Életmód

Melyik stressztípusba tartozol?

Mindenki másképp reagál az élet kihívásaira. Van, aki édességgel nyugtatgatja magát, más rágyújt, vagy egy kiadós veszekedéssel vezeti le a feszültségét. Az a mód, ahogy szorult helyzetben viselkedsz, sok mindent elárul a személyiségedről.

Elbújsz a világ elől

A stressz hatására zárkózottá válsz, és egyre kevésbé keresed mások társaságát. Ez az elvonuló stratégia odáig fajulhat, hogy minden programot lemondasz, és szinte megszakítod a kapcsolatot az összes barátoddal. Sokat alszol, lustálkodsz, tévézel. Nem osztod meg problémáidat másokkal, egyedül akarsz megbirkózni velük.
Lelki háttere: Attól félsz, hogy a problémáid csak terhet jelentenek a környezeted számára. Talán szégyelled is, hogy bajba kerültél, nem akarsz gyengének mutatkozni előttük. Elképzelhető az is, hogy gyermekkorodban nem kaptál megfelelő vigaszt, amikor szükséged lett volna rá, ezért nem vársz segítséget felnőttként sem.
Tipp: Próbálj meg nyitni a környezeted felé. Válassz egy olyan közeli barátot, akiben megbízol, és beszélj neki a problémádról. Meglátod, már ez is megkönnyebbülést fog okozni. Hallgasd meg a véleményét, lehet, hogy ő is volt már hasonló helyzetben. Ahogy egyre nyitottabbá válsz, egyre könnyebben fogod kezelni a lelki problémáidat is.

Édességben keresel vigaszt


Az édességfogyasztás gyors és hatékony módszer arra, hogy kicsit megnyugodj. Fagyi, csoki, süti, mindegy, csak édes legyen. A kényeztetésnek azonban nagy ára van. Nem csak a súlyod gyarapszik, az egészségednek sem tesz jót a gyakori és nagymértékű vércukorszint-ingadozás.
Lelki háttere: A nassolás az önsajnálat egyik kifejezőeszköze. A sajnálkozással azonban nem sokra mész. Ne mástól várd a segítséget, és ne másokat okolj a rossz helyzetedért. Vállald a felelősséget, és lépj a tettek mezejére! Vedd a kezedbe az irányítást, és bízz jobban önmagadban.
Tipp: Annak, aki az édesség rabja, szinte elképzelhetetlen, hogy teljesen lemondjon róla. Ha azonban az édesség iránti vágy rád tör, akkor más megoldást is választhatsz. A vércukorszintedet magas cukortartalmú gyümölcsökkel (szőlő, banán, aszalt gyümölcsök) is megemelheted, de ha mindenképp sütire vágysz, akkor legalább válassz az egészséges alapanyagból készült édességek közül, melyek kevesebb szénhidrátot tartalmaznak.

 

Veszekedést provokálsz


Elviselhetetlen vagy ilyenkor? Mindenkit szurkálsz provokatív megjegyzéseiddel? Ha az a típus vagy, aki másokon vezeti le a feszültségét, akkor tudd, hogy ezzel nagyon megterheled a kapcsolataidat. Miért kell elrontani mások jókedvét is? A zsörtölődéssel csak azt éred el, hogy mindenki elmenekül a közeledből. Ne várd, hogy mindenki megértő legyen veled.
Lelki háttere: A piszkálódó, zsörtölődő ember valójában önmagával nincs megelégedve. Képtelen elfogadni magát, önértékelési problémákkal küzd. Kívül-belül elégedetlen.
Tipp: A rosszkedv a te esetedben nem magánügy, mivel megkeseríted a környezeted életét is. Mielőtt megbántanád a szeretteidet, és őket is lehúznád magaddal a rosszkedv mélységébe, állj meg egy pillanatra. Gondolj arra, hogy nem a környezeted a hibás a rosszkedvedért. Végezz egy miniterápiát, és próbáld feltölteni magad pozitív energiákkal. Gondolj olyasmire, ami jó érzéssel tölt el, idézd fel életed legszebb pillanatait.

Betegségbe menekülsz


Az idegesség, a szorongás sok embernek okoz gyomorproblémákat, a betegségbe menekülő típus azonban stressz hatására a betegségek szinte minden formáját képes produkálni. Épp ezért nehéz felismerni ezt a típust, mert mindig más tünetek jönnek ki rajta. Fáj a feje, begyullad a torka, szúr a szíve, előjön az allergiája.
Lelki háttere: A betegségek általános lelki oka a szeretethiány valamely formája. A betegségbe menekülő típus úgy érzi, hogy nem kap elég figyelmet és törődést környezetétől. Abban a hitben él, hogy ő nem fontos senkinek, elhanyagolják a többiek. A betegség rejtett célja, hogy magára vonja a figyelmet, és megkapja a hiányzó törődést.
Tipp: A stressz sajnos gyengíti, támadja az immunrendszert, így jóval könnyebben lesz ilyenkor bárki beteg. Számodra kiemelten fontos, hogy odafigyelj a táplálkozásodra. Vitamindús ételekkel vértezd fel magad a stressz gyengítő hatása ellen. Lelkileg pedig próbálj jobban törődni önmagaddal. Kényeztesd magad rendszeresen illatos fürdővel, járj masszázsra, hallgass zenét. Ha sikerül feltöltődnöd, akkor nem lesz annyira szükséged mások figyelmére, energiájára.

 

 

Alkoholhoz nyúlsz


Az alkoholprobléma sok embert érint, és meglehetősen alattomosan alakul ki. Először csak munka után megiszol egy sört, vagy bulikban italozgatsz a haverokkal, hogy kicsit kiengedj, aztán már azon veszed észre magad, hogy hiányzik. Agyad összekötötte az ellazulás érzését az alkoholfogyasztással, és ekkor már elkezded nyugtatószerként használni. Következésképp egy stresszes eseményt követően azonnal felhörpintesz egy féldecist.

Lelki háttere: Általában belső bizonytalanság, akaratgyengeség húzódik meg mögötte. Olyan emberekre jellemző, akik nem tudják kezelni lelki problémáikat. Egyszerűen túlnőnek rajtuk a gondok, úgy érzik, tehetetlenek, nem találnak megoldást, kiutat, ezért nyúlnak italhoz.
Tipp: Ha úgy érzed, többet iszol a kelleténél, akkor keress fel egy szakembert, mert egy komoly függőség előszobájába léptél. A folyamat visszafordítható, de egyedül nem könnyű megbirkózni vele. Határozd el magad, és merj segítséget kérni.

(A továbbtanulás és az életcél megfogalmazása is fontos tényezők. Érezd, hogy van értelme az életednek, és rajtad múlik, mit hozol ki belőle. Ne feledd: erőfeszítések nélkül senki nem ér el eredményeket.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top