Életmód

Kisokos a sertésinfluenzához

Mi is az a sertésinfluenza? Mennyire veszélyes ez ránk nézve, és mit tehetünk ellene? Hányan betegedtek meg, és mire számíthatunk? Az FN választ ad a kérdésekre!

Mi is az a sertésinfluenza?

A sertésinfluenza a H1N1 vírus módosult változata, amely a madár-, a sertés- és az emberi influenzavírusra jellemző gének eddig nem tapasztalt keveredéséből alakult ki. A már ismert sertésinfluenza kórokozójának új típusa emberek körében terjedő járványt idézett elő Mexikóban. Emberre átterjedő állatbetegség a madárinfluenza is, amelynek H5N1 altípusa 1997-ben bukkant fel először, s eddig világszerte több mint 250 ember halálát okozta.

Véd a vírus ellen a hagyományos oltás?

Pillanatnyilag nem tudunk még annyit a betegségről, hogy teljes bizonyossággal megállapíthassuk, jelenlegi vakcináink milyen sikerrel veszik fel a harcot ellene. A hagyományos infliuenza-védőoltás egyik komponense képes védelmet adni a H1N1 típus ellen, azaz elméletileg hatékony lehet. Biztosat azonban kizárólag a módosult vírus ismeretében lehet mondani – figyelmeztet az FN által megkérdezett virulógus.

Éppen e bizonytalanság miatt a vírus elleni speciális oltóanyag kimunkálásán több cég is dolgozik, Magyarországon is kifejlesztettek H5N1 elleni készítményt, és ugyanaz a cég most a sertésinfluenza elleni vakcinát szeretné kifejleszteni.

Mik a sertésinfluenza tünetei állatokon és embereken?

Légúti tünetek, magas láz és bágyadtság jelzik a betegséget azoknál az állatoknál, amelyek elkapták a sertésinfluenzát – közölte az országos főállatorvos-helyettes. Bognár Lajos elmondta, a sertéseknél 2-3 napos lappangási idő után jelentkeznek az említett tünetek. A betegség gyors lefolyású; amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is múlik. Ha az állat legyengült, vagy ha szövődmények alakultak ki, akár el is pusztulhat – fűzte hozzá.

Az emberen egy az egyben influenzás tünetek jelentkeznek: magas láz, végtag-, ízület- és izomfájdalmak, egyes esetekben tüdőgyulladás is kialakulhat.

Hogyan kaphatjuk el a vírust?

Mivel influenzáról beszélünk, terjedése is megegyezik az influenzáéval, azaz cseppfertőzés útján terjed. Elég zsúfolt helyen köhögni, tüsszenteni, a vírusok máris a levegőbe, onnét pedig a másik emberbe jutnak.

Mennyire veszélyes ránk ez a vírus?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő betegség. Brit orvosok szerint a legrosszabb forgatókönyv alapján a vírus globális méreteket ölt, a pusztítás pedig meghaladhatja egy terrortámadás, atombomba vagy természeti katasztrófa hatásait. A WHO előrejelzése szerint egy enyhe vírusterjedést feltételezve is 7,5 millió áldozattal kell számolnunk világszerte.

Magyarországon jelen van?

Magyarországon még nem találtak az influenza új vírusával fertőzött betegeket. A legfrissebb információk szerint Magyarországon hat esetben vetődött fel a legújabb influenza gyanúja, ám valamennyi téves riasztásnak bizonyult. A vizsgált személyek mindegyike az új, H1N1 vírus felbukkanásában érintett országból (öten Mexikóból egy fő pedig Új-Zélandról) érkezett haza.

Az egészségügyi miniszter szerint a nemzetbiztonsági kabinet összehívását tervezik, ahol a helyzetet áttekintve döntenek, hogy szükséges-e külföldről beszerezni az antivirális készítményeket.

A teljes cikket a Figyelőneten olvashatod. Kattints ide a részletekért! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top