Életmód

Tisztaságmánia – Egészséges rendszeretet vagy betegség?

A tisztaság iránti vágy természetes dolog. Ám könnyen áteshetünk a ló túlsó oldalára, ha életünk nehezen megoldható problémáit azzal fedjük el, hogy a megoldás helyett inkább kényszeresen a higiéniával foglalkozunk.

A tisztaság szeretetét és a mániákus tisztaságvágyat világok választják el egymástól. Nem könnyű megállapítani, mikor léptük át a határt, néhány egyszerű tünet azonban magáért beszél. Például ha a megszokottnál fél órával korábban kelünk fel, hogy legyen időnk igazán, de tényleg igazán rendbe tenni magunkat. Ha hosszasan időzünk a zuhany alatt, hogy minden – valójában nem is létező – mocskot eltüntessünk magunkról, és aggódva keresünk újabb koszos részeket a testünkön. Ha csak úgy tudunk elindulni otthonról, hogy előtte erős fertőtlenítőszerrel alaposan kisikáljuk a kádat, a mosdókagylót és a mosogatót. Ha napközben a munkahelyünkön kerüljük a kézfogást, a testi érintést, és naponta többször is kezet mosunk: telefonálás után, a számítógép billentyűinek megérintése után, sőt fertőtlenítőkendőket tartunk magunknál, amelyekkel áttöröljük a tárgyakat és a kezünket… Ha kezdünk ilyenné válni, már egy másik bolygón élünk: a tisztaságmánia világában.

Tisztaságmánia - Egészséges rendszeretet vagy betegség?

 

Ha kell, ha nem

Az eltúlzott higiéniára fordított, napi egy órát meghaladó, rendszeresen és kényszeresen végzett cselekvéssorozat a tisztaságmánia. Ez azt jelenti, hogy ha kell, ha nem, mindennap kimossuk a ruháinkat, és bár a lakásunk tiszta, nem tudunk másra gondolni, mint hogy valahol biztosan lapul még egy kis kosz vagy baktériumfészek. Sok tévéreklám különösen ráerősít erre, hiszen azt sugallják: otthonunk minden zugában élősdiek tenyésznek, és ezeket csakis agresszív vegyszerekkel tudjuk megsemmisíteni. De tisztaságmánia a testi higiéniára fordított túlzott idő is! Ez tehát afféle kényszerbetegség, amelyben elveszítjük racionalitásunkat, és tökéletességre törekszünk. Sokak szerint az ok egyszerű: nem találjuk a lelki harmóniát, menekülünk valami elől. Olyan pótcselekvés ez, melybe beleöljük az összes időnket, energiánkat – ahelyett, hogy valami más, valós problémánkra gondolnánk. Az eredmény pedig, hogy nem jut idő a munkára, a családra és a barátokra, mert ehelyett megszállottan takarítunk, és minden gondolatunk a tisztaság körül forog.

Kiket érint?

Tisztaságmániás mindenki lehet, ha elveszíti a kontrollt az élete felett. Főként a tinédzserek és a fiatal nők vannak kitéve a veszélynek, és a szakemberek szerint szinte mindig valamilyen lelki ok váltja ki a betegséget. Azoknak, akik depresszióban vagy más kényszerbetegségben szenvednek, nagyobb az esélyük a tisztaságmániára is – de ez fordítva is igaz.

Van megoldás!

Tisztaságmánia - Egészséges rendszeretet vagy betegség?Jó hír, hogy ha tisztaságmániánk még nem vált krónikussá – vagyis ha még van időnk, energiánk másokra, sőt elismerjük túlzott rendszeretetünket –, akkor magunk is leküzdhetjük a problémát. Találjunk hobbikat, sportoljunk, és tudatosan töltsünk több időt társaságban! Hamarosan meglátjuk, hogy lassan nagyobb örömmé válik a szórakozás, mint a csillogó-villogó lakás látványa. Súlyos esetben azonban, ha már tényleg eluralkodott rajtunk a tisztaságmánia, érdemes szakemberhez fordulni. Ilyenkor sokat segít a terápia, leginkább az, ha sorstársainkkal beszélgethetünk, s bennük – mint egy tükörben – megláthatjuk saját viselkedésünk visszásságait. A szakember abban is segít, hogy fokozatosan, tudatosan alkalmazott cselekvésekkel küzdjük le mániánkat.

Ne erőszakkal!

Mit tegyünk, ha közeli ismerősünk szenved tisztaságmániában? Semmiképp se hibáztassuk az illetőt! Elég tudatnunk vele, hogy túllépi a határokat. Szervezhetünk közös programokat, ám ha ez sem segít, értessük meg vele, hogy orvosi segítséggel ismét önmaga lehet.  Vigyázat: ha túl erőszakosak vagyunk, elveszítjük a bizalmát, és állapota súlyosbodhat!

A tisztaságmánia 4 legfőbb tünete

  • a elki egyensúly hiánya
  • túlzott megfelelési kényszer
  • görcsös ragaszkodás a napi többszöri takarításhoz, tisztálkodáshoz
  • láthatatlan szennyeződések kényszeres eltávolítása

Érdekesség
Az emberi szervezetnek baktériumokra is szüksége van. Ha ezeket kiirtjuk magunkból és környezetünkből, könnyebben lehetünk allergiásak. Kutatások bizonyítják, hogy azoknak az embereknek, akik vidéken, a földön játszva nőttek fel, sokkal ellenállóbb az immunrendszerük, mint a makulátlan tisztaságban nevelődött gyermekeké!

Figyelem!
A rendszeretet nem egyenlő a tisztaságmániával! Attól, hogy valaki igényes otthonára és önmagára, még nem beteg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top