Életmód

Le az egyendiétákkal! Itt a metabolic typing!

Még le sem ültünk az ünnepi asztalhoz, már azt tervezgetjük, januárban hogyan adjuk le az ünnepek alatt felszedett kilókat. Szupergyors egyendiéták helyett most itt a metabolic typing, ami saját igényeid szerint összeállított étrendet kínál, és a jojóeffektust is elkerülheted.

Diétáról diétára

Te is annyi diétát kipróbáltál már, hogy a fogyókúra-tesztelést szinte felvehetnéd a leggyakrabban űzött hobbijaid közé? Az önmegtartóztatás léleknemesítő tevékenység, és gyakran látványos csinosodással jár, de sajnos utána következik a megelégedett ellazulás, ami már kevésbé vidító optikai eredményeket szül. Nem is beszélve azokról az esetekről, amikor hiába sanyargatod magad, egy dekát sem tudsz leadni, míg az ismerőseid ugyanazzal a technikával jó pár kilótól megszabadulnak. Ne aggódj, nem te vagy a hibás, egy elhibázott diétának valószínűleg az az oka, hogy a kiválasztott táplálkozási rendszer nem passzol hozzád. Bármelyik diéta lehet eredményes, ha illik a te saját felépítésedhez. Amennyiben ezt nem tartod szem előtt, úgy fogyókúra-„rulettezhetsz” éveken át a tartós eredmény és a jó közérzet elérése nélkül. A metabolic typing elsősorban nem fogyókúra, hanem egy olyan személyre szabott étrend, amellyel a maximális energiaszintet és a legjobb egészségi állapotot érheted el. Szerencsére az optimális táplálkozás kellemes mellékhatásaként a magunkon hurcolt súlyfelesleg is szépen leolvad.

 

Táplálék vagy méreg?

Régi bölcsesség, hogy ami az egyik embernek táplálék, az a másiknak méreg. A metabolic typing (szó szerinti fordításban anyagcsere-tipizálás) rendszere épp ezen alapul, mivel mindenkinek az egyéni anyagcseretípusának megfelelő étrendet javasol. Amikor egyre többet foglalkozunk azzal, hogy megfogalmazzuk, milyenek vagyunk, milyen csillagjegybe tartozunk, milyen hatások szerint és hogyan alakul ki az a test és személyiség, ami csak mi vagyunk, miért gondolnánk azt, hogy minden táplálkozási rendszer ugyanúgy jó mindenkinek? Ha például eléd tolnának egy eszkimómenüt, valószínűleg három napig jajgatnál a fókazsírtól, de egy zöldségeket legelésző indiai jógi is kifeküdne egy fehérjedús kúrától. De nem kell a világ két távoli sarkáig rohannunk a szembeszökő különbségekért. Az egyik ember remek formában lehet a vegetáriánus étrendtől, de a sajtokra elég ránéznie, és máris gyarapodni kezd a csípőmérete. A másik roskadásig tömheti magát fehérjékkel, a péksütiktől viszont azonnal cipóvá kerekedik. Anyagcseretípustól függően mindenki másképp dolgozza fel a táplálékokat, így bizonyos dolgokat könnyebben, másokat nehezebben alakít energiává. Aki viszont megtalálja a saját szervezetének megfelelő ételkombinációt, fitt lehet, mint egy eszkimó a fókasteak után.

A tipizálás alapja

A metabolic typing négy faktor alapján határozza meg az anyagcseretípust: az autonóm idegrendszer, a sejtanyagcsere, a hormonrendszer és a vércsoport szerint. Ez a négy faktor adja meg mindenkinek a személyes anyagcsere-jellemzőit és étkezési paramétereit. Az egyes altípusoknak számtalan kombinációja létezhet, amelyek alapján meghatározható, hogy ki milyen élelmiszereket igényel, és ezeket milyen arányban érdemes fogyasztania. Szintén érdekes, hogy az egyes típusok nemcsak az anyagcserében, hanem a személyiségben, sőt fizikai felépítésben is megmutatkoznak.

Az autonóm idegrendszer ‒ szimpatikus, paraszimpatikus és egyensúlyi típus

Az autonóm idegrendszer felelős szervezetünkben a légzésért, szívverésért és emésztésért. Szimpatikus oldala felel az aktív tevékenységekért, mint a gyorsabb szívverés vagy a magasabb vérnyomás, míg a paraszimpatikus oldal a nyugalmi folyamatokat irányítja, mint az emésztés vagy az energiatárolás. A legtöbb embernél az egyik vagy a másik dominál, míg a szerencsés keveseknél egyensúlyban van a két oldal. Valószínűleg a szimpatikus oldal által dominált egyénről mintázták Superman alakját, mivel ez a típus rettentő aktív és terhelhető, kissé hűvösek az érzelmei, emellett gyakran türelmetlen, és álmatlanság is kínozhatja. Az ilyen embernek érdemes több szénhidrátot és kevesebb fehérjét, valamint zsírt fogyasztania. Ez a paraszimpatikus oldalt erősíti, ami minden szuperhősnek segít, hogy a maximumon pöröghessen. Ellentéte a paraszimpatikus oldal által befolyásolt személy, aki a keményszívű akcióhősök mellett a melegszívű, megfontolt és türelmes, ám néha lustaságra hajlamos Sancho Panza-típust képviseli. Neki természetesen a szimpatikus oldalt érdemes erősítenie sok fehérjével és kevés szénhidráttal.

A sejtanyagcsere ‒ gyors és lassú lebontású típusok

Az autonóm idegrendszerhez hasonlóan a sejtanyagcsere szempontjából is több kategóriába sorolhatók az emberek. A gyors lebontású típus hajlamos úgy viselkedni, mint az elemes nyuszi: egy darabig iszonyúan pörög, aztán hirtelen kimerül. Hogy tovább tartson az energiája, érdemes kicsit lassítani a benne zajló folyamatokat némi fehérjével. Ezzel szemben a lassú lebontású típus nyugodt és laza, inkább befelé forduló személyiség, akinek nem árt, ha némi szénhidráttal alaposan felpörgeti magát.

A hormonrendszer típusai

A nőknél négy, a férfiaknál három hormontermelő mirigy dominanciája lehet jellemző.

Az agyalapi típusúak testfelépítése igazi babadizájn: arcuk gyermekien kerek, testük nem túl izmos, inkább puha. Ha meghíznak, akkor – a csöppségekhez hasonlóan – egész testükön egyenletesen rakódik le a fölösleg, és kerek gyerekpocakjuk keletkezik. Gyengéjük az összes zsíros tejtermék és a klasszikus cukros, fehér lisztes nyalánkságok.

A mellékvese típusba tartozók igazi keménykötésű figurák. Akkor is erősek és izmosak, ha semmit nem sportolnak, kis súlyfelesleggel pedig bizton pályázhatnak a nagyi kedvencei címre, mivel nyugodtan üdvözölhetők a „de jó erőben vagy!” felkiáltással. Mumusuk az összes vörös hús, tehát érdemes messze elkerülniük a lacikonyhák Mikulását.

A pajzsmirigy típusúak szuperpéldánya Lara Croft, de szerencsére nem mindegyikük fejlődött a digitális tökéletességig. Ők korunk karcsú, atletikus ideáljai, akik eléggé nehezen tudnak elhízni. Viszont egy komolyabb találkozás néhány cukrászati remekművel náluk is masszív úszógumit eredményezhet.

A petefészek típusba értelemszerűen csak nők tartozhatnak, és természetesen ők hordozzák a legfinomabb nőies jegyeket testükön. Gömbölyded formáik, kerek csípőjük mindaddig optimális kinézetet kölcsönöz nekik, amíg nem engednek a zsíros tejtermékek, az erős fűszerek és a vörös húsok csábításának. Akkor viszont sajnos csípőtájékon gyors méretváltozásra készülhetnek fel.

 

Kövesd a tested jeleit!

Nem kell hozzá komolyabb tudományos elmélyülés, hogy belássuk, mindenkinek más étrend a legmegfelelőbb. Ahhoz pedig, hogy felismerd, neked mi a legjobb, érdemes megfigyelned önmagad. Figyeld meg, hogy milyen ételek eredményeznek nálad fogyást, és melyektől szedsz magadra garantáltan pár kilót, hogy milyen tápanyagokból nyered a legtöbb energiát, és melyek azok, amik után nagyon hamar, hurrikánként tör rád az éhség! Persze az összetételek és arányok pontos meghatározásához metabolic typing szakember segítségét is kérheted, amit ma már Magyarországon is megtehetsz. A lényeg viszont, hogy ne sanyargasd magad extragyors kilóledobáló koplalóprojektekkel, hanem kövesd a tested jeleit.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top