Életmód

Ne legyen csalódás a fogyókúra

A fogyókúrák többsége hamis illúziókat kelt, hiszen pár hónappal a diéta után jön a meglepetés: többet mutat a mérleg, mint mielőtt belekezdtünk. Mit tehetünk, hogy tartós legyen az eredmény?

„Sajnos rengeteg fogyókúra csalódással ér véget, hiszen a diétára úgy tekintünk, mint valami átmeneti önsanyargatásra, ami hetekig, esetleg hónapokig tart, majd az elért eredmény után visszatérhetünk korábbi életvitelünkhöz, vagyis ahhoz az étkezéshez, amitől előtte meghíztunk” – mondja dr. Kuklis Eszter orvos, életmód-tanácsadó. S milyen igaz! A diéta során szigorú étrendi megszorításokat alkalmazunk, rossz esetben ráadásul egyoldalúan is étkezünk, esetleg – átmenetileg – akár igen megerőltető sportot is elkezdünk. Végül ismét visszatérünk a régi házi koszthoz, és a kényszerből vállalt, sok esetben semmilyen örömet sem okozó sportot is megkönnyebbülve hagyjuk abba.

Ne legyen csalódás a fogyókúra

 

Miért jön a jojó?

Sok diéta olyan egyoldalú, hogy elsavasítja a szervezetet, és felborul az anyagcsere. Aztán jön a hideg zuhany: rövid idő alatt eredeti súlyunknál is több kilót mutat a mérleg. Ezt hívják jojóeffektusnak. Ennek oka, hogy a szigorú diéta miatt a szervezet védekezni kezd, csökkenti az alapanyagcserét, így kevesebb energia bevitele is elegendő lesz. A diéta abbahagyása után a továbbra is lassú anyagcsere mellett a zsír raktározása még hatékonyabbá válik. Ráadásul a kalóriaszegény étrend mellett szervezetünk nemcsak a zsírt, hanem az izmokat is lebontja, de a diéta abbahagyását követően csak a zsírt építi vissza. Ez egy módon előzhető meg: rendszeres testmozgással!

Jó tudni!
A jojóeffektus veszélyes is lehet, mert megváltoztathatja a pajzsmirigy működését és a hormonális szintet!

Fogyókúra helyett életmódváltás!

1. A tartós fogyás egyetlen igazán hatásos módszere tehát az életmódváltás. A siker titka, ha az egész család változtat nemcsak étkezési szokásain, de az életvitelén is. Ez különösen a gyermekek számára fontos, akiknél egy életre megalapozhatjuk az egészséges étkezést és a mozgás szeretetét.

Ne legyen csalódás a fogyókúra 2. Szervezetünk működésének, energiaigényének napszaki ritmusa van. A legtöbb energiára a nap kezdéséhez van szükség, éjszakára a jelentős kalóriabevitel ártalmas. Megnehezíti az éjszakai alvást, és legnagyobb része zsír formájában raktározódik el.

3. Reggelire részesítsük előnyben a müzlis reggelit szárított gyümölcsökkel, ami az egyik legegészségesebb reggeli eledel magas rost- és alacsony zsírtartalma miatt. Az olajos magvak számos ásványi anyagot, rostot, vitamint tartalmaznak, védik szívünk egészségét, kis mennyiségben segítik az ideális testsúly megtartását is.

4. A helyes táplálkozás ugyanakkor nem jelenti egyetlen élelmiszer, ételféleség tilalmát sem, de mennyiségi korlátozást feltétlenül.

5. Ha fogyni szeretnénk, akkor különösen fontos, hogy a felhasznált energia több legyen, mint a bevitt kalória. Mindezt egy dietetikus segítségével könnyen meghatározhatjuk.

6. A napi utolsó étkezését érdemes lefekvés előtt 3 órával megejteni. Így alvásunkat sem zavarja a telt gyomor, és kisebb a zsírlerakódás esélye is.

 Dr. Kuklis Eszter táplálékpiramisa

Gabonafélék: 35%
Étkezésünk alapját a jó minőségű gabonaféléknek kell kitenniük, mégpedig a teljes, héjat is tartalmazó magvaknak, illetve a teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó pékáruknak, tésztaféléknek. Mindez azért fontos, mert rengeteg rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Zöldségek: 18% | Gyümölcsök: 13%
A piramis következő sávján osztoznak a zöldségek és a gyümölcsök. Igyekezni kell lehetőleg minél több frisset fogyasztani ezekből az ételekből, hogy ily módon megfelelő mennyiségű enzimhez és vitaminhoz juthassunk.

Húsok, tojás, hüvelyesek, olajos magvak: 12%
Tej és tejtermékek: 12%

A következő piramiskockán osztoznak a húsok – a legjobb, ha hal vagy szárnyas –, valamint a tojás, a hüvelyesek és az olajos magvak. Mellettük ugyanilyen arányban fogyaszthatunk tejet és tejtermékeket. Érdemesebb inkább a savanyított tejtermékeket (joghurt, kefir) előnyben részesíteni, a zsírosabbakat kerülni. Próbáljuk ki bátran a juh- és kecsketejtermékeket is.

Zsiradékok, édességek: 10%
A piramis csúcsán helyezkednek el a zsiradékok és az édességek. Zsiradékként csak hidegen sajtolt növényi olajokat használjunk, és mi se hevítsük őket túl, vagyis lehetőleg kerüljük a rántott ételeket és a bő olajban sütést. Az édességekből valóban csak kis mennyiséget szabad fogyasztani, és az is lehetőleg mézet vagy fruktózt tartalmazzon, és csak kisebb arányban glükózt. A fehér cukrot teljesen kerüljük el, mert nagyon savasítja a szervezetet, pusztítja a normál bélflórát, viszont táplálja a gombákat.

Ne legyen csalódás a fogyókúra

 

A sport dicsérete

Az életmódváltás egyik legfontosabb része a rendszeres testmozgás beiktatása, napi fél-egy óra, de legalább heti háromszor egy óra feltétlenül szükséges. Nem kell nagyon megerőltető sportot választani, a lényeg, hogy élvezzük a mozgást. Ha van kedvünk és módunk, próbáljunk ki minél több mozgásformát, váltogassuk azokat. A legegyszerűbb (és ingyen van) a rendszeres, tempós séta, esetleg futás, túrázás. Az úszás, kerékpározás ízületkímélő, könnyen elsajátítható, sok örömet okozó sportok. A legfontosabb azonban, hogy örömmel, ne kényszerből sportoljunk, így könnyen a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válik a mozgás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top