Életmód

A legtutibb tavaszi béltakarítók és májerősítők

Mint a virágok, úgy nyílsz ki te is tavasszal. Tested felfrissülésre, lelked új élményekre, szerelemre vágyik. Ahhoz azonban, hogy befogadd az újat, el kell engedned mindazt, amire már nincs szükség. Először is a szervezetedben felhalmozódott mérgeket.

Miközben a természet újraéled, mi gyengék és kimerültek vagyunk. Nem csoda, hiszen tavaszra szervezetünk ellenálló képessége meggyengül, mert a hosszú tél során nem jutunk elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez, kevesebbet mozgunk, és ritkábban tartózkodunk friss levegőn. Ráadásul a zsírban és fehérjében gazdag, ám rostokban szegény táplálkozás miatt felhalmozódnak szervezetünkben a salak- és méreganyagok, amelyektől azért sem tudunk megszabadulni, mert télen az anyagcserénk lelassul. A lerakódott méreganyagok rontják a sejtek oxigén- és tápanyagellátását, ami elengedhetetlen a megfelelő energiatermeléshez – ezért érezzük magunkat fáradtnak. Ahhoz, hogy ismét energikusak legyünk, meg kell szabadulnunk a szervezetünket károsító anyagoktól.

A legtutitbb tavaszi béltakarítók és májerősítők

 

Tisztulás szervről szervre

Néhány szervünknek az a feladata, hogy nap mint nap részt vegyen szervezetünk megtisztításában. De mivel télen nagy mennyiségű salakanyag halmozódik fel bennünk, méregtelenítő szerveink elfáradnak. Hogy hatékonyabban végezhessék munkájukat, érdemes támogatni őket egy kiadós tavaszi tisztítókúrával, ebben nagy segítséget nyújtanak a különféle gyógynövények. Egy két-három hetes kúra során megszabadulhatunk anyagcsere-folyamataink melléktermékeitől, valamint a külső környezetből származó káros anyagoktól.

A legtutitbb tavaszi béltakarítók és májerősítőkMájerősítők

A máj méregtelenítő munkáját már azzal is támogatjuk, ha kerüljük a zsírban, finomított cukorban gazdag, tartósított és fűszeres ételek fogyasztását, valamint az alkoholt, a koffeint és a dohányzást. Ezek ugyanis erősen megterhelik a májat. A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek mellett néhány gyógynövénnyel is serkenthetjük a máj működését, és ezzel a zsírok lebontásáért felelős epe termelődését.

Gyermekláncfű
A tavasszal nyíló, réteken sárgálló virág gyökeréből egy teáskanálnyit főzz 15 percig 2 dl vízben. Vizelethajtó hatása is van.
Katángkóró

Az égszínkék virágú réti növény gyökeréből egy kávéskanálnyit főzz 5 percig 2 dl vízben. Naponta 2 dl-t fogyassz belőle. Emésztésserkentő és vizelethajtó is egyben.
Borsmenta

Leveles szárából 1 evőkanálnyi mennyiséget forrázz le 2 dl vízzel, hagyd ázni 15 percig, majd szűrd le. Naponta 3-szor 2 dl-t igyál.

Extra tipp: A májerősítő, epehajtó gyógynövényeket ízesítés nélkül fogyaszd étkezés előtt 20 perccel. Készíthetsz belőlük teakeveréket is 1:1 arányban.

Béltakarítók

Beleink feladata a táplálék megemésztése és lebontása. Itt történik a hasznos tápanyagok felszívódása, a bélmozgások segítségével pedig a felesleges salakanyagok kiürítése. Magyarországon gyakoriak az emésztőszervi problémák, különösen a székrekedés. Ez azért veszélyes, mert ilyenkor lassabban távoznak a salakanyagok, és mivel a kelleténél több időt töltenek a belekben, egy részük újra felszívódik, tovább mérgezve a szervezetet. Másrészt, lerakódva a bélfalra, akadályozzák a hasznos anyagok felszívódását is. A belek tisztítását növényi rostokban gazdag táplálkozással és bőséges folyadékfogyasztással érhetjük el. Érdemes ezért minél több gabonafélét, valamint friss tavaszi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Emellett kiadós béltisztítást végezhetünk néhány emésztésserkentő fűszer- és gyógynövénnyel is.

A legtutitbb tavaszi béltakarítók és májerősítők

 

Majoránna
Morzsolt szárából, leveléből vagy virágából 2 kávéskanálnyit forrázz le 3 dl vízzel, majd 15 perc után szűrd le. A lefőzött adagot egy nap alatt fogyaszd el. Várandósság esetén a fogyasztása tilos! A gyógyteának vizelethajtó hatása is van.
Cickafark

Virágából 1 evőkanálnyit forrázz le 2 dl vízzel, hagyd ázni 15 percig, majd szűrd le. Ízesítés nélkül naponta 2-szer 2 dl-t fogyassz étkezés előtt 20-30 perccel. Vizelet- és epehajtó is egyben.
Ánizs, édeskömény

Terméséből 1 teáskanálnyit 15 percig főzz 2 dl vízben. Naponta 2-3-szor 2 dl-t fogyassz édesítve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top