kérj 100%-os vagy frissen facsart gyümölcslevet, és hígítsd ásványvízzel. Még jobb, ha teljesen az ásványvízre szavazol. Ha mindenképpen üdítőitalra vágysz, rendelj cukormenteset.

Kóla, 1 dl: 42 kcal

Light kóla, 1 dl: 0,3 kcal

45%-os körtenektár, 1 dl: 50 kcal

35%-os baracklé, 1 dl: 47 kcal

12%-os vegyesgyümölcs-ital, 1 dl: 45 kcal

Citromízesítésű ásványvíz, 1 dl: 8 kcal

 

Turmix uzsonnára

Vigyázat, rejtett kalóriák! A turmixokat általában egészségesnek tartjuk, így üdítő helyett is szívesen választjuk őket. Nincs is semmi baj velük, hiszen az alapjukul szolgáló tej vagy joghurt kalciummal, a gyümölcs pedig vitaminokkal látja el a szervezetet. Ám ha nem magad készíted el az italt, számíthatsz rá, hogy édes ízét a cukor adja, s ettől máris feljebb megy a kalóriaszámláló. Az is előfordulhat, hogy nem gyümölccsel, hanem hizlaló gyümölcsszörppel készítik a habos csodákat.

Kortyolgass okosan! Kérdezz rá, miből készül a turmix, kérj sovány tejet és édesítőszert bele, vagy rendelj helyette inkább egy adag gyümölcssalátát. A legjobb, ha otthon készíted el az édes italt, sok gyümölccsel és cukor nélkül.

Kis adag epershake a gyorséttermekből, 2 dl: 216 kcal

Nagy adag vaníliashake a gyorséttermekből, 3 dl: 350 kcal

 

Energiaital az edzéshez

Vigyázat, rejtett kalóriák! A tökéletes szomjoltó az ásványvíz, amely pluszkalóriák nélkül pótolja a sportolás közben elvesztett folyadékot. A vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó izotóniás sportitalok és energiaitalok azonban mind-mind hozzáadnak a napi kalóriabevitelhez.

Kortyolgass okosan! Vajon valóban olyan intenzitással edzel, hogy szükséged van az italok jelentette pluszvitaminokra és ásványi anyagokra? Nem lenne jobb ezeket inkább ételekből fedezni? És tényleg csak energiaitallal bírod végigcsinálni az edzést? Ha a válaszod igen, legalább válaszd ezeknek az innivalóknak a light verzióit. Minden más esetben vegyél inkább egy palack ásványvizet.

Energiaital, 1 dl: 45 kcal

Cukormentes energiaital, 1 dl: 3 kcal

Izotóniás sportital, 1 dl: 24 kcal

 

Esti koktél

Vigyázat, rejtett kalóriák! A koktélok és más alkoholos italok valóságos kalóriabombák. Egy martinikoktél 300 kcal, míg egy édes, tejszínes italköltemény akár az 500 kcal-t is elérheti!

Kortyolgass okosan! Nem kell ásványvizet innod, amíg a társaság többi tagja mulat, csak a magas kalóriatartalmú italokat kerüld el. Miért nem rendelsz egy pohár fehérbort vagy pezsgőt?

Édes fehérbor, 1 dl: 115 kcal

Száraz fehérbor, 1 dl: 75 kcal

Bordói vörösbor, 1 dl: 70 kcal

Whisky, 5 cl: 144 kcal

Konyak, 5 cl: 123 kcal

Csokoládélikőr, 5 cl: 190 kcal

Ital.lap.hu »
Turmix.lap.hu »
Kávé.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top