Életmód

A 10 legjobb zsírégető étel

Arról álmodozol, hogy jóllaksz, mégis fogysz? Nos, ez nem csak álom: ha azokat az ételeket választod, amelyek segítenek felgyorsítani az anyagcserédet, könnyedén elégetheted a felesleges zsírt. Megmutatjuk a tíz legjobbat!

A 10 legjobb zsírégető étel1. Alma

Napi egy szem a zsírpárnáktól is megszabadíthat. Az alma ugyanis rendkívül gazdag a pektin nevű, vízben oldható rostban, amely teltségérzettel ajándékoz meg, és segít a szervezet méregtelenítésében. Egy brazil vizsgálatban azok a fogyókúrázók, akik minden étkezés előtt elfogyasztottak egy almát, 33 százalékkal többet fogytak, mint azok, akik ugyanennyi kalóriát fogyasztottak – de alma nélkül.

2. Paradicsom

Alacsony kalóriatartalma (22 kcal/100 g), valamint ásványi anyagai és vitaminjai nemcsak a diéta kiváló kiegészítőjévé teszik, hanem a daganatos betegségek és a magas vérnyomás megelőzésében is segítenek.

3. Sárgarépa

Minden étkezés előtt rágcsálj el egy sárgarépát, ugyanis a zöldség nem hagy helyet a gyomrodban
a desszertnek. Így fél kilótól is megszabadulhatsz hetente.

4. Spenót

Popeye nem véletlenül a spenótból nyerte az erejét, ugyanis ez a növény tele van vassal, amely nagyon értékes táplálékká teszi. Kalóriát viszont alig tartalmaz, 100 grammonként mindössze 18 kcal van benne!

5. Fahéj

A cukor feldolgozását is segíti a szervezetben, és a magas vércukorszint csökkentésére is képes. A magas vércukorszint pedig a zsír elraktározására készteti a szervezetet, súlyosabb esetben pedig akár a cukorbetegség előszobája is lehet.

A 10 legjobb zsírégető étel

 

6. Narancs

C-vitamin-tartalma erőteljes antioxidáns hatású, ráadásul abban is segít, hogy a felesleges zsír kiürüljön a szervezetedből. Kezdj minden napot egy pohár frissen facsart narancslével!

7. Erős paprika, csili

Az erős paprika kapszaicint tartalmaz, amely képes átmenetileg magasabb fokozatba kapcsolni az anyagcserét. Ezért van az is, hogy ha fűszeres ételeket eszel, kicsit megizzadsz.

8. Zsírszegény tej és tejtermékek

A kutatások szerint a kalcium és a zsírszegény fehérje kombinációja csodát tesz, ha diétáról van szó.
A sovány tej, a joghurt és a zsírszegény sajt egyformán jó választás. A joghurt vagy a tej gyümölccsel keverve vagy turmixolva desszertnek is remek.

9. Uborka

Kén- és szilíciumtartalma serkenti a veseműködést, így a méreganyagok gyors kiválasztására serkenti a szervezetet. Szó szerint kimossa a szervezeted zsírraktárait.

A 10 legjobb zsírégető étel

 

10. Fokhagyma

Egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, amely baktériumölő hatású, valamint segít csökkenteni a koleszterinszintet, lebontani a felesleges zsírt.

Növeli az étvágyadat, ha…

• …rendszertelenül étkezel. A szervezeted ilyenkor túlevésre sarkall, hiszen ki tudja, meddig kell majd kibírnia étel nélkül.

• …sok cukrot és szénhidrátot tartalmaz az étrended. Ettől ugyanis ingadozik a vércukorszinted, ami éhségrohamokhoz vezethet.

A 10 legjobb zsírégető étel• …teljesen zsírmentes vagy fehérjében szegény az étrended.

• …túl sok a stressz az életedben.

• …túl sok kávét iszol. A koffein átmenetileg csökkenti az étvágyadat, de az azután megerősödve tér vissza, és falási rohamaid lesznek.

• …a szemed előtt van a kísértés. Ne kellessék magukat sütihegyek a konyhaasztalon!

• …rostszegényen táplálkozol.

Hamarabb eltelsz, ha…

• …rendszeresen étkezel. A legjobb 2-3 óránként enni.

• …az étrended elég fehérjét, zsiradékot és rostot tartalmaz. A legjobb, ha sok sovány húst, szárnyast, halat, diófélét, gyümölcsöt és zöldséget eszel.

• …alacsony kalóriatartalmú ételeket, például sok zöldséget eszel.

• …sok vizet iszol, és magas víztartalmú ételeket, például levest fogyasztasz.

• …lassan, a falatokat jól megrágva étkezel. Egy falatnál tíz rágás a minimum.

• …odafigyelsz arra, amit eszel, közben nem nézel tévét, nem olvasol.

• …ésszerű adagokat fogyasztasz: cseréld kisebbre az óriási tányérokat!

Egészség.lap.hu »
Dietetika.lap.hu »
Diéta.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top