Életmód

Varázslatos hangmasszázs

Meglepő, de mégis igaz! A hang rezgése képes gyógyítani, megnyugtatni a testet. Ezt az ősi módszert ma már itthon is kipróbálhatjuk.

A Himalája csúcsain élő népek ritkán küzdenek a nyugati embert érintő stresszel. A feszültségoldásra már több mint 5000 évvel ezelőtt kidolgoztak egy hatásos módszert. Érdemes tehát ellesni tőlük, hogy miként űzik el a bennük feltörő dühöt, félelmet és szorongást. Egy német fizikus, Peter Hess meg is próbálta: húsz évig tanulmányozta a keleti országok csodás módszerét, a hangterápiát azért, hogy annak rejtelmeit a nyugati civilizációval is megismertesse.

Kellemes élmény, teljes ellazulás

A hangterápia mindenki számára hatásos módszer, aki szeretne megszabadulni az őt érő stressztől vagy fizikai fájdalomtól. A kezelés teljesen veszélytelen, és nagyon kellemes élmény. A páciens – lehetőleg kényelmes öltözékben – felfekszik egy ágyra, ha kell, betakarják, hogy ne fázzon. A terápia első szakasza hason fekvésben zajlik, csukott szemmel. A terapeuta ekkor megszólaltatja a fantasztikus, szinte simogató, akár több percig is hangot adó tálak egyikét. Egyesek azonnal ellazulnak, mások képeket is látnak maguk előtt: régi emlékek, élmények, esetleg álmok részleteit idézik fel. Majd a hangtálak a testre kerülnek, és ott rezegnek tovább, miközben a gyógyító hang végighullámzik a testen.

Varázslatos hangmasszázs

 

Százbillió sejt veszi át a rezgéseket

„A hangterápia úgy hat szervezetünk energetikai rendszerére, mint egy tóba dobott kő a víz mozgására. Amikor a kő belepottyan a vízbe, és szabályos, koncentrikus köröket alkotva felkavarja azt, végül elér távolabbi pontokhoz. Így érinti meg a hangrezgés sejtjeinket is. A testre helyezett hangtálak az ütés hatására rezegni kezdenek, és amikor a bőrfelülettel érintkeznek, a rezgés bejut a testbe is. Mivel szervezetünk kétharmada folyadékból áll, a rezgés könnyen továbbterjed, míg eléri testünk csaknem százbillió sejtjét” – magyarázza Tímár Ágnes hangterapeuta szakértő. Ha a testben energiablokkok keletkeznek, melyek oka lehet fizikai fájdalom vagy lelki probléma, a hangrezgés megakad egy rövid időre, majd továbbáramlik. „Annak ellenére, hogy az energiablokkok lelassítják vagy megrekesztik a hangrezgéseket, kezelésről kezelésre oldódik a feszültség” – mondja Tímár Ágnes. A szakértő sokszor maga is megérzi, ha a páciensnek fájdalmai vannak. „Néha máshogyan szól egy hangtál például az egyik és a másik végtagon. Ekkor sejthető, hogy a tompább hang, kevésbé intenzív rezgés fájdalmat, feszültséget jelez” – árulja el.

Jó tudni!
A hangterápia az úgynevezett csakrákat, vagyis a test energiaközpontjait is megtisztítja. Egy kezelés után újra frissnek és energikusnak érezzük magunkat.

 

Ideális az ülő- és állómunkát végzőknek

A hangterápia kiválóan hat derék-, hát- és vállfájdalom esetén, így különösen ajánlott az ülő-, illetve állómunkát végzők számára. Körülbelül három-négy alkalom után jelentősen csökkennek az ízületi fájdalmak, de a módszer igen hatásos menstruációs görcsök, kismedencei fájdalom enyhítésére is. „Sokan tisztában vannak a napi meditáció előnyeivel, mégsem képesek otthon tökéletesen ellazulni. Folyton a munkahelyi gondokon, családi problémákon jár az eszük. A hangterápia azért kiváló módszer a lazításra, mert a hangtálak hangja és rezgésének együttese segít úgynevezett alfa-állapotba mélyíteni elménket, mely gyakorlatilag az elalvás előtti fázis.”

Különleges!
A tibeti hangtálak 12-féle fém ötvözetéből készültek, melyek közül némelyek a Naprendszer egyes bolygóinak felelnek meg.


Érzelmi megtisztulás, sírás is kísérheti a terápiát

Varázslatos hangmasszázs„A tibetiek úgy tartják, hangokból keletkezett a világ, így mi, emberek is” – mondja Tímár Ágnes. Szerintük tehát a hangok iránt ősbizalmat táplálunk, így a tálak megszólalásakor sokszor a lelkünk mélyére elásott emlékek is előtörhetnek. Vagyis amikor a hangok végigáramlanak a testen, a lelkünket is megérintik. A sírást, az érzelmi kitöréseket azonban nem szabad szégyellni, hiszen azok hozzásegítenek minket a problémák elengedéséhez, a megoldás megtalálásához. Érdemes tehát hagyni, hogy a testünkön lágyan végighullámzó dallamok a lelkünknek is megkönnyebbülést hozzanak.

Játékos hangok gyermekek számára

A hangterápiát gyakran használják gyermekek viselkedési zavarainak enyhítésére is. Figyelemre méltó eredményeket értek el hiperaktív gyermekek kezelésében. Ez utóbbi esetben azonban a terápia játékos formában zajlik. A terapeuta szórakoztatóan kalauzolja a gyerkőcöket a hangtálak világában, lassan, fokozatosan ismerteti meg velük e varázslatos fémedényeket. A kezelés azonban ugyanolyan hatásos, mint a felnőtt páciensek esetében.

 

Mikor alkalmazható a hangterápia?

1. Feszültségek, migrén elűzésére;

2. izomfájdalmak, görcsök enyhítésére;

3. immunerősítésre;

4. érzelmi blokkok oldására;

5. emésztési zavarok orvoslására;

6. keringési zavarok, magas vérnyomás kezelésére;

7. sokat síró csecsemők megnyugtatására;

8. gyermekeknél egyes viselkedési zavarok enyhítésére, a koncentráció javítására.

Érdekesség!
Az úgynevezett hangágyak is a hangterápia eszközei. Ebben az esetben azonban a hangágyon fekszik a páciens, és ahelyett, hogy a testén elhelyezkedő tálakat szólaltatná meg a szakértő, az ágy hanghúrjait pengeti.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top