Életmód

Diéta izomtesztből – Melyik típusba tartozol?

Biztos te is észrevetted már, hogy nem mindenki reagál ugyanúgy a különböző diétákra. Van, aki az egyiktől fogy, van, akinél pedig egy másik módszer hoz látványosabb sikert. És hogy melyik diéta való neked? Egy új kineziológiai módszer segítségével kiderítheted.

 Melyik típusba tartozol? – teszteld magad!

Annyi a diéta, hogy már ki sem lehet igazodni közöttük. Mindig hallunk valami újdonságról, felkapott sztárdiétákról, melyektől hírességek fogytak le, de valahogy egyik módszerről sem lehet elmondani, hogy univerzális, és mindenkinél beválik. Miért? Mert különbözőek vagyunk. Nemcsak a külső jegyeinkben, hanem szervezetünk működésében is vannak eltérések. Idegrendszeri, hormonális és anyagcsere-jellemzőink alapján egyszerűen más a tápanyagigényünk. A metabolic typing ebből a tényből kiindulva, a szervezetünk egyéni adottságai alapján határozza meg, hogy kinek milyen diéta való.

Diéta izomtesztből - Melyik típusba tartozol?

 

A négy faktor

A metabolic typing tehát az anyagcserét befolyásoló tényezőket vizsgálja, azaz az autonóm idegrendszert, az emésztést, a hormonrendszert és a vércsoportot. Ezek adják meg mindenkinek a személyes anyagcsere-jellemzőit és az étkezési paramétereit. A pontos diagnózist egy speciális izomteszteléses módszer segítségével állítják fel a metabolic typing szakemberek, a kiértékelés pedig személyes tanácsadás formájában történik.

Idegrendszer és táplálkozás

Az idegrendszeri beállítottság alapvetően meghatározza, hogy milyen élelmiszerekre van szükségünk. Szervezetünk általában jelzi is ezt nekünk úgy, hogy ezeket az ételeket kívánjuk gyakrabban.

A szimpatikus idegrendszer készenléti és riasztási funkciókat lát el, és főleg stresszhelyzetben aktivizálódik. A szimpatikus oldal által dominált személyek így igen élénkek és éberek. Rövid távon jól tudnak koncentrálni, kitűnően terhelhetők, de idővel türelmetlenek, feszültek, ingerlékenyek és dekoncentráltak lesznek. Az ő szervezetük alapvetően több szénhidrátot igényel, amelyet idegrendszeri beállítottságuk miatt még diéta során sem szabad megvonniuk maguktól. A drasztikus fogyókúrák nemcsak feszültté és idegessé teszi őket, de még a fogyás sem lesz sikeres, mivel az ő esetükben az alacsony szénhidrátbevitel a szervezetük raktározási mechanizmusát indítja be, ellenkező hatást indukálva. (A szimpatikus idegrendszer pedig egy idő után falási rohamokban fogja megkövetelni, ami jár neki. Nagy butaság az ő esetükben például a kenyér teljes megvonása.)

A másik típus, a paraszimpatikus oldal által befolyásolt személy megfontolt, türelmes, néha azonban lustaságra hajlamos. A paraszimpatikus idegrendszer ugyanis a nyugalmi funkciókért felelős. A kényelmes Pató Pál urak az úgynevezett fehérje típusba tartoznak. Nekik természetesen a szimpatikus oldalt érdemes erősíteniük sok fehérjével és kevés szénhidráttal.

Gyors vagy lassú az anyagcseréd?

Anyagcserénk működésétől függően mindenki másképp dolgozza fel a táplálékokat, így bizonyos dolgokat könnyebben, másakat nehezebben alakít energiává.

A gyors lebontású típusra jellemző, hogy gyakran éhes, a napot is mindig egy kiadós reggelivel indítja. Gyors vércukor-ingadozás jellemzi, és hirtelen tud kimerülni. Talán furcsán hangzik, de neki még fogyókúra idején is zsírosabb húsételeket kellene ennie, mivel szervezete így tudja lelassítani a gyors szénhidrátlebontást, és megállítaná az inzulinszintjében történő folyamatos ingadozást.

A lassú anyagcseréjű típus energianyerési folyamata lassabb, éppen ezért kiegyensúlyozottabb is. Viszonylag kevesebb az energiája, fáradékonyabb is. „A nehéz, fehérje típusú élelmiszereket érdemes kerülnie, mert ettől még jobban lelassul, a gabonafélék és szénhidrátok viszont emelik az energiaszintjét” – mondja Kajáry Cecília dietetikus és metabolic typing szakértő.

Hormonrendszer és tiltólisták

Diéta izomtesztből - Melyik típusba tartozol?A hormontermelő mirigy dominanciája azt mutatja meg, hogy mely ételektől hízunk a legjobban. A tiltólistás ételek fogyasztását érdemes minimálisra csökkenteni.

Az agyalapi mirigy típusúak testfelépítése kerekded, végtagjaik rövidek, izomzatuk puha.

Ha meghíznak, akkor egész testükön egyenletesen rakódik le a fölösleg, és kerek gyerekpocakjuk keletkezik.

Tiltólista: tejtermékek, cukor, fehér liszt, pékáruk, édesség, alkohol, koffein.

A mellékvese típusba tartozók erősebb testfelépítésű személyek, akiknek szélesebb a válluk és a csípőjük. Elsősorban hasra és mellre híznak.

Tiltólista: vörös húsok.

A pajzsmirigy típusúak karcsú és szikár teremtések, hosszú, vékony végtagokkal. Atletikus alkatuk nehezen hízik el, ha mégis, akkor a túlsúly úszógumiként a derékra és a csípőtájra rakódik.

Tiltólista: koffein, lekvárok, befőttek, méz, fehér liszt, édességek, alkohol.

A petefészek típusba azok a nők tartoznak, akik gömbölyded, kerek formákkal rendelkeznek. Bőrük puha, és gyakran cellulitiszképződésre hajlamos. Általában csípőben erősebbek, hízáskor is oda, illetve fenéktájra rakódnak a feleslegek.

Tiltólista: zsíros tejtermékek, erős fűszerek, vörös húsok.

 Melyik típusba tartozol? – teszteld magad!

Melyik típusba tartozol?

A metabolic typing alapja a szénhidrát, fehérje és zsír megfelelő aránya. Az idegrendszeri beállítottság, az anyagcsere-jellemzők és a hormonális működés alapján William L. Wolcott, a metabolic typing atyja három alaptípust határozott meg, de a diagnózis alapján mindenki teljesen egyénre szabott étrendet kap. Wolscott azt vallja, hogy a diéta lényege nem a megvonásban, hanem a megfelelő arányban van. Ha megtalálod a számodra optimális mixet, akkor lassan beáll a normál testsúlyod, és hosszú távon érhetsz el tartós eredményt és fittséget.

Fehérje típus

Diéta izomtesztből - Melyik típusba tartozol?A fehérje típusba tartozók általában lassú anyagcserével és paraszimpatikusidegrendszer-dominanciával rendelkeznek. Nekik sok fehérjére van szükségük, és a zsíros ételeket sem szabad megvonniuk maguktól. Wolscott ajánlása alapján a tápanyagarány: 30% szénhidrát, 45% fehérje és 25% zsír. Ők elbuknak a kalóriaszegény diétákkal, de jól fogyhatnak a fehérjealapú étrendekkel, mint az Atkins-, a Hampton- vagy a haldiéta. A fehérjemegvonás – mondjuk, egy gyümölcskúra keretében – náluk csak növeli a zsírraktározási mechanizmust, és az izomműködésüknek is árt. Értelemszerűen a vegetáriánus étrend vagy a gyümölcs- és léböjtkúrák sem nekik lettek kitalálva.

Szénhidrát típus

A szénhidrát típusba tartozók lassú anyagcserével rendelkeznek, és a szimpatikus idegrendszerük a dominánsabb. Nem nagy étvágyúak, de nagyon szeretik az édességet, éppen emiatt lehet problémájuk súlyuk megtartásával. Jobbára őket fenyegeti az idegi alapon való hízás is, mivel stresszes időben egyre sűrűbben nyugtatgatják pattanásig feszült idegeiket egy kis dugicsokival, ráadásul gyakran koffeinfüggők is. Nekik ugyan jóval több szénhidrátra van szükségük, mint a többieknek, de azért nem árt odafigyelni a mértékletességre. Étrendjük 60%-át szénhidrátnak kell kitennie, a maradék 25% fehérje és 15% zsír. Passzolhatnak hozzájuk a vegetáriánus étrendek, jól bírják a gyümölcskúrákat és a nyers kosztot, mivel általában kevésbé kívánják a főtt, zsíros ételeket. Sikeres lehet az ő esetükben a GI-diéta, a Pritikin vagy esetleg a zóna.

Egyensúlyi

Ez igen ritka típus, amely mentes a szélsőségektől. Náluk felváltva hol a paraszimpatikus, hol a szimpatikus idegrendszer hatása domináns. Átlagos étvágyúak, és nem igazán vannak súlyproblémáik.

Wolscott ajánlása számukra: 50% szénhidrát, 30% fehérje és 20% zsír.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top